„Ecumenismul este erezia ereziilor” și toată lumea are despre ea, propria părere! Pro sau contra! Pentru că cei care chiar merg la biserici, temple, moschei, sunt mult mai puțini decât cei care nu o fac, parerile sunt mai mult pro!
„De ce sa nu fim toți sub același acoperiși, să ne iubim și să avem același Dumnezeu„… de care oricum nu ne pasă?
Pentru cei care trăiesc însă credința, lucrurile nu stau de loc la fel! Dumnezeul ortodocșilor nu este de loc același si nu cere de turma Lui aceleași lucruri cum o face Yehowa de la evrei, sau Allah de la musulmani, ca să nu mai vorbim de sumedenia de zei din hinduism! Nici măcar ortodocșii si catolicii nu au acelasi Dumnezeu, pentru că Crezul fiecăruia diferă în ceea ce îl priveste pe Dumnezeul fiecăruia!
Nu în ultimul rând respectul față de Dumnezeul celorlalți, fiind doar formal, sau de frica repercursiunilor, conflictele sunt programate!
Ca atare ecumenismul deși pare un lucru bun, este imposibil de realizat și este o erezie pentru fiecare dintre confesiuni și religii!
Iar această erezie a pătruns/pătrunde deja în Biserica Ortodoxă și probabil și în celalalte „biserici” sau religii cu pași grăbiți și desigur impuși!
Pe motivul „ascultării” de episcop, preoții înngăduie tot mai des tot felul de „înoiri,” care nu sunt canonice!
Apoi ca să nu supere pe „frații” de alte confesiuni, calcă alte canoanele!
Intâlnirile cu rugăciuni comune devin tot mai dese!
Participarea la întreaga Liturghie, a celor de alte confesiuni, de asemenea! La fel la Proscomidie se dau și se citesc pomelnice cu oameni de alte confesiuni și uneori alte religii! Se fac parastase pentru ne-ortodocși!
Este tot mai greu să găsești biserici, sau mânastiri, în care nu-i așa! Și o să fie tot mai rău, până o să ajungă imposibil să mai participi la Sfânta Liturghie! Si momentul acela este foarte aproape, iar pentru unii a venit de mult, respectiv după așa zisul „sinod” din Creta!
Mulți au spus atunci „până aici” și au încetat să mai intre în bisericile care sunt conduse de episcopii care au semnat documentele din Creta! Practic însă toți din episcopii din BOR au facut-o, pentru că există comuniune între cei care și-au pus semnatura și cei care (poate) nu au făcut-o!
A fost și gândul meu inițial, dar duhovnicul m-a oprit să o fac!
Mi-a spus: „E ușor să te „rupi” dar foarte greu sa te mai unești vreodată! Acum este un moment greu pentru Biserica Ortodoxă și trebuie să fim foarte atenți pentru că se poate ajunge la farămițarea ei completă!„
Și asta de la un om care era antiecumenist declarat cunoscut cu mult înainte sa devină fiecare dintre noi unul!
Pentru că încrederea mea în dumnealui este de nezdruncinat, nu am ieșit din biserică, precum „nepomenitorii” și continui să merg atât la slujbele BOR, cât și la cele ale Patriarhiei de Constantinopol de care aparțin ( și de care ar trebui-după canoane- să aparțină fiecare biserică ortodoxă din diaspora mondială).
Cât voi mai merge?
Probabil, dacă nu primesc poruncă să o fac ma înainte, până la prima slujbă comună ecumenică când în altar o să fie pe lângă preotul ortodox, un pastor, un preot catolic, sau un rabin!
Cei care au „ieșit” din biserică, „nepomenitorii,” au făcut-o cam pe „repede înainte” părerea mea și am să explic de ce!
Repet nu sunt teolog iar argumentația pentru acest „prea repede” de care vorbeam îmi aparține! Nu sunt în măsură să spun dacă la Creta s-a greșit mai grav ca pâna în 1054, anul Marei Schisme.
Dacă ne uităm înapoi în istorie în anul 381 s-a definitivat Crezul. Apoi la sinodul de la Toledo, din anul 589, „Filioque” ( Sfântul Duh purcede și de la Fiu) a fost introdus în Crezul bisericii din vest!
Insă abia în anul 1054 a avut loc Marea Schismă, în care unul din multele motive, poate principalul motiv, era tocmai acest Filioque.
