Despre șanse și soia

12-salam

Când am avut dreptul sa fiu ce vreau, am devenit regalist.
Nu-mi plăcea mie regele Mihai, cum nu-mi plac nici regii si reginele, printii și printesele lumii actuale! Monarhia republicană însă mi se părea mai aproape de voința lui Dumnezeu decât un președinte ales. In plus, era o șansă să scăpăm de comunism, o șansa pe care am refuzat-o!
Apoi au apărut domnii Rațiu si Câmpeanu. Din nou o șansă să scăpăm de comunism.
Am ratat-o si pe asta! Nu mâncaseră salam cu soia si veneau sa ne învețe pe noi ce-i democratia!
L-am ales pe Iliescu, care nu mancase nici el salam cu soia si nu avea habar de democratie, dar traise măcar cu noi, daca nu ca noi!
Au apărut „golanii” care si-au dat seama ca o luasem pe drum inapoi, dar in loc sa ne alăturăm lor, am aplaudat minerii care le spărgeau capetele cu bâta!
Am mai pierdut o șansă!
Golanii astia mancasera soia, au trăit ca noi, da s-au uitat prea mult spre vest, aveau plete, vise, erau tineri…cum sa ne dea ei noua lecții de democratie!
Când Romania a luat-o la vale, mulți dintre noi au plecat pentru ca nu au mai avut sperante de mai bine, sau si-au dorit câțiva ani sa trăiască normal.
Dacă a fost bine sau rau, stie fiecare.
Alții au rămas. Poate erau patrioti, sau poate doar nu au avut curajul sa plece in lume!
Ei stiu!
Marea diferență dintre cei rămași si cei plecați este ca cei plecați au trăit experiențe noi si intr-un fel au trăit viitorul țării noastre rămase ceva in urma. Iar viitorul asta nu este de loc roz cum pare!
Și mai e o diferenta importanta: cei plecați vad in cei rămași acasă pe frații lor.
Cei ramasi vad in cei plecați niște trădători, care vin acasa din cand in cand sa se dea mari, cu mașinile lor, cu cunoștințele lor.
Și a venit momentul referendumului.
Diaspora a inteles imediat importanță momentului. Nu pentru ca sunt mai deștepți ci pentru ca ei trăiesc toți, de mult, ce o sa pățească in curând Romania!
Cei rămași au trecut peste acest moment crucial la fel de usor ca peste șansele mari avute de la revoluție încoace.
Cu nepăsare!
Mai dureros decat orice este când fac spume ca noi astia care „nu am mâncat salam cu soia” îndrăznim să spunem că nu-i bine ce fac!
Deci este fals ca un membru al unui grup sa meargă înainte pe un drum si sa se întoarcă sa avertizeze grupul de pericolele care urmează!
Este fals ca un bătrân cu experienta sa dea un sfat unui tânăr!
Este fals sa spui celui care nu cunoaște ciupercile care e cea otravitoare!
Iar argumentul forte este „salamul cu soia” !
De la revoluție încoace, tot timpul!
Ar fi de râs daca nu ar fi de plâns!

15 gânduri despre „Despre șanse și soia

Adăugă-le pe ale tale

  1. Desigur generalizarile nu-s corecte dar marea majoritate a românilor cred ca sunt cum spun eu si daca gresesc atunci asa ii simt eu acum si de aici. Iti stau la dispozitie.Intreaba dar s-ar putea sa dureze pana raspund (tocmai ies din casa)

   Apreciază

   1. Eu n-am simţit asta. Dar oricum e o poveste în care nu vreau să intru. E o dispută care nu mă priveşte.
    Eu aş vrea să ştiu, şi sincer mă interesează, nu am locuit în altă ţară, am fost doar ca turist, care e pericolul ăla mare care ne aşteaptă. Câteva exemple, atât. Dar concret.
    Mulţumesc!

    Apreciază

 1. Eu doar am întrebat. Nu te pun să rişti nimic pentru mine deci chiar insist să nu o faci.
  Am doar am vrut să învăţ ceva din experienţa unui om care se loveşte de asta. Că ai spus că ştii foarte bine ce înseamnă. Deci nu contează deloc vârsta şi cu atât mai puţin starea civilă în discuţia asta. Am citit articolul. Mulţumesc.
  La noi, din câte ştiu, e pe bază de semnătură treaba cu orele de religie. Sau aşa era. E drept, nu mai e obligatorie. Dar asta e veche discuţia.
  Sută la sută e adevărat că nu ai voie să îţi spui părerea? E asumată treaba? Dar întreb: dacă acolo îi spui unui om că-i gras, păţeşti ceva?
  Ca turist, mi-a plăcut Londra mult. Nu ştiam că locuieşti în M.B.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Locuiesc in Germania. Poti spune de oricine ca e gras….daca nu te da in judecata ca-l discriminezi samd. Atunci pierzi! Deja ti-am raspuns dar daca nu insisti nu-ti mai trimit! Pe scurt UE este din ce in ce mai mult dictatura asa cum (de aceea aveam nevoie de varsta) o cunoaștem de acasa (Ceausescu) cu subiecte tabu si tot tacâmul.

