Jurnal de carantină 3

Dacă mi-e greu să stau închis? Nu în sensul în care cred oamenii; nu-mi lipsește hoinăreala, nici magazinele, nici prietenii, sau neamurile. Toate acestea știu că le voi avea în câteva zile și deși sunt un om lipsit de răbdare, 61 de ani de viață te învață că uneori trebuie să sari peste umbra ta!
Lipsa de mișcare mă omoară însă la propiu; picioarele sunt umflate, glicemia crescută și mă doare spatele!
Îmi lipsește biserica
de la care nu am lipsit până acum doar când eram grav bolnav!
Ce mă scoate cu adevărat din sărite este faptul că în loc să fiu de ajutor părintilor mei, la cei peste 84 de ani ai lor, îi mai și ingreuiez, oarecum, cu prezența mea!
Prea mult internet!
Am ajuns să mă cert cu alți caraninați, probabil ei din alte motive decat covid!
Există o ură împotriva poporului german a multor români, pe care eu nu o înțeleg! De fapt nu înțeleg ura fată de nici-un popor! E de mirare; urmașii celor morți în Holocaust nu îi urăsc pe germani, trăind o sumedenie în Germania, în schimb îi uram noi, foștii aliați, care i-am tradat în mijlocul razboiului! Noi care ne trimitem copiii la grădințe în limba germană! Noi care în unele landuri suntem minoritatea cea mai numeroasă! Noi care preferam un Audi de 10 ani unui Sandero nou!
Mie nu mi se pare un popor mai rau decât altul! Sigur au șovinismul lor, asa cum îl avem și noi, față de minoritățile noastre!
Au lepădăturile lor, cum le avem noi pe ale noastre! Dar una cu alta, sunt un popor ca oricare altul, unde cei ajunși la cârmă conduc pe cei mulți într-o direcție pe care aceștia nu o doresc! Ca și la noi! Și ca și la noi împotrivirea este anemică și se mai crede că prin alegeri se poate schimba ceva!
Desigur Germania conduce Europa , UE și sigur că o face în favoarea ei. Dar ce înseamnă „Germania„? In nici-un caz populația din care am făcut și eu parte, ci o mână de oameni, pentru care lucrează toată lumea! O să spuneți că și populația o duce bine, mai bine decât in România! Este adevărat, dar au dus-o după război mai bine tot timpul, fară piața din est!
Au făcut războaie e adevărat, dar ultimul s-a terminat în ’45 și nu-i putem să-i urâm doar pentru că unii de abia acum au aflat!
Americanii au facut o gramadă de razboaie de atunci încoace și nu-i urăste nimeni! Pe ruși da! Să înțeleagă cine poate, pe mine mă depașește! …dar mai am încă 8 zile în care poate o sa înțeleg!

14.12.021

40 de gânduri despre „Jurnal de carantină 3

Adăugă-le pe ale tale

 1. Am observat și eu ura aceasta. Cred că sânt atât de orbiți de egoul lor încât ceilalți pentru ei nu mai contează și dau ghioante in stanga și în dreapta. Nu aș vrea sa dau exemple însă nu am cum să mă fac explicit. Cristianbodgros de pe activenews. Este teribil! Am încercat câte ceva însă nu are rost, mai bine stau in banca mea și îmi pastrez pacea. El pe toți ii judeca, tuturor le da brânci numai lui i se pare ca este omul corect… Va vedea la judecată că nu prea este așa. Când va zice Dreptului Judecător: Iarta-mă…
  Probabil ca nu a auzit încă de rugăciunea Tatăl nostru:
  Și ne iartă nouă greșelile noastre precum si noi iertam greșiților noștri.

  Apreciat de 3 persoane

  1. Daca ar fi cazuri izolate ca cel pe care l-ai numit nu ar fi o problema dar sunt foarte multi si de foarte mult timp! Ce e mult mai grav e faptul ca asa sunt majoritatea emigrantilor care traiesc in Germania!!! Ca mic exemplu : daca exista o competitie sportiva toti tin cu adversarul Germaniei chiar daca acestia nu vin din tara lor de origine! Gandeste-te cum trebuie sa se simta nemtii cand te primesc, le iei locurile de munca sau cel putin din cauza ta scad salarile, platesc tot felul de impozite pentru tine si ajutoare sociale in timp ce pensiile lor nu ajung de trai si tu le arati tot timpul cat ii urasti! Eu nu stiu care popor ar mai suporta bataia asta de joc ca ei! Ma mir tot timpul ca sunt asa rare razbunarile!