Deci veacuri întregi a fost prin iconomie îngăduită această foarte gravă geșală (plus altele) doar pentru a se păstra unitatea bisericii!
După scindare și până în zilele noastre, probabil pâna la sfarșitul lumii, catolicii și ortodocșii vor rămâne despărtiți!
Creta putea deveni un alt „filoque” dacă am fi fost toți la fel de grabiți să ne despărțim! Faptul că Creta nu a funcționat, a făcut să apară Biserica Ucrainiană, prin care s-a produs o altă „sfâșiere” și vor urma desigur alte și alte fragmentări! Divide et impera funcționează și în biserică!
Oare „nepomenitorii” cui fac jocurile în cele din urmă? Intenția lor e desigur bună dar nu cred ca era momentul și mai ales să se despartă de biserică ( cei care au făcut-o!) Oare nu învațam nimic din istorie?
Ecumenismul se suprapune perfect pe corectitudinea politică, așa ca este punct important al resetarii și de aceea o să fie curând impus cu forța!
Dar decât o biserică ecumenică ( am vazut deja una din autocar in Israel) mai bine fară biserică!
De aceea sfatul meu pană mai există preoți, biserici, Taine, Sfânta Liturghie profitați, pentru că vine vremea când ați vrea să o faceți și nu aveți unde!
Dă Doamne să mai dureze o vreme!
15.02.2024
17 februarie 2024 la 2:18
Ioan, articolul tău de azi e chiar mai zguduitor decât altele și iată și de ce.
Eu nu întotdeauna am căzut de acord cu ceea ce ai scris, deși absolut mereu am apreciat sufletul pe care l-ai pus de fiecare dată, ori de câte ori ai făcut-o. Și te-am stimat. Și te-am iubit ca pe un frate. Ce pot să zic acum, legat de cele mai sus? Zic și eu după vorba părintelui meu duhovnic, atunci când dădeam a mă face apărătorul bisericii noastre: ” Ai grijă de tine C., că de biserică are El grijă, Dumnezeu. Au mai fost năpaste. Au fost vremuri când au intrat păgânii cu cai în biserică și au tras cu săgeți în icoana Maicii Domnului. Oamenii credincioși crezi că au avut grijă, se puteau ei face apărători? De-abia fugeau ca să-și scape pielea lor. Și s-au dărâmat biserici cu totul și încă n-a fost nimic, s-au clădit altele. Când ai credință, ai și nădejde și asta-i tot. Ai grijă de tine!”… asta îmi tot repeta.
Iar când mă gândesc Ioan, chiar că avea dreptate. Bisericile își fac în continuare treaba lor, eu…abia mai intru în ele. Lucrez în mai toate Duminicile. Vorbesc în continuare cu evlavie despre casa Domnului, liniștesc oamenii la cabinet și îi întăresc prin puterea credinței (cum altfel?), însă îmi pun serioase întrebări despre mine. Eu…când?
Și totuși, una știu: Iubesc pe Dumnezeu, iubesc pe om, nu numai ca și creație a Sa, dar chiar ca și frate al meu și nu pot pune margini. Unde să le pun? Vis-a-vis de convingerile sale, de crezul său, de aspirațiile sale? Nu-mi este el seamăn în continuare, atâta vreme cât iubește la rândul său și nu pricinuiește rău?
Iată dilema pe care ți-o prezint. Tu crezi Ioan, că acesta ar putea fi sâmbure de ecumenism?
17 februarie 2024 la 8:40
Condeiule eu nu apăr biserica! Cine sunt eu să o fac? Vreun sfânt? Un om cu putere politică? Nu sunt nici macar preot! Nu am studiat teologia! Ba mai sunt si un mare păcătos în ciuda strădaniilor mele de a nu mai fi!
Cum crezi că as putea eu un pensionar amărât, plin de boli și de necazuri să mă gândesc să fac asta?
Eu doar sunt un observator care gândește cu voce tare, care nu înțelege cum cineva si sunt tot mai mulți, poate afirma că este credincios, că este ortodox, dar nu iși face timp pentru biserică (nu te critic pe tine dar intri si tu aici, tu ai spus-o nu aveam eu de unde sa o stiu) si nu-l interesează încotro merge biserica!
Sigur ar fi mai bine să nu pierd timpul cu alții și să mă ocup de mine, dar eu sunt un om cinstit și cu mine însumi asa că daca simt că trebuie să fac/ spun niste lucruri, le fac, le spun!
Biserica mă include si pe mine! Nu sunteți voi de o parte si Ioan Sperling de alta! Nu arat cu degetul spre voi ci spre noi! Tocmai ca eu unul nu pot face singur nimic in biserica noastră spun toate astea! Ce mare lucruri inafara de ” dacă intri într-o horă nu poti dansa vals!” spun eu? Ortodoxia are niste legi cu care se lauda si de care nu se ține, sau o face din ce in ce mai putin! Noi ne laudam ca am pastrat biserica cum era de la Apostoli in timp ce fiecare e un reformator al ei care vrea si face altfel! Si atata ne „iubim” unul pe altul ca nimeni nu spune nimic, fiecare isi vede de el, in timp ce intreaga biserică o ia la vale! Noi mergem practic printr-un tren in directia inversa a deplasarii trenului si suntem convinsi ca inaintam! Nu poate fi bine!
Sigur El are grije de biserica Lui, dar stii tu ca esti in acea „turma mica” care ramane si de care are El grije? Stii tu daca El nu cumva are grije doar de cei care au si ei grije? Nu putem sta lemn Tanase Condeiule asteptând sa aibe Dumnezeu grije de toate! Mai trebuie si noi sa facem una alta!
Si nu oriunde te duci sau cu oricine te aduni, e Duhul Lui, de aici problema ecumenismului!
Daca nu ar fi fost asa eram si acum in temple nu in biserici!
Una e sa strice omul de afara biserica si alta dracu din înauntru ei! Una e sa strici zidurile si alta e sa strici Duhul Bisericii!
Iar in privinta oamenilor e foarte bine ca-i iubesti, indiferent cine sunt ei daca cred sau nu, indiferent in ce cred! Cum sa fie asta ecumenism?
Dar ca sa revenim la duhovnicul tau, ai grije de tine, nu de ei (oamenii) duminica, macar doua ore! E chiar asa mult? E imposibil? Chiar daca o cere Dumnezeu? Ce pierzi? Ce pierzi daca nu o faci?
17 februarie 2024 la 13:29
Lasă că ai ghicit tu de ce am scris acel comentariu… Nu așteptam bineînțeles să mă aprobi, ori să mă critici, căci eu pe tine te înțeleg perfect. Însă era o nevoie interioară de mărturisire, glasul conștiinței răzbate și vrea să mă pârască iar eu chiar dacă nu mi-o ascult mereu (sau așa mă face să cred), cel puțin o respect și-i dau liber să se plângă de mine fie și astfel, într-un mod cât se poate de public.
Îți doresc sănătate Ioan și mai presus de orice, îți doresc mântuire și un locșor în Rai, atunci când ne va veni vremea și nouă de a păși dincolo.
17 februarie 2024 la 16:08
Nu ajunge prietene; mâine nu e al nostru….Să dea Dumnezeu sa ne mântuim cu toții, prin orice metode stie El ca am fi capabili!
20 februarie 2024 la 18:05
1.Cei ce zic că ,,nepomenitorii,, s-au rupt de Biserică ar trebui să mai citească odată Canonul 15 al Sinodului 1-2 Constantinopol.
2. Domnule doctor, ați spus că veți mai merge la slujbele celor in comuniune cu erezia ,,până la prima slujbă comună ecumenică când în altar o să fie pe lângă preotul ortodox, un pastor, un preot catolic, sau un rabin!,, Puteți cita un canon din Pidalion care susține această atitudine?
20 februarie 2024 la 20:11
Desigur nu pot, dar va avea Dumnezeu grije mai inainte, probabil prin duhovnicul sau oamenii induhovniciti cu care sunt in legatura, sa nu ma afund/ ratacesc si sa raman pe drumul bun, cand cel de acum devine prea periculos!
Aricolul tocmai asta sublinia ca e usor sa fi radical dar nu asta e calea! Daca asta ar fi as iesii din toate bisericile care ingenunchiaza duminica si calca canoanele! Sunt canoane care pot fi calcate si care nu? Credeti ca un canon a fost dat fara sa aiba importanta? Au mers Sfinții Parinți sute de km riscandu-si viata ca sa umple lumea de canoane fara valoare? Refuz sa cred!
