Retetă la cererea lui Aliosa.

1.  O pivniță rece
2.  un butoi de plastic, cu inel de închidere
3.  castraveți
4.  gogonele peste 3 cm diametru si daca e posibil un pic, sau mai mult, galbene!
5.  câteva conopide
6.  2-3 verze mici, cu cotorul scobit
7.  optional 2 pepeni mici verzi sau verzi mici
8.  ardei iute
9.  Morcovi curățați
10. hrean tăiat fâșiute
11. mărar uscat, cimbru, usturoi curățat, foi de dafin, țelină frunze și rădăcină, boabe de muștar
12. sare 2 linguri/ 1 litru apă
13. apă caldă

Butoiul și legumele se spală bine bine cu peria ultimele fără detergent de vase!
Se pun amestecate, pepenii și varza (cu cotorul in sus umplut cu sare) jos în butoi


La fiecare „strat” se pun mirodeniile, hreanul, ardeii iuți,,,
Se incheie totul cu crengi de mărar

(eventual crenguțe de vișin) astfel încat sa nu poată „evada” nici o gogonea, castravete, floare de conopidă, ardei samd … spre suprafată. Peste toate eu am un cerc de lemn (de brad) din trei bucăti, de dimensiunea butoiului, în regiunea cervicală😉  Peste acest „acoperiș” o piatră plată. A mea e marmură, ca o am de la cineva care făcea monumente funerare si s-a spart înainte să scrie pe ea cui era „dedicată”!
Se pune apa caldă in care a fost dizolvată în prealabil sarea, astfel încât TOTUL SĂ FIE SUB APĂ și se închide butoiul pentru câteva zile. Câte zile ține de cât de rece e pivnița, dar in momentul în care capacul butoiului se umflă e timpul să desfaceți, minimal și cu grije, cercul de închidere. Numai cercul nu si capacul!
Se vor auzi tot felul de bolboroseli și injurături pe limba murăturică si s-ar putea să iasă ceva moare afara! Dacă aveti scurgere pivnita nu dumneavoastră, e perfect; dati cu niste apă si totul e ok. Dacă nu aveti poate ați pus ceva sub butoi sa capteze această „izbugnire”! Daca nu ati făcut nici asta, vă lăsati criticat de nevastă ca sunteti un „incapabil notoriu” si asta de cel putin 3 ori că de atâtea ori trebuie facută „mișcarea” cu inelul respectiv „inundatia”!
Dar dupa această a treia critică aveti liniste până când scoateti murăturile in postul Crăciunului când o sa fiti lăudat ca cel mai grozav murător! Murător nu muritor! Ala nu pune murături!


Atentie! La scos eu folosesc niste mănuși de veterinar noi, care nu au controlat gestația la nici o vacă și nici nu o vor face fiind de unica folosință! Dacă nu aveti astfel de mănuși, puteti scoate murăturile și cu mâna f. bine spălată ( asta protejază murăturile de bacterii cam cât masca de corona, adică mai nu)!
Dacă operația de extragere a murăturilor se face steril si pivnița e rece, va puteti bucura de murături până in toamna viitoare. Dacă nu va bucurați de injurăturile vecinilor deja din vară, din cauza mirosului de cadavru!
La „varianta rapidă” în borcane lipsesc desigur pepenii, varza, cercul de lemn, butoiul și piatra funerară! Borcanele se lasa la soare cateva zile dupa care se strâng capacele si se duc în aceeasi pivniță! Astea cand le desfaceti le si mâncati si asta cat de repede nu așteptati Crăciunul sau Paștele!
V-as spune spor la treabă da până să dea castravetii mai este!