spovedaie_foto_oana_nechifor

capitolul anterior

A patra Taină: Spovedania

Dumnezeu a dat Apostolilor und Dar pe care nu-l mai are decât El însuși acela de a ierta păcatele!
„Luaţi Duh Sfânt, cărora le veţi ierta păcatele se vor ierta lor; şi cărora le veţi ține vor fi ţinute” (Ioan 20, 22-23).
Acest Dar se transmite de mii de ani de la apostoli la urmașii acestora (preoții) în biserica ortodoxă si numai în ea!
„Oricâte veţi lega pe pământ vor fi legate şi în Cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ vor fi dezlegate şi în Cer” (Matei 18, 18)
Dacă Iisus este Dumnezeu și noi credem în El si in Evanghelia Lui, atunci credem și în Judecata de Apoi. La judecată mergi daca ai fapte rele și/sau nu ai fapte bune.
Cum nici-unul dintre noi nu traim ca sa ajutăm pe altii este de dorit ca talerul cu fapte rele (păcate) sa fie mai puțin încărcat decat talerul cu fapte bune! Iar asta o pot realiza preoții prin iertare păcatelor după spovedanie!
Sigur e mult mai greu sa mărturisești in fata unui om un păcat decât sa-l faci dar câte lucruri de mare folos se obțin usor? Oricum astazi este mult mai usor sa-ti mărturisești păcatele in fata preotului decât înainte când o făceai cu voce tare în fata tuturor din biserică!
Iar preotul este obligat sa nu spună nimănui ce stie din Taina spovedaniei..
După Spovedanie biserica a rânduit canoane după gravitatea faptelor interzicerea împărtăsirii pentru o vreme fiind cel mai grav! Aceste „canoane” sunt privite ca „pedeapsă care trebuie ispășită” dar ele sunt doar aduceri aminte a celor făcute!
Este foarte greu de înteles cum pot trece protestanții si neo-protestanții peste aspectul acesta al iertării păcatelor de către un preot altfel decât fiind convinși ca sunt făra de păcat!
Ei vor vedea!
Concluzie parțială: creștinul este cel botezat, miruns, care merge la biserică, posteste, se spovedește si împărtășește prin intermediul unui preot!

continuare