   Apreciat de 3 persoane

 2. Germania s-a aflat în spatele evenimentelor de la Târgu Mureș din martie 1990, când izbucneau (aparent fără motiv) violențe între români și maghiari, deoarece, pare-se, nemții n-au uitat „trădarea” românilor din WWII (care NU a reprezentat neloialitate absolut deloc, voi reveni cu informații despre acest subiect altă dată) urmărind continuu de după 1989 încoace desprinderea Transilvaniei de România pentru a se garanta – chipurile -securitatea minorității maghiare. Uitați-vă la investițiile germane: NU depășesc linia Carpaților!!! Evenimentele de la Târgu Mureș au reprezentat prima încercare de dezintegrare a unei națiuni central-est europene, o repetiție pentru ceea ce avea să se petreacă cu Cehoslovacia și, cu mult mai tragic, în Iugoslavia.
  Dacă nu s-ar fi aflat în mod direct în spatele celor petrecute la Târgu Mureș, deși unele indicii în acest sens se pare că ar exista, Germania le-a privit ca fiind congruente cu viziunea sa asupra unei Europe formată din state mici care nu aveau cum să ridice pretenții și să ocupe un loc la masa stăpânilor unei Europe Mari. Ulterior Germania a fost extrem de explicită în a defini extinderea UE ca pe o expansiune a civilizației europene occidentale spre Est, iar NU ca pe o reunificare a Europei, ca pe o reconciliere a istoriei și geografiei europene, ca pe o sinteză între cultura apuseană și cea răsăriteană.
  Apoi Germania (alături de Olanda) a făcut cea mai mare opoziție la intrarea României în NATO și UE. În ea se regăsea convingerea, exprimată de atâtea ori mai târziu, incompatibilității culturale dintre români și Occident. Prin 1996-1997 guvernul german a inventat povestea unor bande de emigranți români care tâlhăreau cu o cruzime extremă magazine, restaurante, bănci, de-a lungul și de-a latul Germaniei, acuzând autoritățile române că exportă în mod intenționat criminalitatea specific orientală, în Europa germană. Nici până azi această istorie nu a putut fi elucidată. Criminalii au dispărut la fel de brusc și de inexplicabil precum au apărut. La vremea aceea liderii politici români nu au făcut publicitate disputei româno-germane pe tema respectivă pentru a nu stârni sentimente germanofobe în rândul populației. Acele acuzații ofensatoare nu puteau avea alt scop decât să probeze incompatibilitatea civilizației românești cu „valorile europene” și să justifice închiderea porților UE și NATO în nasul României. Tot pe seama ostilității Germaniei față de România, suntem considerați membri de rang inferior ai UE, fiind cea dintâi națiune care a obstrucționat accesul țării în spațiul Schengen făcând o legătură aberantă între pretinsul excepționalism al corupției românești și prezumția de incapacitate a românilor cu privire la apărarea graniței externe a UE. Să mai continui? Încă un exemplu și părăsesc secțiunea pentru că mă grăbesc spre serviciu. Dezvolt, dacă mai pot, spre seară. Politicienii germani (inclusiv nesuferita Merkel) au intervenit de-a lungul timpului pe lângă autoritățile române pentru ca afacerile fostului primar sibian și președinte FDGR, Klaus Johannis, să nu fie stânjenite, chiar dacă erau suspecte de neconformitate cu legile române. Orice acuzație la adresa lui Plăvanului-Foraibărului ruginit era taxată ca act de discriminare pe criterii etnice. Pe scurt, că plec: întreg Occidentul ne privește ca pe înapoiații lumii, uitând că atunci când ne-am format noi ca popor ei nici cu puța prin țărână nu se jucau, iar când noi și sârbii, noi balcanicii ăștia arierați, țineam piept hoardelor tătare și turcești să NU avanseze spre Vest și să-i transforme-n pașalâc, ei nici la stadiu de triburi NU se formaseră. Da, recunosc, nici eu NU mă număr printre iubitorii de naziști, iar dacă nu priviți cu ochi buni aceste opinii ale mele, v-aș ruga să-mi transmiteți. Că nu-i nicio supărare, mă pot retrage elegant!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Sabina dumneata esti o femeie prea inteligenta ca sa faci amestecul intre cei care conduc Germania, văzut si nevăzut și poporul german! Sau să mă ameninți ca daca nu-mi place nu mai comentezi!
   Presupun doar că nu ai avut un somn prea bun!
   Nu poti dumneata din Romania sa nu o ai la inimă pe Merkel cat nu o am eu care am trait sub ea 16 ani!
   Acum 31 de ani când am ajuns eu în Germania oamenii de rând NU STIAU NIMIC DE ROMANIA! Nu stiu ei prea mult nici azi! Noi putem sa ne credem mai departe buricul pământului dar pentru Otto oarecare nu existam! Otto nici nu te iubeste nici nu te urăște, nici nu vrea Ardealul ( care în cel mai bun caz înseamna un tinut din Evul Mediu din care vine Dracula) cum nu vrea nimic din Romania pentru ca pentru el nu exiști! Otto oarecare vrea doar sa poată muncii, sa meargă in concediu si sa-și bea berea lui pe stadion sau in crâșmă! Ba mai mult înghite cu resemnare toti străinii pe care Merkel et Co ii aduce pe cap pentru vina ca bunicii lui au facut Razboiul Mondial si i-au ucis pe evrei! Iar printre străinii ăștia romanii sunt intr-un numar in crestere in landul meu au depasit toate minoritatile, româneste se aude peste tot!
   Otto înghite cu resemnare ca firmele germane se muta spre est iar el care le-a construit ramâne somer!
   Sincer nu pot să cred ca nu-ti dai seama ca ura asta dintre popoare este indusă de cei care profita de ea! Si nu profita nici Otto nici Ioan oarecare!

