Cred că fiecare dintre noi și-a format și consolidat poziția despre „vaccinare” și „pandemie” de pe care este greu de urnit, prin cuvinte! Cuvintele pe temele acestea sunt primite doar dacă confirmă în convingerea personală, refuzate dacă ar putea să o clatine!
Vrem nu vrem, trăim în două realități paralele și doar moartea o să ne mai readucă în aceeași realitate!
Mă uit pe harta europeană a „vaccinării” și observ, trebuie să recunosc cu satisfacție, că în România și Bulgaria, țări ortodoxe, sunt cei mai puțini „vaccinați„!
Are credința adevărată o legătură directă cu recunoașterea adevărului? Trebuie să aibe!
Lipsa credinței se reflectă în numarul mare de „vaccinați” în țările neortodoxe.
Să fie doar ăsta motivul? Cred că mai este încă ceva, iar rezolvarea ne-o dă Grecia, țară ortodoxă, dar „vaccinată” și într-o oarecare măsură Serbia!
Bunăstarea!
Credința și bunăstarea nu fac de obicei casă bună una cu alta, nu o spun eu, ci Iisus!
Grecii deși ortodocși, s-au putut bucura de libertatea de mișcare (sârbii de asemenea) s-au culcat cu burțile pline, din vremuri în care românii și bulgarii doar visau la așa ceva! Iar situația nu s-a schimbat prea mult pentru majoritatea nici după ce am fost primiți la „masa bogaților” europeni!
Cei bogați iubesc prea mult comfortul, plăcerea, călatoriile, petrecerile, distracțiile și ca atare sunt mai ușor de constrâns, să accepte orice, care le îngăduie să continuie pe aceeasi linie! Credința lor era mai mult „tradiție” decât convingere, lucru care m-a frapat acum mai bine de 30 când am scăpat în „lumea liberă”!
Cei săraci, sunt preocupați de cum să o scoată la cap și e mai puțin important că nu au voie în străinătate, sau la teatru, restaurant, stadion, căci oricum nu au bani/timp pentru asa ceva!
În plus, ajutorul și speranța lor a fost mereu Dumnezeu, credința, biserica!
Greu de constrâns căci chiar dacă închizi biserica, pe Dumnezeu și credința în El, nu le-o poți scoate din suflet! De aici și marea preocupare a „mintilor întunecate” de a atrage de partea lor ierarhii ortodocși, lucru reusit in Grecia, dar nu în România și nici atât în Bulgaria!
Chiar ortodocșii din tari care nu trăiesc sub „dictatura” UE Ucraina, Belarus, Rusia au o rată in jur de 30% de vaccinare ca și noi!
Cine s-a vaccinat totuși dintre ortodocși?
Greu de spus, dar este clar ca mai mult orășenii decât țaranii, mai mult VIP-urile decât omul obișnuit, mai mult cei bogati, cu afaceri, decât plebea! (cred eu din ce cunosc). Sigur există și excepții, de o parte si alta și sigur că încă mai este de „îndurat” până putem face „totalul„!
Ar fi de mare ajutor dacă Patriarhia, ierarhii, preoții ar lua o poziție clară, ca IPS Teodosie, spunând nu „vaccinării„, dar din păcate și printre ei, bunastarea își cere dreptul la existență!
În cele din urmă murim pe rând și răspundem fiecare de deciziile noastre, dar „vai de cel prin care vine sminteala”!

19.10.2021