20 februarie 2024 la 21:35
Deci nu puteți să vă susțineți canonic afirmatiile , 1. că cei ce au întrerupt comuniunea cu erezia sunt schismatici. Bineanteles ca în canonul 15 se spune că,, acestia NU fac schisma, ci se învrednicesc de cinstea acordata sfintilor,,. .Ceea ce inseamna că…mintiti.
2. ca temeiul intreruperii comuniunii cu ereticii este comuniunea de rugaciune si propovaduirea in public a ereziei, ceea ce se face de destula vreme.
Atentie domnule, Sf Parinti au avertizat ca in aceste timpuri Nu mai exiata carmuitori duhovnicesti al cărui sfat l-am putea urma ci indrumatoarea trebuie sa fie scrierea Sfintilor Parinti.(ex Sf Ignatie Briancianinov). Astfel încât riscati mult sa o luati pe cai gresite, ceea ce se si observa. Apoi, daca noi suntem doar vre-o mie de rataciti, de ce nu aveti liniste si va trebuie atata argumentatie pt a sublinia ca noi gresim?
20 februarie 2024 la 21:46
Biserica e acolo unde e episcopul! Voi nu aveti episcop! Dar la urma urmei sincer nu ma interesati nici cat negru sub unghie! Nu sunteti nici primii nici ultimii schismatici. Toti au avut motive, s-au bazat pe canoane si au mers unde o sa mergeti si voi! Dar ce nu inteleg eu e daca esti esti linistit de ce trebuie sa argumentezi? Vezi-ti de mantuire! Eu am atins „nepomenitorii” doar tangential pentru ca era sa ma numar intre voi, articolul este despre culte, religii nu despre o secta infima! Trebuia doar sa aveti rabdare mai mult ca mandrie atata tot! Acum sunteti ofticati ca ati ramas „pe langa” si nimeni nu va ia in serios! Sunt eu de vina? Inca nu esti mort mai poti sa-ti vii in fire!
20 februarie 2024 la 22:50
Ati citat din Sf Ignatie Teoforul, dar nu ati tinut seama ca acesta se refera la episopii care tin Sf Credintă, nu la cei ce o defaima si o strică.Iată:
Sfântul Ignatie Teoforul – episcop al Antiohiei (†6 iulie 108):
„Dacă episcopul tău ar învăţa orice în afara orânduielii date, chiar de trăieşte în curăţie, sau de săvârşeşte semne, sau de prooroceşte, să îţi fie ţie ca un lup în blană de oaie, căci lucrează nimicirea sufletelor.”
”De aceștia (de eretici) trebuie să fugiți ca de fiare (…). Trebuie să vă feriți de ei, fiindcă mușcăturile lor sunt greu de vindecat.”
”Tot cel ce se pronunță împotriva celor hotărâte, chiar dacă ar fi vrednic de crezare, chiar dacă ar posti, chiar dacă ar trăi în feciorie, chiar dacă ar face minuni, să-ți fie lup în piele de oaie, care lucrează stricarea oilor.”
”Un episcop care a devenit eretic nu mai este episcop, dar dacă credincioșii continuă să-l considere pe el episcop ortodox, dacă continuă să vină la slujbele din bisericile ce îl pomenesc pe el, să primească “darurile” sau „binecuvântările” lui, atunci vor cădea cu toții în afara Bisericii.”
sursa: romanortodox.info
20 februarie 2024 la 23:14
Care e episcopul roman neeretic de care apartine „biserica” dumitale? Am inteles ca toti sunt eretici ( dupa dumneata) dar care e acela care nu-i si unde se mai poate participa la Liturghie? Ca daca nu exista nici un preot nu poate fi episcop si ca atare fara episcop inseamna fara biserica, fara Liturghie!
20 februarie 2024 la 23:21
voi încheia aşa:
Iar de întrebările nebuneşti şi de înşirări de neamuri şi de certuri şi de sfădirile pentru lege, fereşte-te, căci sunt nefolositoare şi deşarte. 10. De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te, 11. Ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit.
20 februarie 2024 la 23:29
Calea cea mai simpla cand nu ai raspunsuri este fuga sau atacul la persoana! Cunoastem!
Eu nu zic ca nu aveti teoretic dreptate, au si cei cu calendarul, stiliștii, dar schisma a fost prea repede făcută de minti aprinse si nu ar fi trebuit! Cand pleci pe un drum nou trebuie sa te pregatesti pt el si sa fi sigur ca duce unde trebuie!