Nu știm ce vrem, sau nu știm că o avem, sau poate avem una chiar mai bună!?

Mai am 10 zile până să ies la pensie și nu știu încă sigur nici ce pensie primesc (sigur e doar că o să fie una mizeră) și nici dacă îmi este aprobată pensionarea!
Am început prin ianuarie sa-mi completez dosarul, având toate actele necesare, inclusiv pe cele din România, majoritatea traduse și legalizate!
Din cauza „pandemiei” dialogul cu Casa de Pensii are loc, doar online teoretic, sau prin poștă!
Problema este că documentele încărcate online, de obicei nu-s recunoscute, așa că practic totul funcționeaza prin Poștă! Și asta durează și costă! Durează în sensul că fiecare neclaritate se rezolvă tot prin corespondență și costă, pentru ca nu poți trimite astfel de acte decât cu aviz de primire, ca să fi sigur că și ajung, sau nu ești amânat pe motiv că nu ai raspuns la timp!
Apoi mai există „ciudățenii” ale sistemului, fară nici o logică; de exemplu vor copii ale actelor originale românești, deși au copii ale lor, legalizate și traduse de un notar german!
Sau acte germane, care au mențiunea că au fost trimise în două exemplare, unul direct la Casa de Asigurări de Pensie! Vreau să cred că preferă sa-le caut eu, decât să o facă ei, nu că ei nu le mai găsesc/au !
Nu în ultimul rând, limbajul este unul funcționăresc, care are rare și întâmplătoare asemănări cu … germana! Că eu nu înțeleg mai nimic din ce scrie acolo, e de înțeles, oarecum (deși pot întelege orice altceva), dar că șefului meu neamț, studiat, îi merge la fel, e deja ciudat! Devine bizar când „cea mai grozavă dintre neveste” care lucreaza ca funcționară, de zeci de ani, rămâne minute întregi „interzisă” în fața unei formulări și apoi recunoaște că „nu-i sigură dacă a înțeles corect”!
Când totusi reușești să ai dosarul complet, la mine a fost prin iulie cred, ai indicația să nu depui cererea de pensionare cu nici o zi mai repede decât două luni înainte pensionării!
Și te ții cu sfintenie de terminul ăsta, pentru că dacă nu o faci, ești ignorat complet!
Vine ziua cu pricina, poți face totul online și totul înseamnă să scrii tot ce ai facut de la naștere în amănunt, propriu-zis încă odata toată munca pentru dosar!
Urmează apoi trimiterea de acte prin poștă. Desigur nu cele care le-ai mai trimis, ci altele care sa justifice că cele trimise … sunt valabile! Adica eu am trimis certificatul meu de invaliditate, iar acum le trebuie o adeverință de la cei care mi l-au eliberat cum că ei au facut-o, cu câte procente și pe ce durata! Noaptea minții!
Și cândva primești înștiințarea că poți ieși la pensie, începând cu data de…!
Faza in care mă aflu eu. Adica cu 10 zile înainte de respectiva dată! Sunt curios dacă reușesc să mă înștiințeze înainte de ea, sau după!
Nu știu cum este în Romania dar mult mai rău nu poate să fie, așa că zic să o schimbăm pe „vrem o țară mai bună ca afară”!

18.10.2021