   Apreciat de 2 persoane

   1. În primul rând, NU v-am amenințat! Vă rog să faceți distincția între cineva intrat pe secțiune să-și lase un gând, care-i limpede că nu-i în „ton” cu viziunea celui care „păstorește” blogul și cineva care n-a dormit bine și frustrat își varsă veninul pe aici! Mi-aș dori să fim bine înțeleși: dacă am afirmat că mă retrag, intenția mea a fost să nu vă supăr, nicidecum pentru a intimida în vreun fel. Sincer, la ce raționamente emiteți în rândurile dumneavoastră, am crezut că mi-ați intuit intenția! Îmi asum vina că nu am fost mai explicită, mai concisă, dar chiar m-am grăbit și nu am mai intrat în detalii.

    În al doilea rând, NU am făcut referire la poporul german în scrierile mele! Sincer, nemții nu-s pe lista mea de preocupări, iar dumneavoastră, după 30 de ani petrecuți printre ei, este limpede că îi cunoașteți mult mai bine. Politicienii lor reprezintă oglinda unor cetățeni care i-au votat să ajungă acolo. Germania nu este o colonie, precum România (pe care, fie vorba între noi, tocmai ea alături de americani au transformat-o-n așa ceva) în care serviciile de intelligence X sau Y să-și fixeze oamenii lor în funcții cheie. Dar, chiar nu-mi face plăcere să mai „brodez” pe subiectul ăsta! Și nu pentru că sunt în contradicție cu dvs, ci pentru că regret din tot sufletul că am ajuns, noi românii, să ne lăsăm umiliți într-așa hal!
    Îmi spuneți că landurile sunt pline de români! Da, la executat munci pe care împuțiții de naziști REFUZĂ să le facă! Dacă conaționalii mei au plecat din țara lor, este pentru că o catastrofă precum Merkel a hotărât să ne distrugă pas cu pas! Și eu la rându-mi am trăit și mi-am desfășurat activitatea în Christchurch (Noua Zeelandă) vreme de 12 ani, am revenit acum 4 ani în țară din cauza multiplelor decese din familia mea: soț, mamă, tată, cumnat. Nici la ora asta n-am încetat să lucrez pentru ei, deși, de când cu falsa pandemie, NU am mai părăsit România. Doar că indiferent ce mi-ar oferi (și credeți-mă că NU mi-a lipsit nimic la compania și-n țara lor, dar absolut nimic!) eu tot româncă am rămas în suflet și n-aș putea pentru nimic în lume să-mi desconsider poporul din care mă trag (doar pe jumătate, tata fiind sârb muntenegrean 100% și cu statut de refugiat pe teritoriul României) doar ca să-i ridic în slăvi pe alții. Și da, nici neozeelandezii NU cunoșteau nimic despre România! Și le-am povestit ori de câte ori am avut ocazia, am venit cu câțiva prin țara asta atât de hulită și au rămas plăcut impresionați. Inițial, am avut impresia că sunt doar politicoși, dar apoi, după ce și-au cumpărat case prin Neamț și prin Hunedoara spre exemplu, am realizat că n-au fost doar amabilitate și bună-cuviință la mijloc. Regret profund că nu mai suntem ce-am fost ca neam, dar n-aș cocoța pe alții înaintea românilor NICIODATĂ, chiar dacă am momente când sunt dezamăgită de conaționalii mei.
