Am iubit Germania!
Să nu mă înțelegeți greșit; iubesc România și o voi iubi până la moarte! Dar Germania a fost ceea ce-mi doream să devină și România și n-a devenit! România are valorile ei de ne-contestat la care Germania nu va ajunge niciodată: spiritualitatea, ospitalitatea, toleranța, auto-ironia și multe altele, dar parcă suntem blestemați să nu ne meargă bine! Pe de altă parte poate ce pare la prima vedere blestem, este o binecuvântare?
Dar nu despre România doream să vorbesc!
Pandemia” aceasta a distrus Germania, pe care o iubeam, aceea a „lucrului bine făcut” nu doar declarativ, ci ca atare!
Germania lui „Ein Mann ein Wort!” pe care eu l-aș traduce cu „Cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este.” Germania in care pe nimeni nu interesa capra vecinului si chiar interesul pentru vecin, era extrem de limitat!
Toate astea și multe altele, au dispărut și m-am trezit intr-o țară pe care nu o mai înțeleg, recunosc și ce e mai rău …nu mai am unde emigra! De reîntors acasă mă cam feresc pentru că de fiecare dată când o fac mi se aduce aminte, sub alte forme, că: „eu nu am mâncat in ultimii 30 de ani salam cu soia”!
Dacă Germaniei îi iei mobilitatea, dreptul la libera circulatie ea încetează să mai fie Germania!
Dacă Germaniei ii iei promptitudinea, organizarea, efectivitatea prin simplitate a serviciilor ea încetează să mai fie Germania!
Dacă frânezi economia ea încetează să mai fie Germania!
Dacă închizi stadioanele, restaurantele, târgurile, ea încetează să mai fie Germania!
Dacă dispare practic pluralismul politic rămânând la nivel de denumiri diferite a aceluiasi partid, ea încetează să mai fie Germania!
Dacă apar teme tabu, dacă e interzis să mai discuți pe teme incomode, dacă nu se mai caută soluții ci se trasează doar sarcini, ea încetează să mai fie Germania!
Dacă Germania era „motorul Europei” când el se va opri, o să se oprească toată Europa!
Si asta se va întâmpla curând!
De altfel era de așteptat, după inlocuirea lui Kohl cu Merkel, ca Mercedes-ul să se transforme într-un Trabant care face mai multă gălăgie si fum, decât rulează!

27.02.2021