Gânduri de duminică XXIV

Răutatea nu rămâne nepedepsită!

Nu sunt un om bun!
Nu am fost niciodată și este greu de crezut că, în puținul timp care îl mai am la dispoziție, o să reușesc să devin! Nu că nu mi-aș dori, sau că nu încerc!
Și cu toate că sunt, cum sunt, nu pot să înțeleg de loc răutatea umană, faptul că noi ca popor ortodox, nu ne străduim, măcar între noi, să fim mai îngăduitori!
Că un Arafat, Johannis, Helwig, Orban ne vor răul, are o oarecare justificare; sunt de alt neam și generații întregi, în genele lor, ne-au urât sau ne mai urăsc, ne-au disprețuit sau o mai fac, au încercat sau mai încearcă, să ne vadă dispăruți din locul în care trăim de mii de ani!
Dar nu despre ei este vorba, ci despre toate „cozile de topor” autohtone, care îi ajută și sunt o mulțime! O fac pentru 30 de arginți, sau pentru speranța, deșartă, că ei vor fi îngăduiți să trăiască mai departe! Și nici măcar nu e vorba de „cozile de topor” importante ci de oameni (?) obișnuiți ca mine sau ca tine!
Zilele trecute sub ochi mi-a ajuns un dialog de pe faceboock, în care un grup de femei erau revoltate că se poate intra (prin îngăduintă unui Om) în nu știu ce Mall, fără dovada vaccinării! Schimbau informații cum se pot opune acestei stări de fapt, practic cum pot ajuta dictatura medicală să ne distrugă pe noi cei care nu am cedat! (nu mai am linkul și poate e mai bine așa!)
Ne-am învățat să ne bucurăm de moartea caprei vecinului, mai mult decât de orice altceva! Nu contează de loc că alături de vecin am trecut prin veacuri, prin greutați, prin războaie, prin foamete, prin prigoane! Nu contează că prin vinele noastre curge același sânge, nu contează de loc, că vorbim aceeași limbă și numai noi între noi ne putem cu adevărat întelege unul pe altul (dacă am dori-o)!
Când cel din „familia ta” nu înseamnă mai mult decât un străin, familia aceea nu are nici-o valoare!
Când cel din ” neamul tău” nu înseamnă mai mult decât un străin, neamul acela e pe cale de dispariție!
Sigur un om bun, un creștin trebuie să-i iubească pe toți la fel, pe cel din familia lui ca și pe dușmanii lui, dar câți sunt oameni buni, creștini adevărati? Majoritatea suntem doar spre drumul într-acolo, unii abia plecați alții mai spre sosire. Până ajungem, îi iubim pe cei apropiați, pe cei din neamul nostru mai mult ca pe străinii din alte neamuri! Nu dăm pâinea copiilor câinilor, mărgăritarele porcilor…
Este mai puțin anormal decât sa-i iubim pe dușmani, pe străini mai mult decât pe cei din familia, neamul nostru, cred eu!
Nemilostiv nu înseamnă doar să nu faci cuiva un bine, uneori ajunge să nu-i faci rău! Și poate nu ar strica să ne aducem aminte că cei care nu au făcut milă, vor fi judecați fără milă!
Veniti-vă în fire fraților!

31.10.2021

25 de gânduri despre „Gânduri de duminică XXIV

Adăugă-le pe ale tale

 1. Dacă îți spun ca noi sântem doi copii la părinți, frate si soră si ne înțelegem ca și cainele cu pisica?
  Și dacă în familia ta nu poți găsi înțelegere, cum ai putea aștepta sa găsești între străini?
  Mie îmi este mai mult clar ca oricând cuvântul Mântuitorului:
  Nu este prooroc disprețuit decat în patria și în casa sa…

  Apreciat de 2 persoane

   1. Ca și popor, noi românii am rămas cu niște gene foarte urâte de pe urma comunismului: aroganta si egoismul. Prin suferință le-am dobândit, se pare ca tot prin suferință va trebui sa ne și vindecăm de ele.

