Cred că v-am mai spus că colecționez monezi de 2 Euro. Ideea mi-a venit privind un pumn de monezi adunate prin mașină când am observat pentru prima oară, după multi ani de folosire, că monezile Euro sunt diferite una de alta și nu doar de la țară la țară, ci fiecare are o poveste de povestit!
Mi-am cumpărat câteva albume, am anunțat prietenii și neamurile să ma ajute (unii s-au crucit, alții cred ca am facut o glumă) și am început sa colecționez monezi!
Repede am început să mă „dezumflu” pentru că mi-am dat seama că în spatele acestei varietăți stau ascunse interese materiale a statelor care ștanțează aceste monezi. Si nu doar a lor!
Astfel state ca Monaco, de exemplu, ștanzează un număr extrem de mic de monezi.Lucru acesta face ca o monedă de 2 Euro de a lor cu care poți cumpara în magazin un doi covrigi, să se vândă pe piata numismatică cu peste 4000 de Euro! La fel procedează și alte state cum ar fi Vaticanul, San Marino, Andorra deși prețurile sunt mult mai mici decât cele din Monaco.
Totuși prețurile variază de la câteva zeci de Euro, la câteva sute, pentru o monedă cu valoarea nominală de 2 Euro!
Și de parcă asta nu ar fi fost destul colecționarii mai intervin și ei ridicând prețurile și la monezile „normale” dar produse în serii ceva mai reduse! Ei cumpară majoritatea monezilor de pe piața și impun prețul pe care îl doresc! Și de multe ori chiar îl primesc!
Nu de la mine! Și asta nu doar că nu-mi permit sa o fac, dar mi se pare absurd să plătesc peste dublul valorii nominale și chiar atât este absurd, recunosc!
Sunt foarte dezamăgit de lumea aceasta a numismaticii deși abia am intrat în ea. Am renunțat de la bun început să colecționez monezi din tările care nu dau drumul în circulatie la aceste monezi ci doar le vând la colecționarii cu bani!
Am renunțat să mai sper ca îmi dă cineva rest o monedă pe care nu o am deja!
Apoi am renunțat la monezile foarte scumpe a caror preț l-au ridicat colecționarii însăși!
Am cochetat chiar cu gândul să renunț de tot la hobby-ul asta dar pe de o parte am deja f. multe monezi pe care doresc sa le las nepotilor moștenire, pe de alta mă gândesc că și o colectie de timbre este valoroasa chiar dacă nu are în ea toate timbrele, sau un cap de bour! O colecție de fluturi chiar fara Morpho albastru!
Voi ce colectionați?
Sau altfel spus mai exista printre voi colecționari, sau doar eu m-am prostit la batrânețe?

30.05.2023