Creștin /Mersul la biserica

capitolul anterior

Cei mai multi refuză biserica pentru ca preoții nu sunt sfinti! Sau restul credincioșilor nu sunt nici ei sfinti!
Pe vremea lui Iisus nu era de loc altfel! Si totusi Iisus a continuat sa meargă in templu cu farisei si cu credinciosi formali!
Daca El a facut-o atunci eu care spun ca sunt crestin inca trebuie sa o fac!
Accentul se pune pe trebuie!
De altfel pe timpuri nu prea îndepărtate lipsa de trei ori de la Liturghie se termina cu excomunicarea!
Biserica nu inseamna in primul rand locul unde se tin slujbele ci adunarea tuturor credinciosilor!
Cand cineva „se leagă” de biserica se leaga de toti cei care ii apartin in viața sau adormiti! Respectivul nu se dezice doar de un preot, o parohie, ci de neam, de istorie, de rădăcinile lui! Asta este foarte grav, dar nu este totul! Cand „te legi” de biserica te legi si de Sfintii ei, de Maica Domnului, de Iisus!
Biserica este o familie, cu frati si surori. Ca in orice familie, unii sunt mai buni, altii mai putin, mari, mici, invatati, simpli si ca in oricare familie fiecare are datoria sa nu-si faca familia de ras, sa o apere de rau!
Cati dintre voi nu aveti rude in familie de care va e rusine? Ce ar insemna ca toata familia voastră sa fie catalogată dupa acestia?
La slujba de pomenire a celor adormiți cei din biserica se ating unul pe celalalt simbolizînd legatura dintre noi si dintre noi si cei adormiti. Dincolo de simbolism legatura aceasta exista iar in capătul lanțului e Iisus!

Bildergebnis für parastas
Cel care nu merge la biserica s-a rupt din acest lant si ca atare nu mai este creștin!
Acum se pune intrebarea la care biserica ca toate se numesc biserici, de la cea ortodoxă, pana la cea penticostală?
Biserica este una singura! Aceea care a continuat pe linia Apostolilor pana in ziua de astazi: cea ortodoxă! Din ea acum 1000 de ani s-a despărțit „biserica” catolică. Cauza schismei a fost slava deșartă ; papa de atunci (ca si cel de astazi) a dorit sa fie „cel mai” „capul pămîntesc al crestinismului! Biserica din est a refuzat si asa s-a produs schisma. De atunci catolicii continua sa umble pe cai gresite, au ajuns sa faca din papa un dumnezeu, care nu greseste! Istoria a aratat insa ca papii gresesc, dar mândria e prea mare ca sa-si vina in fire! Din catolicism s-au desprins protestanții care si-au dat seama ca sunt pe un drum gresit, dar care in loc sa se întoarcă la ortodoxie si-au facut un drum….si mai gresit! Din ei au răsărit miile de secte, care de care mai ciudate, care au împînzit lumea!
Cel mai mare pericol actual al crestinismului (deci a ortodoxiei), e ecumenismul. Prin ecumenism se incearca unirea tuturor bisericilor si a sectelor intr-una singura dar nu prin întoarcerea la adevar, ci prin acceptarea nebuniei celorlalti! Pericolul e mare pentru ca sectele, catolicii, protestanții au putere economica, politica iar credinta noastra e tot mai slaba!
Un crestin se fereste de capcana ecumenismului, iar asta o poate face doar facand parte activ din biserica adevarata ortodoxă!

popapa

Concluzie parțială: un creștin merge la biserică!

continuare

9 gânduri despre „Creștin /Mersul la biserica

Adăugă-le pe ale tale

  1. Hai sa o simplificam! Separat nici pentru dumneata nu-i bine, pentru nici o parte de altfel! Cand nu esti impreuna ceva pierde fiecare.
   Dar impreuna putem fi doar mergând in aceeasi directie. Daca dumneata nu vrei pe drumul meu eu unul chiar daca mi-as dori nu mai pot pe alt drum decat sunt!
   Mantuirea (pentru ortodocsi) e grea cu biserica, post, rugaciune, milostenie….Pentru catolici e mai usoara nu au post si sunt extrem de „largi” in toate iar pentru protesanti e facila fiindca ajunge sa spui „cred”!
   Cum am putea impreuna?
   Singura cale e sa alegem acelasi drum numai cine vrea pe drumul greu si cine crede ca orice se obtine cu efort inafara de mantuire?