    Mi-aș cere scuze dacă aș considera că v-aș fi jignit/insultat cu ceva anume. Dar știu că n-am avut nici cea mai mică intenție, așa că n-am s-o fac! Mi-a făcut o reală plăcere dialogul cu dumneavoastră! Numai bine!

    Apreciat de 2 persoane

   2. Supara-mă Sabina oricând dacă părerea ta e alta! Cine sunt eu sa nu fiu suparat?
    Internetul e plin de neînțelegeri si de interpretari greșite mai ales din graba de a explica pe îndelete dar până nu am murit putem lamuri lucrurile că nu suntem mimoze ci oameni adulti!
    „Politicienii lor reprezintă oglinda unor cetățeni care i-au votat să ajungă acolo” Mă indoiesc ca dumneata crezi asta! E Johannis oglinda cuiva dintre români? Gheorghiță poate? Câțu?
    Astia sunt propuși si cei care aleg ( eu nu o fac de zeci de ani) aleg intre tangalache si mama-sa! Iar cei care sunt oameni de caracter nu ajung politicieni sau daca ajung nu o sa fie niciodata propusi!
    Probabil eu nu sunt capabil sa ma exprim limpede fiindca vad si la dumneata ca si prin alte locuri o mare neintelegere: pentru mine Germania este poporul German cum Romania sunt romanii. Nu cei care conduc spre dezastru aceste tari! Sunt de acord sa urasca toata lumea politica Germaniei, o fac si eu, dar crede-mă nu prea există legatura intre ce doreste poporul german si ce face guvernul german si asta nu de acum cu pandemia!
    Ce votează oamenii si ce rezultate iasa nu concorda parerea mea de mult!
    Intre „împuțiții de naziști” si „NU am făcut referire la poporul german în scrierile mele!” este parerea mea o contradictie…Dar nu aveti dreptate sunt mii de medici, de specialisti IT, de profesionist bine platiti nu doar soferii de la Posta, DHL, sau Hermes, care sunt prost platiti dar sunt liber profesionisti nu angajati! Exista un salariu minim care este obligată orice firma sa il plătească chiar daca ar dori nu pot sa-i plateasca mai putin!
    Și sa fim bine înțeleși eu nu „cocoț” Germania peste Romania ci efectiv sunt capabil sa le iubesc pe amândouă asa cum pot sa-mi iubesc la fel toti copiii!
    Si eu iți doresc numai bine Sabina si aș considera o pierdere sa nu ma mai vizitezi si sa mă mai „superi”!

