In țările „de afara” postul de presedinte este ocupat exclusiv de o persoană apartinând națiunii tării respective și nu de un reprezentant al unei minorități.
La noi ca de obicei este altfel!
Democratia originală românească!
Vă puteți închipui Germania condusă de un turc? Nu? Sunt mult mai multi turci in Germania decât sași +unguri în România!
Poate un sas din cei 30 000 de sași din țară să fie mai bun decât oricare din cei peste 18 milioane de romani? Desigur! Faptul ca a fost ales și probabil o să fie reales tocmai asta arată!
Dar mai arată din pacate ceva: că noi recunoaștem că nu suntem capabili să ne conducem! Și asta nu ne-o arată doar nouă, ci lumii întregi. Mai ales când si prim-ministru si seful SRI fac parte tot din minorități.
Desigur pe ultimii doi nu i-am numit noi, dar „presedintele nostru” a inteles ca ne-am recunoscut incapabili si „pas cu pas” a pus si va pune, in functiile de conducere, oameni capabili, adica de altă naționalitate decât români!
Poate un reprezentant al unei minorități să înteleagă poporul majoritar?
In nici un caz!
Asta nu are de aface cu inteligenta, ci cu faptul că fiecare om înțelege lumea prin mediul din care face parte!
Un sas se raportează de mic la „paradisul pierdut” Germania, la religia protestantă, la limba si cultura germană. Nereusitele au întotdeauna (obiectiv sau nu) substratul apartenenței la o minoritate.
Oricare minoritar are un instinct de conservare national si NU DORESTE sa fie asimilat!
Ascultați o doina si apoi un cântec german. Uitati-vă la jocurile noastre si la dansurile lor.
Comparați istoria noastra cu a lor.
Pe Făt-Frumos cu Siegfried (nu Muresan!).
Muzicalitatea limbii noastre si a lor.
Meseriile noastre traditionale si a lor.
Si nu in ultimul rând comparați ortodoxia cu protestantismul!
Astea toate si multe altele încă, formează într-un anumit fel! Pune pe simturi un anumit filtru, care face ca realitatea romaneasca si cea germana, sa fie percepută diferit!
La nivel de indivizi un sas si o româncă pot conviețui; cu conflicte, compromisuri, mai mici sau mai mari.
La nivel de presedinte-natiune lucrurile se schimba!
Anii in care Johannis a fost presedinte arată clar ca nu e capabil să înțeleagă poporul român si nu e dispus ca el să cedeze ci asteaptă ca noi să ne aliniem pozitiei dânsului! Episodul referendumului pentru familie fiind reprezentativ (si nu e singurul)!
Pozitia României este întotdeauna cea pro-germană desi suntem mai apropiati ca mentalitate ( noi poporul, nu dumnealui) de tarile fost comuniste decât de occident!
Măcar daca am avea un avantaj din acceptarea oricărei directive germane! Dar nu avem! Pe de o parte faptul ca ne recunoastem incapabili, pe de alta un german care nu ne intelege si care accepta orice de la „ai lui” fac sa fim tot timpul dati la o parte. Câteodată mă gândesc că e pur si simplu o răzbunare a domnului Johannis pentru tot ce a „suferit” ca minoritar, de la noi!
Duminică când mergeți la alegeri gânditi-vă la toate astea si alegeți un român! Nu contează care! Alegeți pe altcineva! Poate nu e „mai bun” ( desi cine dintre noi știe care e bun si care nu, cât de bun, si cât chiar are de gând sa facă din ce a promis?) dar fiind altul, caracatița mafiotă primeste o lovitură si pâna isi revine mai pierde niste tentacole (lucru care nu o sa se întâmple daca rămâne tot Johannis)! Si in plus arătam lumii ca nu suntem impotenți ca popor!
Eu unul nu sunt!