Gânduri de duminică XXIII

un behăit de oaie părăsită!

Toată viața am auzit că biserica nu are voie să se amestece în politică și m-am întrebat cum ar putea să nu o facă, când biserica este formată din oameni?
Acești oameni sunt „formați” în biserică să judece, acționeze, într-un anumit fel! Cel puțin, se dorește să se vadă o diferență, între un creștin și un ne-creștin! Că nu totdeauna, sau prea rar, este vizibilă această diferență, este din păcate un adevăr! La fel un adevăr este și faptul că toată viața am auzit preoții spunând: „să rămânem creștini și când ieșim din biserică”!
De ce nu funcționează lucru acesta, mi-a devenit clar abia acum, în „pandemie„!
Creștinii nu duc Duhul Credinței în lume, pentru că ne-am învățat să credem „pentru noi”, în ascuns, să fim creștini doar între creștini! În biserică facem zeci de mătănii, îngenunchem, purtăm capul acoperit, avem grije să apărem cât mai evlavioși, ba chiar ai zice uneori că „concurăm” în evlavie și smerenie, unul cu altul!
Odată ce am ieșit din curtea bisericii, devenim „oameni ca toți oamenii”! Baticul este ascuns în poșetă, țigarea este aprinsă, limbajul evlavios este înlocuit cu cel de „cel de luptă”! Următoarea cruce o facem, dacă o mai facem, poate la masă, dacă masa e acasă, în nici-un caz în restaurant, între oameni!
De Dumnezeu, dacă ne amintim în timpul saptămânii, în lume, probabil este printr-o înjuratură!
Dar mai grav decât acestea toate, deși la urma urmei o consecință normală, e faptul că am început să aducem „duhul lumii” în biserică!
Să se merite, să se vadă, să primim mulțumiri, laude, a devenit normalitate, deși nu este!
„Eu” a luat locul lui „tu”, „a avea” cel a lui „a fi”!
Și de parcă toate astea nu ar fi fost destul mai nou am lăsat și „pandemia” înăuntru, mint, am adus-o cu noi și o punem deasupra lui Dumnezeu, așa cum are locul și în lume! Cei puțini care au „curajul” să se încreadă in Dumnezeu mai mult decât în mască, sunt deja considerați egoiști, dușmani, pericol social!
A devenit normal ca Liturghia sa devină un „bal mascat” în care mormăielile, prin mască, țin loc de imnuri de slavă, la care trebuie să apuci, prin înscriere, un loc!
Pe zi ce trece anormalul devine normal și încet încet, Liturghia o să se schimbe după cum doresc ateii, fară să mai deranjeze pe cineva!

Canoanele?
Cine mai ține seama de ele?
Perimate!

Astazi trebuie sa fim corecți politic: nu evreii l-au răstignit pe Iisus, cei de alte credințe nu doar ca sunt primiți la intreaga Liturghie, unii chiar beneficiază de Tainele Ortodoxe, că doar toți suntem „biserică„, că doar există numai un Dumnezeu! Ce-i dacă religiile, sau confesiunile, nu sunt compatibile cu noi, noi cedem să se simtă ei bine, chiar dacă ei nu o fac pentru nimeni!
Sfinții noștrii nu au cedat cu riscul vieții? Oameni și ei, supuși greșelii!
Nici Hristos nu a cedat din drumul Lui?
Și El doar om, cum afirmă multe religii și confesiuni, care sunt tot biserici și care cred tot in același Dumnezeu, ca și noi, pentru că există doar unul, nu?
De multe ori am impresia că suntem schizofrenici de-a dreptul!
Ni s-a ordonat să închidem bisericile, am acceptat parcă cu bucurie; mai facem o pauză din mersul ăsta la biserică, duminică de duminică! Au făcut doar preoții Liturghia iar noi am stat la televizor, comozi, în fotoliu și am urmărit „spectacolul„!
Hristos a înviat! am avut voie să strigăm de pe balcon, da nu prea tare!
Iisus, la Cina ce-a de Taină, ar fi putut si El să cineze singur! Nu a făcut-o! Și de atunci, până la noi cei „mai deștepți” Liturghia s-a facut cu popor, chiar dacă era pe ascuns, într-o catacombă, sau într-o celulă de închisoare! Chiar dacă se făcea cu riscul vieții, nu cu cel al amenzii!
Vreo diferență între creștini și atei?
E tot mai greu de găsit!
Că-i vorba de libertate, drepturi cetățenești, sau e vorba de credință, arătăm aceeasi lehamite în a le cere, sau a le apăra!
Mi-e tot mai silă de lumea în care trăiesc și bine ar fi dacă s-ar termina mai iute parodia asta de viață!
Mie nu-mi ajung „resturile” care îmi sunt oferite! Și sunt oaie! O simplă oaie, nu păstor!
Eu pe cine să urmez, că nu m-aș duce chiar după lup?

