Cel mai tipic „caz” după care ne putem da seama unde trăim și cine sunt cei din jurul nostru, este cel al echipei de fotbal Steaua București!
Pe vremea socialismului ( la care eu unul nu-i duc dorul, dar se pare ca el mie/nouă) această echipă a reușit în anul 1986 o performanță deosebită, câstigând cu echipe care aveau in rândul lor cei mai buni „mercenari” din lume, salarii la care noi românii puteam doar visa, echipe de fizioterapeuti, psihologi, tehnica de ultimă oră, intr-un cuvant tot ce este necesar pentru performanță!
Lucrul acesta ne-a arătat că dacă dorim si depunem efort serios suntem capabili de lucruri excepționale! Dacă!
Steaua Bucuresti a decazut apoi dintre „stele” la nivelul la care au ajuns cam toate „stelele românești” după „revoluție„, intrarea in UE dându-le lovitura de grație!
La nivel individual mai existau în țară „români de succes” sportivi, sau oameni a caror afaceri mergeau din plin, cu toate ca termenul „succes” e discutabil, însă nu asta e tema articolului.
Unul dintre acesti oameni este Gigi Becali de care eu personal nu as fi auzit nimic daca numele lui nu era legat de clubul meu de suflet!
Gigi Becali poate sa-ți placa sau nu, dar el este cel care a salvat clubul Steaua de la ruină! Asta e o certitudine! Ba mai mult, a inceput sa câstige mulți bani din acest club, pe care armata română nu-l mai putea tine in viata! Aceași armată română care din invidie s-a straduit, sau se mai straduieste, sa-i distrugă cu orice preț in speranța ca vor câstiga ei banii pe care-i câstiga Becali acum!
După ani de zile si de procese nu au reusit lucru acesta! Oameni care au fost angajatii lui Becali doresc sa-i ia afacerea! Oameni care stiau si puteau depune marturie ca Becali nu a furat Steaua ( vezi declaratia lui Gatu) au tacut complice! Nu contează comportamentul lui Becali, e afacerea lui si face ce doreste ca fiecare dintre noi! Si eu mi-as dori ca clubul sa fie condus altfel, dar nu am nici un drept sa o cer, chiar daca sunt suporter de peste 50 de ani!
Mai nou, armata care e falimentară si in forma actuala o gaură neagră pentru foarte multi bani de la stat, Acelasi stat care ia bani multi din impozitul pe afacerile lui Becali ca sa plătească armata care nu produce cum spuneam decat pierderi iar când ar putea produce castig refuză! Românisme!
De ce toate acestea?
Pentru ca pe noi românii nu ne bucura nimic altceva decât sa vedem că moare capra vecinului! Nu conteaza dacă suntem crescători de capre sau nu, nu contează ca avem sau nu de câstigat din moartea caprei vecinului! Tot ce conteaza e sa-l vedem pe acesta ca a pierdut! Chiar dacă această pierdere are repercursiuni și asupra noastra! Chiar daca lucru acesta este impotriva legii sau al bunului simț! Invidia ne este caracteristică! Suntem invidioși pe toti cei din jur din toată fiinta noastră! Și de aceea ne merge cum ne merge!
Ce uitam noi e că invidia a adus prima crima pe pamânt si probabil tot ea va ucide ultimul om! Iar noi românii prin felul nostru de a fi se pare ca ne tragem din Cain tatăl invidiei!

15.05.2022