Românii sunt grăbiți!
Spun romanii, pentru că dacă pe ardelenii mei ii percep așa, presupun ca în restul regiunilor sunt și mai și! De neînțeles este că nu sunt grăbiți tot timpul și in toate, ci după un algoritm pe care eu nu-l înteleg!
Trebuie sa vin mai des acasă că ma înstrăinez de tot!
Sâmbătă am fost la piată.
Ca să ies în circulație cu mașina, la dreapta, mi-au trebuit minute în șir. Lumea e foartă grăbită…să stea la semaforul următor, așa că nu lasă pe nimeni în fata lui! Marele meu noroc a fost ca iesam spre dreapta, strada de era îngustă și cel care dorea să intre, pe ea din stânga, a trebuit să mă lase pe mine mai întâi să ies! Cred că in decizia lui a ajutat mult și faptul ca bordurile sunt asa inalte încât daca nu iei curba corect probabil iti distrugi clanțele de la uși, desigur cu usi si genți cu tot! Dar poate numai in Sibiu e asa…O fi vrut si Johannis să faca din Sibiu Venetia, că mă gândesc ca la cât de înalte sunt bordurile si la câte probleme sunt cu canalizarea, cam asta devine Sibiul cand plouă: Veneția! O Veneție în care gondolele cu roți merg numai pe sensuri unice și giratoare!
După ce am gasit o parcare, la al treilea tur al orașului si la o distanță care necesita un mijloc de transport in comun, am pornit agale spre piată. Asta spre stupoarea concetătenilor mei angrenați cu toții parca într-un concurs de alergare! Curând am mărit si eu viteza gândindu-ma că motivul grabei acesteia nu poate fi altul decat penuria de produse! Pe de alta parte lumea se uita deja atent la mine, sa vadă ce invaliditati am, de mă târ asa și imi era frică ca încep să-mi dea de pomană!
In piată, in schimb, toate se petreceau cu incetinătorul! Oamenii astepta răbdatoari la cozi, iar vânzătorii pareau că se miscă doar din inerție!
Parcă vedeai cum cresc găurile la caș, pâna mai serveau un client, cum se acrește laptele, cum se ofilesc florile si isi pierd încet încet petală cu petală…
M-a trezit din reverie un cetătean iritat:
-Stați la coadă?
-Cred că da,
raspund eu!
-Ca după aia ne certăm că m-am băgat in fată!
-Nu ne certăm bade intra linistit in față ca eu am de gând să trăiesc 100 de ani și n-am, ca atare, nici-o grabă!

Mai bine aveam ca omul a luat in fata mea ultimele două plăcinți cu stafide!
Iesiți din piață toti treceau din viteza „replay” din nou pe cea „turbo” si m-am gândit că poate le era frică să nu-i apuce următorul „lockdown” pe drum!
Aceeasi grabă am observat-o pe autostradă. Toti se grăbesc sa mă depăseasca! Un numar strain si o masină mult mai puternică decât un Duster, este in Romania invitatie la depăsire! Atât! Imediat după ce „mi-au arătat ei mie” îsi aduc aminte ca benzina e scumpa, consumul si riscul prea mare daca faci dintr-un Duster un BMW și uită că mai au pedala de acceleratie! Acum câțiva ani mi-am permis o glumă cu un Renault mai tomnatic, pe o bucata de autostradă din apropierea Sibiului. Omului cred ca nu-i placeau gazele mele de esapament, pentru ca dupa ce mă depăsea, reducea viteza obligându-ma să-l depăsesc din nou! Am practicat „jocul” asta o vreme, pâna cand, plictisit, am apăsat pe pedala de gaz chiar in momentul când ajunsese lângă mine. L-am tinut asa, in depăsire, pâna când… si-a pierdut una dintre roti si s-a oprit in peisaj!
De atunci nu mai fac „glume” in Romania!
Ca veni vorba de glume, cred ca cei mai glumeti dintre romani, sunt cei care repara autostrada! Era sa zic autostrazile dar nu prea e cazul! „Repară” e o glumă seaca, de multi ani, fiindcă se merge pe principiul „graba strică treaba”! Portiunea stricată de autostradă de la Deva, se repară* fără grabă, de foarte multi ani; eu unul nu cred ca mai traiesc sa o vad finalizată.
Tot e bine că (se?) repara ruta ocolitoare, care intre timp a deveni pe portiuni impracticabilă!
Am avut si „ghinion” ; Deva nu este pe ruta Bucuresti-Sibiu! Când dă testosteronul afară din tine nu-ti mai arde de glume, ca-i grabă mare!
Nici în biserică nu este altfel! Există o mare grabă de a intra in biserică inainte sa se termine slujba si o și mai mare graba de a o părăsi primul!
Sau in politică! Cel mai grăbit e tot vecinul meu Johannis! El se grăbeste sa declare lucruri fară un suport temeinic! Când a aparut„pandemia” s-a grăbit sa spuna ca e o gripa banală, nu a fost! Apoi s-a grabit sa ne spuna ca vom muri toti daca nu ne izolam! Nu am murit! Apoi ca ne eliberează doar cand vom fi majoritatea vaccinati! A facut-o inainte! Și cate si mai câte! Macar face declaratiile lui pripite fară graba, si-la-bă cu si-la-bă! Că vorbim de „silabă” poate de aceea nu exista inca autostrada București-Sibiu? Posibil!
Și as putea continua la nesfârsit dar închei aici că…mă grăbesc! (Am totuși peste o săptămână de România si cred că …m-am adaptat!)

31.05.2021
Sibiu

*e interesantă limba romana, verbul asta reflexiv exprima un adevăr fară sa fi dorit cineva să-l exprime; autostrada „se repară” Adică se repara, singura, de la sine, ca in toti anii astia daca nu asteptam asta, era reparată pâna acum!