3.10.2021

2 gânduri despre „Gânduri de duminică XXIII

Adăugă-le pe ale tale

 1. Iarasi sunt consternat domnule Ioan!
  Nu mai vorbesc de comentarii ca am mai zis si alta data; e ”gele” ptr unii sa scrie. Dar nici macar sa apasam pe un buton nu mai VREM???
  Am inceput sa citesc si mi s’a facut pielea ca de maciuca.
  Nu vreau sa va perii; argumentati mai ceva ca un absolvent de teologie.
  Sunt ULUIT de cat de LIMPEDE CUGETATI!
  Ma grabesc sa’l urc si la mine pe blog.
  Cine sa mai strige ”HRISTOS A INVIAT” frate Ioan ca se uita altii la tine cu mina aceea pe fata ca ce ”esti cu capul?
  Si ei se bat in piept ca sunt crestini!
  Ba ati aduc argument ca ce ”esti tu mai destept decat parintele cutare care este consilier la Episcopie. Te dai tu mare! El de ce sta cu masca pe fata la Sfanta Liturghie?”
  Si da domnule Ioan! Am vazut astfel de fotografii cu ditamai consilierul; ba mai scoate si pieptul inainte ca sa arate ca el care este cat un munte de inalt ”poarta masca”.
  MARE EXEMPLU ce mai ce!
  Exemplu de ce?
  De pemparsi uzi???
  A facut pe el???
  Chemat anul trecut sa impartaseasca o muribunda nu a mai raspuns la telefon si de venit nu a mai venit nici in ziua de astazi(nu ca ar mai trai respectiva fiinta).
  Mai crede cineva in HRISTOS???
  ”Iar celor care vor crede in Numele Meu minuni le vor urma; in limbi noi vor grai, serpi vor lua in mana, chiar ceva datator de MOARTE de vor bea nu’i va vatama; pe bolnavi mainile’si vor pune si bine le va fi!”
  Inchei pentru ca altfel nu mai mai pot opri!
  Binecuvantat sa fii frate Ioan de Hristos si de cei ce cred CU ADEVARAT in El!
  Amin!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Amin! Mă bucur ca gasesc rezonanță in coltul potrivit! Nu e meritul meu parinte, Dumnezeu a făcut sa vin in contact cu duhovnici alesi chiar daca nu foarte cunoscuți. Apoi l-am cunoscut prin carti pe Parintele Paisie. In rest pun si eu cap la cap ce stiu de la dansii plus canoanele cate le cunosc, Vietile Sfintilor si daca nu se potriveste ceva cu realitatea actuala, înseamnă ca noi cei de azi gresim!
   Cu cititorii este o altă problemă dar ei exista uneori o suta alteori o mie si daca au citit eu sunt multumit; daca in sufletul lor cuvantul gaseste teren bun o sa rodeasca daca nu nu! Nu tine de noi decat să spunem ce e de spus!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: