grigliata

O firma undeva in Occident….
Ca peste tot in occident dacă se sărbătorește vreodată ceva sarbatoarea are loc vinerea, numai vinerea!
Ei spun ca e vineri pentru ca fiind zi scurtă exista avantaje, pe care cred ca vi le puteți singuri imagina.
Oricare ortodox spune ca e vinerea pentru ca un lucru in esență bun să se transforme în păcat!
In firma respectiva erau doi ortodocși, un catolic, un musulman, un vegetarian si restul protestanți. De sărbătorit se sărbătorea faptul ca firma merge grozav de bine si sefii au considerat ca in loc sa plateasca salarii pe măsură e mai bine sa plateasca carnea si băutura pentru un grillparty. Mai ales că asta o fac o data sau de două ori pe an iar salariile trebuie plătite lunar!
Unul dintre ortodocși a ales varianta unei minciuni spunând ca are o intalnire importanta la ora cand era planificată masa.
Celălalt a cerut voie să plece. Cererea i-a fost refuzată fiindca petrecerea începea cu o oră înainte de sfârșitul programului.
Musulmanul a cerut sa-i fie dat ceva compatibil cu religia lui . Nu a fost nici o problemă pentru ca șefele doreau si ele pui, desigur nu pe considerente religioase si nici ca tratament cu antibiotice…presupun!
La masă ortodoxul a fost pe post de observator, bineînteles după veșnica poveste despre post.
Catolicul, mustrat probabil de constiinta, s-a mirat ca ortodoxul nu mănâncă măcar peste sau o salata (cu ulei). Apoi s-a enervat singur si a explicat ca el nu tine post că nu vrea, ca-i o prostie, că….
Vegetarianul si-a adus mancarea lui si a înghitit-o cu nodurile obisnuite, venite din partea colegilor. Fiecare suferă pentru credința lui, nu?
Protestanții s-au mirat in timp ce cioflăiau voios ca există si la „secta” ortodoxă un fel de ramadam, ca la musulmani!
S-au mirat ca de fiecare dată ca de o stire de senzație foarte nouă.Si au să se mire până la moarte, ceea ce face să crezi că anumite informații nu pătrund efectiv în mintea oricui! Asta ar explica de ce o țară intreaga se declară creștină, plăteste impozit pentru biserică, învață religie în scoli, dar aproape nimeni nu intră într-o biserică, nu se roagă, nu ține post! Asta ar explica de ce nu-și dau seama ca încet încet țara lor devine islamică si ce nu fac acum de bună voie vor face din frică curând, de nevoie!
Lumea s-a întins apoi la băut mai puțin musulmanul care nu bea și ortodoxul care a putut să plece odată cu terminarea programului de lucru.
Asa este în diasporă peste tot!
Ești, vrei nu vrei, un ambasador al țării tale, al credintei tale, lucru de care devii rapid constient pentru că simti nevoia să conservi ce-i mai de preț în tine: credința si neamul!
Știu ca cei din țară ne judecați si ne faceți vinovați de multe rele pe care le trăiți.
Nu o mai faceți!
Pâinea albă care o mâncăm noi aici e cu lacrimi amestecată si multi sunt nevoiți să o mănânce, nu au avut de ales!
Visul la cei mai multi este să se întoarcă acasă dar ca orice vis se împlinește rar si la foarte puțini!
Un sfârsit de săptămâna binecuvântat și să auzim și de bine!

5.07.2019