capitolul anterior

Pentru ca biserica sa funcționeze ca un intreg au fost necesare cateva reguli. Acestea numite canoane, au fost acceptate de TOȚI creștinii din lume. Cei care nu le respectau erau considerati eretici si excluși din biserică.
Apostolii care l-au urmat si l-au cunoscut pe Iisus direct, mai întâi, apoi urmasii apostolilor, au facut sinoade in care au stabilit aceste canoane.
Dupa ele ne-am orientat peste 1000 de ani toti si dupa ele (ar trebui să) ne orientam in continuare.
Unii o fac altii nu…
Cei 7 stalpi ai crestinismului se numesc Taine.

Prima Taina: Botezul

1478955544981741
Botezul este rânduit prin canoane se face prin întreita scufundare, nu prin stropire!
Exista cazuri ca lipsa apei, sau primejdie de moarte, cand se poate altfel, dar accestea sunt exceptii.
Din pacate azi a devenit regula!
Sfântul Vasile cel Mare spune: „… acea scufundare întreită simbolizează cele trei zile. (cât Iisus a fost mort)
Daca scufundarea inseamna moarte, stropirea nu inseamna la fel! Sigur se poate muri plouat dar….mai rar!
Cine nu este botezat corect nu-i botezat de loc! Tot Sf. Vasile ii „reboteza” (termen impropriu!) pe cei scufundați numai o singură data desi restul botezului era complet!
Daca ar fi inca pe pamant ar „reboteza” probabil tot Ardealul, diaspora si multi alti ortodocși de alte naționalități, care practic nefiind botezați corect, nu sunt creștini!
Va mai aduceți aminte: sa facem ce Hristos a facut! Ori El s-a botezat (termenul vine din greaca si inseamna scufundare) nu a fost stropit cu apă!
Si fiindcă vorbim de canoane unul dintre ele spune „Daca vreun episcop sau prezbiter, nu ar savirsi taina botezului prin trei afundari, ci numai printr-o afundare, care se face intru moartea Domnului, sa se cateriseasca” (sa nu mai fie preot)  Ce ar trebui sa i se facă preotului care nici macar o afundare nu face? Si sunt tot mai mulţi cum spuneam şi ca atare tot mai puţini creştini! „Grija” mare este pentru cei care se convertesc „să nu se sperie” şi mai nou „să nu se înece copiii” la botez! 2000 de ani nu au făcut-o!

Deci concluzie partială: un creștin este cel care este botezat si este nelipsit de la Liturghia duminicală.(măcar)

continuare