   Apreciat de 1 persoană

 1. Eu cred in fondul iar nu in forma pe care o dam credintei, pentru ca Dumnezeu este unic, indiferent cum l-am numi sau cum ne-am inchina Lui. Dumnezeu a existat inainte de „Marea schisma”, ba chiar inainte ca oamenii sa se roage Lui sau sa scrie carti in numele Lui.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Asa este Dumnezeu a exista dintotdeauna. Dar candva in istorie s-a întrupat si ne-a spus „Eu sunt calea”! ne-a invitat la El acasa „Veniti la mine voi..” si ne-a promis nemurirea. Si-a dovedit dumnezeirea prin Inviere prin faptul ca o mana de pescari simpli au pus bazele crestinismului care de 2000 de ani continua sa existe, prin faptul ca mii si mii de martiri au sustinut acest creștinism cu pretul vietii si înfruntînd torturi inimaginabile, prin minunile pe care le face si in ziua de azi….
   De aceea ce era bun inainte de aparitia bisericii (lui Iisus) nu mai este bun (mântuitor )acum!
   Poti sa spui ca nu exista Dumnezeu sau sa spui ca există. Daca exista poti spune ca e Iisus ( Sf.Treime) sau altcineva. Daca spui ca e Iisus nu poti decat sa devii „bisericos”. ..iar singura biserica e cea ortodoxă! Nu exista variante pornit pe calea mântuirii!

   Apreciază

 2. Mântuirea e de sine!! Nu mă mântuie nici Hristos cu forța. (EL mă cheamă, bate la ușa mea, îmi permite sa bat la ușa Lui, -chiar daca, uneori, Se preface că nu m-aude și nu-mi deschide, și eu cred că nu-mi răspunde și plec dezamăgit/ă!!; sau, uneori, îmi dă har și dar cu nemiluita, când nu m-aștept, de nu știu ce-a dat peste mine!!-, dar nu mă ia cu asalt, nu mă obligă să mă mântuie, daca eu nu vreu!! Deci nici preotul n-o poate face!! El, preotul, poate sa-mi vorbească din Evanghelie, dar acum suntem toți alfabetizatii, unii și citiți, avem și surse de informare, ca de aceea a permis Dumnezeu sa fie inventat internetul -ca sa se propovaduiasca Evanghelia la toate…neamurile!-!, zic, preotul, desigur, mă poate povățui și, dacă-i intelept, mai poate sa-mi deschida înțelegerea mai concretă a Evangheliei, preotul poate sa mă/ne mai și mângâie, uneori, cu-o binecuvântare și să-mi mai ușureze oftatul, daca-i unul induhovnicit. E bine sa mergem la Biserică, nu neapărat sa-i rupem pragul, dar sa tinem aproape, cit de mult putem, deoarece Cuvântul Evangheliei, cel mai des și profund, îl descoperim în Biserică). Părerea mea este însă că vor veni vremuri (nu le vom mai apuca noi pe acelea) când Lăcașele nu vor mai exista, fiindcă Iisus când zice, prin vocea Apostolului: ”Biserica Mea nici porțile IADului nu o va sfărâma”, nu se referă la Lăcaș, ci la…Locaș!!! Adică la inimă, locul unde-L păstrăm pe Dumnezeu. Dar poate fi și în minte, căci dacă n-ai mintea-n inimă (și invers), nu prea ”esti dus la…Biserică”!! Să ne străduim să ne ținem de poala lui Hristos, căci preoți înduhovniciți, Slavă Diomnului, încă avem, și nu trebuie sa alergam kilometri ”cu opinci de fier” ca sa-i gasim”. Cel puțin, nu noi, ăștia care viețuim, vai nouă, în orașele mari, unde sunt și preoți ( și foarte mulți buni, înduhovniciți, deși mai sunt și din cei mai puțin atenți la haina cu care au fost îmbrăcați, ierte-i Domnul!; io, la cei cu obiceiuri proaste, nu mă duc, căci, Slava Domnului, am de unde alege!!; De RĂU, zice Dumnezeu sa te depărtezi…) și Lăcașe de cult din belșug.

  Apreciat de 1 persoană

  1. De acord pana la „sa-i rupem pragul” unde parerea mea este ca chiar ar trebui! Nu am vorbit inca de preoti am sa o fac daca voi vedea ca exista interes. Pe langa ce spui dumneata ei mai au doua roluri care ii face de neinlocuit si mersul la biserica obligatoriu: spovedania si Euharistia!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: