capitolul anterior

Cei mai multi refuză biserica pentru ca preoții nu sunt sfinti! Sau restul credincioșilor nu sunt nici ei sfinti!
Pe vremea lui Iisus nu era de loc altfel! Si totusi Iisus a continuat sa meargă in templu cu farisei si cu credinciosi formali!
Daca El a facut-o atunci eu care spun ca sunt crestin inca trebuie sa o fac!
Accentul se pune pe trebuie!
De altfel pe timpuri nu prea îndepărtate lipsa de trei ori de la Liturghie se termina cu excomunicarea!
Biserica nu inseamna in primul rand locul unde se tin slujbele ci adunarea tuturor credinciosilor!
Cand cineva „se leagă” de biserica se leaga de toti cei care ii apartin in viața sau adormiti! Respectivul nu se dezice doar de un preot, o parohie, ci de neam, de istorie, de rădăcinile lui! Asta este foarte grav, dar nu este totul! Cand „te legi” de biserica te legi si de Sfintii ei, de Maica Domnului, de Iisus!
Biserica este o familie, cu frati si surori. Ca in orice familie, unii sunt mai buni, altii mai putin, mari, mici, invatati, simpli si ca in oricare familie fiecare are datoria sa nu-si faca familia de ras, sa o apere de rau!
Cati dintre voi nu aveti rude in familie de care va e rusine? Ce ar insemna ca toata familia voastră sa fie catalogată dupa acestia?
La slujba de pomenire a celor adormiți cei din biserica se ating unul pe celalalt simbolizînd legatura dintre noi si dintre noi si cei adormiti. Dincolo de simbolism legatura aceasta exista iar in capătul lanțului e Iisus!

Bildergebnis für parastas
Cel care nu merge la biserica s-a rupt din acest lant si ca atare nu mai este creștin!
Acum se pune intrebarea la care biserica ca toate se numesc biserici, de la cea ortodoxă, pana la cea penticostală?
Biserica este una singura! Aceea care a continuat pe linia Apostolilor pana in ziua de astazi: cea ortodoxă! Din ea acum 1000 de ani s-a despărțit „biserica” catolică. Cauza schismei a fost slava deșartă ; papa de atunci (ca si cel de astazi) a dorit sa fie „cel mai” „capul pămîntesc al crestinismului! Biserica din est a refuzat si asa s-a produs schisma. De atunci catolicii continua sa umble pe cai gresite, au ajuns sa faca din papa un dumnezeu, care nu greseste! Istoria a aratat insa ca papii gresesc, dar mândria e prea mare ca sa-si vina in fire! Din catolicism s-au desprins protestanții care si-au dat seama ca sunt pe un drum gresit, dar care in loc sa se întoarcă la ortodoxie si-au facut un drum….si mai gresit! Din ei au răsărit miile de secte, care de care mai ciudate, care au împînzit lumea!
Cel mai mare pericol actual al crestinismului (deci a ortodoxiei), e ecumenismul. Prin ecumenism se incearca unirea tuturor bisericilor si a sectelor intr-una singura dar nu prin întoarcerea la adevar, ci prin acceptarea nebuniei celorlalti! Pericolul e mare pentru ca sectele, catolicii, protestanții au putere economica, politica iar credinta noastra e tot mai slaba!
Un crestin se fereste de capcana ecumenismului, iar asta o poate face doar facand parte activ din biserica adevarata ortodoxă!

popapa

Concluzie parțială: un creștin merge la biserică!

continuare