    Apreciat de 2 persoane

 2. Cat sunt de actuale cuvintele Mantuitorului: ”Daca o casa s’a dezbinat in sine, acea casa nu poate sa dainuiasca”.
  Prea suntem dezbinati iar unii mai si pun umarul sa ne dezbine si mai mult.
  Inca odata ani sanatosi si sa va bucurati de pensie.
  Doamne ajuta !

  Apreciat de 3 persoane

 3. Mda, am citit și eu acum vreo 2 zile ceva asemănător (nu dau nici eu link-ul): cineva a scris un articol despre cazul unei doamne care l-a pârât pe Facebook pe un paznic de magazin că a invitat-o să intre fără a-i verifica la ușă certificatul verde, iar la comentariile de pe pagina doamnei alții s-au apucat să relateze cazuri asemănătoare.
  Autorul articolului i-a numit pe astfel de oameni „idioții utili ai sistemului” și „cei care ajută dictatura să se instaureze” (aici a folosit practic aceleași cuvinte ca dv.) Eu le-aș zice „turnătorii de serviciu”, adică nu o fac nici măcar pentru vreun avantaj direct! Astfel de oameni au fost și în regimul trecut și vor fi și în continuare. Cred că ați scris lucruri „prea mari” în legătură cu astfel de oameni. Cel mai simplu, zic eu, ca să nu-i tratăm nici necreștinește, ar fi să zicem „că nu știu ce fac” (înțelegeți, legat de cuvintele Mântuitorului).

  Apreciat de 1 persoană

  1. Bine ar fi daca nu ar stii! Stiu exact ce fac si se simt chiar îndreptățiți sa o facă!
   Nu erau totusi oameni naivi sau idioti ci oameni cu pregatire cu minte!
   La urma urmei nu-i vorba de faptul ca-i iert eu sau alt crestin ( o chiar fac; sa se mantuiasca toata lumea si eu ca ultimul) sau nu, ci ca sunt complici DE BUNĂ VOIE Răului!
   Era totusi un exemplu de la care am pornit dar puteam sa dau altele inafară de tema covid ca sa iluustrez faptul ca nu avem sentimentul de „al / ai mei” cand e vorba de neamul nostru!
   Se pare ca nu am reusit sa ma fac inteles! Imi pare sincer rau!

   Apreciat de 1 persoană

   1. Am zis „nu știu ce fac” în sensul că aceia chiar cred că fac „o mare ispravă”, cum ar fi în exemplul descris că doamna își „toarnă” semenii crezând că în schimb face „o faptă mai mare”, adică sprijină „lupta contra pandemiei”.
    Dar dacă a fost un exemplu generic pentru a vă referi la cei care știu ce fac și o fac de bună voie, atunci am înțeles ce ați vrut să spuneți. Acum, dacă la capitolul ăsta stăm mai bine sau mai rău decât alte neamuri (la nivel de omul obișnuit, nu la nivel de politică, pentru că la nivel de politică se cam vede cu ochiul liber) aici nu prea am experiență suficientă să mă pronunț, deoarece eu fiind mai interiorizată, mai timidă de felul meu, mai retrasă, am avut mai puțin ocazia să mă lovesc în mod direct, personal, de răutatea umană. (Plus că n-am ieșit din țară niciodată, nici măcar în vreo excursie, ca să cunosc și alte neamuri „pe viu”.)

    Apreciat de 1 persoană

   2. Draga Daniela noi suntem la fel peste tot! Si chiar daca nu ai iesit din tara fa o comparatie intre tigani si noi! Sau unguri, nemti…Sigur o sa spui ca e normal sa fie uniti fiind minoritati dar acest normal nu exista la noi cand suntem noi minoritate in alta tara!
    E neamul meu si nu ma dezic de el si nici nu as fi asa sincer cu strainii dar adevarul este ca suntem extrem de dezbinati!

    Apreciat de 1 persoană

  1. Nu te cred! Nu toti romanii se comporta „romaneste” si inclin sa cred ca tu nu o faci! La voi poate distanta enorma sa va fi unit mai tare dar in diaspora europeana ne ferim unii de altii in general! Sigur mergem la aceeasi biserica, avem activitati comune dar daca exista un loc liber la servici nu propunem in ruptul capului un alt roman!
   Si nu e vorba doar de diaspora! Suntem un neam care am uitat sa fim de un neam!

