In toamna anului 1978, în prima mea zi de muncă (ca tehnician veterinar) am fost trimis -singur- să văd care era situația oilor bolnave, la cele 8 stâne pe care le aveam.
8 stâne înseamnă cam tot atâtea haite de câini ciobănești, care se simt obligați să-și justifice codrul de mămăligă față de cioban!
18 ani, copil de oraș, fară să fi avut vreodată un câine, necunoscut ciobanilor, șansele mele să ajung la spital, sau morgă, erau mult mai mari decât să ajung la vreo stână din cele opt!
Cu toate acestea, am trecut prin toate haitele de câini, fară vreo mușcătură și fără ca vreun cioban să se obosească să-și cheme câinii înapoi!
Cum?
Datorită unui inginer agronom (Pascu) cu care m-am întâlnit pe drum și care m-a învățat cum pot face imposibilul posibil!
Iți trebuie o bâta zdravană cu care să pocnești câinele mai agresiv (alfa) care atacă din față (de preferință peste bot) și o creangă cu ramuri, mai lungă, care să o tragi după tine și după care se ține curând, întreaga haită!
Nu dau garanții!
Probabil mai e nevoie și de ceva mobilitate, de puțin curaj, de hotarâre! Atunci le aveam pe acestea toate și oricum nu aveam de ales, dar de funcționat a funcționat!
Un sfat bun, verificat, pe care mă simt obligat sa-l dau mai departe!
28.01.2023
29 ianuarie 2023 la 17:54
Despre caini am inteles, ai rezolvat subiectul, dar cu oitele? Ai gasit bolnavioare?
Cum se proceda in acest caz?
Seara buna la voi!
29 ianuarie 2023 la 18:00
Cand o sa fie o problema numarul mare de oi schioape…o sa va spun!😂😂😂
30 ianuarie 2023 la 8:26
Sfat de la soţul meu, copil de la ţară:
Câinele te atacă dacă simte că ţi-e frică de el. Ca să nu-ţi simtă frica, înjură-l în gând.
Asta dacă n-a apucat deja să se repeadă la tine.
Mi-a povestit că, în copilărie, când umbla cu alţi copii pe dealuri, nişte ciobanii tâmpiţi au asmuţit câini pe ei. Au fugit, cu câinii pe urme, până când un băiat mai curajos a găsit un băţ lung, cu care-a pocnit zdravăn cu câine. După asta au fugit toţi câinii înapoi, la stână.
30 ianuarie 2023 la 10:58
Frica are o mare importantă pentru ca un câine o simte! Problema e ca unora le este frica si nu o pot ascunde de nasul fin al cainelui! Cu un caine ( normal nu unul de luptă) te poti descurca cu mai multi nu te poti lupta de aceea trebuie sa eviti aceasta lupta si metoda descrisa tocmai asta face!
31 ianuarie 2023 la 2:47
Din sat până pe Stegea Călimanilor treceam pe lângă 4 (patru) stâni cu tot atâtea haite burzuluite de câini. Aveam vreo 12 ani când am trecut prima dată. Da, aveam o botă lungă și un curaj nebun🤫! Nu mi-a fost frică niciodată de câini! Și nu numai…
31 ianuarie 2023 la 3:38
Face foarte mult sa nu-ti fie frica! Insa e o diferentă sa treci pe langa stână si să mergi la stână! Nu stiu ce câini aveați voi dar ai nostri erau obisnuiti sa atace in haita tot ce misca; ursi, mistreti, caprioare ….
31 ianuarie 2023 la 17:23
No și tu! Păi câini de stână, hârșiți în bătălii cu urșii mai ales! Și da, rupeau cam tot ce mișca. Am o mulțime de povești din anii petrecuți pe Călimani. Am stat o vară la stână cu tata, numai să nu stau cu mama. Deși știu cam tot ce ține de bunul mers al unei gospodării (parte ce ține de o femeie!), mi-a plăcut mai mult să cosesc (nu să cos!), să bat cuie, să repar garduri. Cu tata m-am înțeles din priviri, cu mama nici cu un car de vorbe. Tata și-a dat cea mai bună oaie pentru un câine, Cobârzan, pe care mi se pusese pata. Da’ nici câinele n-a mai vrut să plece de la noi. Era a unor ciobani de pe valea Mureșului. O, Doamne, ce amintiri!
A trecut viața ca o clipă, vere! Funia se strânge lângă par. Americanii se uită la mine când le povestesc cu niște ochi cât cepele!
Numai bine!
31 ianuarie 2023 la 19:34
Pai de ce nu spui ca ai fost bacita? Eu am fost doar 3 ani mai zi lumina cu oile ocupat ( erau vreo 10 000) dar si acum sunt amintirile mele cele mai frumoase! Si nemtii cam tot la fel reactionau cand le povesteam! Adevarul e ca uneori si mie mi e greu sa cred ce am trait!