Am ajuns întâmplător pe un blog la o temă tabu: sinuciderea. Toată lumea vorbește despre ea, dar foarte puțini și știu despre ce vorbesc.(sunt puțini sinuciși încă vii)
M-a surprins faptul că autoarea a atins cuvântul „curaj” in legătură cu sinuciderea! Când se discută despre temă, cuvântul „lașitate” este cel unanim acceptat!
Ca să te sinucizi însă îți trebuie curaj, pentru că trebuie să învingi instinctul de conservare, sădit de Dumnezeu în fiecare! Un lucru greu!
Sau poate este nebunie?
Granița dintre „curajul” de a te sinucide și nebunia de a o face, nu este foarte bine definită! Curaj fară nebunie ar însemna să poți trăi mai departe, chiar dacă nu o dorești! Ori să faci ce nu dorești, este de fapt o nebunie! Nebuniei nu-i trebuie curaj ca să o facă dar se mai poate vorbi de sin-ucidere când tu nu mai esti tu? Complicat!
Ce este o prezență, sigură și necesară în sinucidere este … posedarea!
Doar așa poți duce actul la capăt, fară să te oprească instinctul de conservare. Sigur nici în posedare tu nu mai esti tu dar nebunia nu tine de voia ta posedarea este oarecum acceptată!
Motivele sinuciderii sunt diferite, dar cel care crede cu adevărat, cel care a înțeles creștinismul ortodox și îl traiește, nu se va sinucide niciodată! Unul ca acesta nu își riscă mântuirea! Și nu poate fi posedat, condiție cum spuneam, esențială pentru sinucidere!
Nu vreau să intru în discuții despre alte confesiuni și mai ales religii, unde sinuciderea poate fi chiar cale spre „mântuire„! (ar însemna ca tangalache se muncește să intrăm în rai, un lucru clar absurd!)
Ce putem face totuși pentru cineva cu gânduri de sinucidere?
Nu-l lăsați singur într-o criză! Nu e nevoie de sfaturi geniale, ci doar de prezența voastră!
Scoateți-l de pe „linia” pe care s-a hotărât să meargă! Puneți în mintea lui alte gânduri, alte teme! „Pierdeți-vă” puțin timp cu el, ca să nu-și piardă el, tot timpul! Ajunge asta? Ajunge cel puțin pentru ziua respectivă căci cu fiecare minut, puterea, dorința lui de a-și învinge instinctul de conservare, de a termina cu „viața asta,” scade! Și e nevoie și de hotărârea lui, de a se sinucide, pentru ca să fie apoi posedat și să o poată duce la capăt!
De unde știu eu?
Știu!
Credeți-mă pe cuvânt!

7.12.2022