   Apreciază

   1. Mulțumesc pentru apreciere! Mă străduiesc să mă comport civilizat, tocmai să nu-mi fac (şi eu!) neamul de ruşine! În aceeaşi manieră „ne comportăm” şi aici! Obiceiurile le-am luat cu noi. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu alte „neamuri”. Am roşit de multe ori când mi s-a spus direct sau mai voalat „aşa sunteți voi, românii???”. E greu să-i spui unui american că nu, nu toți suntem „aşa”! Uneori mai întreb: „ți se pare că eu sunt aşa”?! Răspunsul este ceva de genul: „a, tu eşti o excepție”! Aici ca şi peste tot în lume unde sunt români, formăm o Românie în miniatură! Există oameni de mare valoare care n-au uitat de țară, de limba română şi-şi cresc copiii (născuți aici!) în tradițiile noastre. Dar mulți sunt altfel, „jmecheraşi” frați buni cu necinstea şi neomenia. La biserică!? Vorbesc tot engleza. Vere, îmi vine să mooor când îi aud: „hi, my dear, I hope you’re fine”…şi răspund urât de tot, mai ales că sunt în zona bisericii: bine pe dracu! Dar aş fi bine de-ai vorbi româneşte”! Se uită chiorâş la mine…ştiu, ştiu, o să spui că nu sunt tolerantă! Bine, recunosc, nu sunt! Dar te rog, nu mă sfădi prea tare!
    Sper că eşti bine! (😊era să scriu în engleză😁)

    Apreciat de 2 persoane

 4. Noroc ca nu ma uit pe fb ! Totusi pe tel. am primit destule rugaciuni deosebite, pentru tara si pentru oamenii ei.
  Asa ca poate nu e totul pierdut. Si nici nu stiu cat de ‘reale’ sunt anumite idei, pentru ca se arunca pe ‘campul de lupta’ cu tot felul de arme.

  Sper sa mai auzim si lucruri bune, ca nu s-or fi ascuns ele de tot.

  Apreciază

 5. Nu toti suntem la fel Ioan. Eu am actualul loc de munca (de 12 ani) datorita unei românce, a unei necunoscute care în timp mi-a devenit prietena si la rândul meu atunci când am auzit de vreun loc de munca liber am căutat printre românii nostri. Însă e adevărat, exista „turnatorii de serviciu” care se cred perfecți si care își închipuie ca doar simțul lor civic îi determina sa fie mereu la pânda pentru a vâna greșelile altora dar asta nu se întâmpla doar la noi ci peste tot în lumea asta. În alta ordine de idei noi tot perpetuam aceasta parere ca suntem cei mai rai, cei mai egoisti si știi cum se spune „daca îi spui unui om în fiecare zi ca e prost ajunge sa creada.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Sigur ca nu suntem toti la fel ca daca am fi fost nu as mai avea de ce si cui sa scriu!! Dar fata de alte neamuri suntem departe! Dovezi?
   Uite un exemplu: undeva in occident doi romani bat un turc/ italian/ albanez…care striga ajutor in limba lui. Daca trece un ul din neamul lui care e sansa sa il ajute? Acum inchipuie-ti ca romanul e cel batut si trece un roman pe acolo. Este sansa la fel de mare sa fie ajutat?
   Nimeni care traieste in diaspora nu o sa raspunda macar cu….probabil!
   Alt exemplu?
   Numarul la protestanti pentru orice problema de interes national!
   Eu gresesc adesea dar nu in cazul asta!

   Apreciat de 1 persoană

   1. Uite ca eu sunt una dintre cei îti spune „Probabil”. Sa nu uitam ca exista si exemple pozitive. Români care au salvat străini de la moarte de exemplu: din incendii, accidente.
    Uite aici un alt exemplu;
    Francisc Mihai
    30 octombrie la 21:37 ·
    Bună seara!
    În cazul în care cineva are nevoie de ajutor în Danemarca, Copenhaga ( +50 km ) pot ajuta cu drag!
    Scriu accesta postare fiindcă am avut o situație anul acesta în vară și am fost ajutat si eu de oameni cu suflet mare!
    Seară frumoasa tuturor!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: