In toamna anului 1978, în prima mea zi de muncă (ca tehnician veterinar) am fost trimis -singur- să văd care era situația oilor bolnave, la cele 8 stâne pe care le aveam.
8 stâne înseamnă cam tot atâtea haite de câini ciobănești, care se simt obligați să-și justifice codrul de mămăligă față de cioban!
18 ani, copil de oraș, fară să fi avut vreodată un câine, necunoscut ciobanilor, șansele mele să ajung la spital, sau morgă, erau mult mai mari decât să ajung la vreo stână din cele opt!
Cu toate acestea, am trecut prin toate haitele de câini, fară vreo mușcătură și fără ca vreun cioban să se obosească să-și cheme câinii înapoi!
Cum?
Datorită unui inginer agronom (Pascu) cu care m-am întâlnit pe drum și care m-a învățat cum pot face imposibilul posibil!
Iți trebuie o bâta zdravană cu care să pocnești câinele mai agresiv (alfa) care atacă din față (de preferință peste bot) și o creangă cu ramuri, mai lungă, care să o tragi după tine și după care se ține curând, întreaga haită!
Nu dau garanții!
Probabil mai e nevoie și de ceva mobilitate, de puțin curaj, de hotarâre! Atunci le aveam pe acestea toate și oricum nu aveam de ales, dar de funcționat a funcționat!
Un sfat bun, verificat, pe care mă simt obligat sa-l dau mai departe!

28.01.2023