Ce fac guvernele si in special al nostru, e un fel de tatonare, de luat pulsul bisericii, a credinciosilor, a credintei! Ce constata ei este ca biserica în ierarhia ei este aproape inexistentă, preoții „sunt și ei oameni” adică majoritatea îngroziți prin manipulare, iar credința, la cei poate 10% din ortodocșii care contează, e si ea superficială, in general! Extrem de putini sunt gata să ia o amendă, sau o palmă, pentru credință!
Desigur Johannis cu „ai lui” copiază întocmai mișcările „stăpânei” si este surprinzător că ii iasă! Religiozitatea românilor ar trebui sa fie mult mai pregnantă decât cea germană! Dar se pare că nu e așa!
Ca să închizi bisericile în Germania nu e o problemă, ele oricum sunt mai mult goale, dar să le închizi în România si lumea să nu se revolte, este o „realizare”! Sa mai spună cineva ca Johannis nu are așa ceva!
Totuși se mai întâmplă minuni! Una dintre ele fiind IPS Teodosie, care vorbește cum așteptăm noi, cei 10% ,să o facă oricare ierarh, preot!
Credința nu e obiect de târguială, nu a fost niciodată! Canoanele sunt fixate de sute de ani de sinoade și nimeni cu nici-un argument nu le poate schimba! Mă rog, nu ar trebui nici sa încerce să o facă, cu atât mai putin să reușească!
Dacă IPS Teodosie a spus ferm că dumnealui nu se târguiește, guvernul a dat înapoi! Chiar atât de fraieri nu sunt să nu stie ca având un ideal si un conducător cei 10% sunt capabili să răstoarne munții!
Mie deja imi este teamă pentru sănătatea IPS Teodosie! Dânsul nu are doar guvernul împotrivă, ci si majoritatea colegilor, care din câte văd eu, nu se grăbesc să-l susțina!
Dacă pățește ceva, sigur va creste incidența cazurilor atât de mult încât vom lua lumină de la televizor, din nou!
Trist!
La fel de trist ca și in diasporă, unde ne bucurăm ca musulmanii au mai multă jertfelnicie decât noi! Ca atare rămân si bisericile deschise datorită lor! Sărbătorim, ca sa zic așa, Paștele datorită Ramadamului!
Daca vom continua sa avem „discernamânt” in sensul ca e mai bine să ne batem joc de credință decât sa ne-o interzică de tot, o vom pierde sigur! Vorba vine, ca nu poti pierde ce nu ai! Daca martirii de-a lungul istoriei aveau un astfel de „discernământ„, creștinismul dispărea imediat după Inăltare!