   Apreciază

   1. În România? Înseamnă că am înţeles total greşit, ştiam că eşti plecat de-o viaţă. Scuze de gafă! Şi atunci… ? Dar am zis că discuţia aia nu-i treaba mea.
    Aha. Deci e reglementată discriminarea. Asta am vrut să ştiu. Nu numai un homosexual are dreptul să te dea în judecată. La noi e mai subţire asta cu discriminarea. Mă rog, dacă nu e publică, e mai greu în justiţie. La orice mă refer. Şi la o persoană cu dizabilităţi şi la orice. Se dovedeşte greu dacă nu e spusă la TV. Deci acolo e generală, nu are doar o ţintă.
    Aha. E un rău general, peste tot, din toate punctele de vedere. Încep să înţeleg. Şi să mă bucur că-s aici.

    Apreciat de 1 persoană

 2. Problema e ca sunt minorități mai egale decat ceilalti. La început am profitat si noi; cum se lua cineva de tine o luai pe discriminare naziști 😂Acum minoritățile europene sunt pe o treaptă cu autohtoni cele homo si imigranții islmici sunt „mai egali”De astia e bai mare daca te legi in schimb nu-i tot atât bai daca se leagă de tine! Concluzia poate fi numai una: crestinismul deranjaza!

  Apreciază

  1. Creştinismul dacă vorbim numai de islamişti. Dar asta e altă discuţie.
   Mulţumesc că ai acceptat un dialog. Nu am vrut să insist, nici să-mi spun părerea. În fond nu despre ce cred eu era vorba, de asta mi-am şi permis să deschid discuţia, nemaifiind bazată doar pe vot. La astfel de discuţii nu aş fi participat. Dar am vrut să aflu cum va arăta viitorul nostru, pe care tu l-ai trăit deja, aşa cum ai spus în text.
   E totuşi mult mai roz decât au scris alţii. Şi mă bucur că e aşa. Prin alte părţi se vorbea de apocalipsă şi alte grozăvii.
   Mulţumesc! Apreciez discuţiile civilizate, în care se respectă ambii interlocutori. 😉

   Apreciat de 1 persoană

 3. In mare parte parte ai dreptate.
  In cazul meu ar fi o singură diferență.I/am apreciat și îi apreciez pe cei care și-au încercat visul plecînd.Ii respect că s-au integrat în altă societate și își tăiesc viața.Si îi respect și pe cei care, dacă n-au reușit și-au păstrat bani de întoarcere.
  Mă bucur cînd văd tineri sau mai puțin tineri care vin să-și vadă sau să-și cunoască rudele.
  Granițele sînt deschise.Oricine poate să meargă oriunde să-și cumpere masini sau orice își dorește, dacă nu găsește și aici.Deci cred că e greșită părerea că cei plecați sînt considerați trădători.La fel cum ,cred că e greșită părerea că toți cei rămași sînt patrioți.
  Am senzația ( poate greșesc, scuze) că marea majoritate a celor de dincolo, în virtutea faptului că facem parte cu toții din UE, uită că cei de la guvernare din România sînt urmașii educați și crescuți de Iliescu .

  Apreciază

 4. Domnule Ioan Sperling, oare ce a fost negativ în comentariul meu de ieri, încît l-ai şters?
  Da, e drept, este blog personal şi publici doar ce vrei.
  Nu vreau să dau cu bota, dar se pare că n-ai trecut de faza cu ” ochi pentru ochi „.Imi pare rău.Speram să pot învăţa ceva de aici.
  Doamne Ajută!

  Apreciază

  1. Acum am dat de mesajele dumitale la gunoi si le-am scos de acolo.Nu stiu de ce au ajuns acolo! Sunt multe lucruri pe care le cam încurcă pe blog! In privinta la trecut sau nu de „ochi pt ochi….” nici măcar nu am ajuns acolo! Câteodată sunt mai rau ca pățanii!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: