In biserica noastră se tine seama de recomandarile statului. Intri cu masca, dupa lista, dezinfectat proaspăt, 1,5 m între două persoane care nu sunt neamuri.
La momentul asta cu „nu sunt neamuri” trebuia cel târziu ca preotul, episcopul, patriarhul să îsi dea seama că ce dorește statul cu ce doreste (mă rog ar trebui să doreasca) biserica, nu prea se potrivește!
Cei din biserica sunt frații și surorile mele toți fără excepție! Poate până la „Ușile, ușile…” să mai fie și străini, dar după acest moment ei ar trebui să părăseasca adunarea!
Că nu ne iubim toti unii pe alții ca pe frații de sânge, e o neputința (dar încă nu am murit!) asta însă nu înlătură faptul că suntem neamuri! Ca atare in biserică nu ar trebui distantare intre noi nemaivorbind de mască! Dacă copilul meu se îmbolnăveste eu vreau sa mă îmbolnăvesc cu el, sa mor împreună cu el! Daca fața de un frate de credință nu am aceeasi dragoste este doar o neputință de a mea! Dar încă nu am murit!
Asa se face că în biserica noastră la momentul „sărutului păcii” cei care sunt neamuri de sânge isi strâng mâinile se sărută, restul având interzis să iasă din cercul lor vital!
E o diferența a fi frate de credința sau a fi frate de sânge!
Oare?
Prin sângele lui Iisus prin care ne impartăsim toți nu s-ar zice!
In biserica noastră preotul iasa după sărutul păcii in fata altarului si spune „Hristos in mijlocul nostru!”
Nu cred că o crede! Pai dacă ar fi asa (e desigur asa!) unde in mijlocul nostru ca nu ar mai exista ce 1, 5 m distanta? Si pe de alta parte cum putem fi toti neam cu Iisus desi intre noi nu suntem!?
Cum spuneam ceva, nu se potriveste!
Statul nu are ce cauta in biserică!
Biserica e stat in stat! Ar trebui sa fie si mult timp a fost.
Eu imi mai aduc aminte de imigranții care primeau azil in biserici si statul nu-i scotea de acolo cu forta, desi dupa lege ei trebuiau urcati rapid in avion si expulzati in tarile lor!
Cum s-a reusit doar in 20 de ani ca statul sa ajunga să dicteze; cum si daca ne impartăsim, cati avem loc in biserica, sa purtam simbolul puterii de stat pe gura si nas, in ce conditii ne putem arata evlavia….pentru mine e o enigmă!
Cred ca e vremea sa ne trezim pana o mai putem face!

16.08.2020