    Apreciat de 2 persoane

 3. Pana la urma ura are o baza in care fermenteaza teama, lipsa de cunoastere a celorlalti si lipsa de comunicare cu ceilalti oameni. Recunosc ca nu-mi plac etichetarile globale despre grupuri sau popoare, generate pana la urma de evenimente provocate de cei care vremelnic conduc. Si uneori sau chiar deseori cu scopul de a crea un lant de evenimente ale carui origini se dilueaza in timp si evenimentele apar ca surprinzatoare pentru cei ca noi, de la baza solului. Dar consecintele noi le suportam cu varf si indesat.
  Mi-aduc aminte ca acum niste ani a fost un scandal imens legat de masinile Vokswagen si de retragerea unor loturi pentru a corecta ceva la softul lor. Nu mai stiu detalii, insa s-a vorbit ca s-a stiut de asta, de catre producator. In acel moment mi-am anulat ideea de corectitudine pe care naiv am cam crezut-o.
  Din pacate nimic nu e doar alb sau doar negru. Daca insa nu se invata reactia echilibrata nu putem ajunge la nimic bun, pe orice pamant ne-am afla!

  Sanatate multa si numai bine!

  Apreciat de 3 persoane

   1. Simplul fapt că te apuci să realizezi un soft care să păcălească niște teste înseamnă înșelăciune. Nu este corect față de firmele concurente care-și băteau degeaba capul să obțină niște performanțe fantasmagorice.

    Apreciat de 1 persoană

   2. Nu contesta nimeni treaba asta si au platit pentru inselaciune cu varf si indesat! Dar aceasta inselaciune au facut-o un grup restrans de oameni nu toata firma, nu tot poporul. Si inselaciunea a fost datorata altei inselaciuni aceea a gazelor de sera, a gaurii de ozon pornita de Al. Gore americanul ( nu ca ar scuza faptul dar nu poti striga hotii find si tu hot)

    Apreciat de 1 persoană

   3. @Pixel
    Ești sigur că Toyota (BMW, Renault, GM etc) n-a înșelat? Să nu fim naivi! Chiar tu scrii că își băteau DEGEABA capul să obțină niște rezultate fantasmagorice. Suzana amintește că se știa – da, se știa de ceilalți producători pentru că metoda o foloseau și alții tocmai din cauza normelor draconice. Și de ce tocmai pe VW a căzut măgăreața? Ne spune Dandanache: “la un caz… pac! la Răsboiul“. Șantaj!
    Tot în acea perioadă a fost un mare scandal legat de … Deutsche Bank. Hmmm. Este VW cel mai mare producător auto german, cu un impact deosebit în economie? Este. Este Deutsche Bank banca centrală germană (cu un impact…etc)? Este.
    Germaniei i-a fost prezentată pisica neagră peste gard! Putem numai să bănuim că cineva din “conducerea superioară de partid și de stat“ nu a percutat “întocmai și la timp“.
    Astea sunt metode “personalizate“. La unii așa, la alții cu “arme de distrugere în masă“ ascunse în debara, la alții cu “anticorupția“…

    Apreciat de 1 persoană

 4. Comentariu nepublicat de activenews:

  Tocmai vizionez cele 27 episoduțe din serialul „Adolf Hitler The Greatest Story Never Told”. Am zis, hai să văd ce spun și pierzătorii! Am ajuns pe la jumătate. Pot să spun deja că spectacolele cu Nea’ Nicu, cel mai iubit fiu al poporului, sunt pană la pălărie pe lângă laudatio de care are parte Führerul. În opinia realizatorilor este cel mai iubit om din toate timpurile. Tot din material aflu că la insistențele lui Göring de a ataca Marea Britanie, Führerul s-a opus argumentând că are o stimă deosebită pentru englezi deoarece au reușit să facă un imperiu. Deduc de aici că și Führerul tânjea după un imperiu. Acum, ăștia cu imperiile nu prea sunt iubiți.
  În altă ordine de idei întreabă românii care se duc să muncească în Germania cum sunt tratați de angajatorul german. În marea lor majoritate, angajatorul german are aceeași atitudine superioară fată de untermenschen. Cred că d-aia au și pierdut războiul. Nimeni nu-i iubește pe îngâmfați.
  Cât privește Holocaustul ar trebui să fim mai rezervați. Mai corectă ar fi denumirea de HoloCash. Sunt lecturi cu duiumul despre acesta. Și, și. Depinde doar de o banală pieliță cum privești lucrurile.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Angajatorul german are aceeasi atitudine fata de un strain ca si fată de un neamt pentru ca nu sangele arian il face asa ci bogatia! Angajatorul grec din Germania se comporta tot la fel si presupun ca si cel roman din Romania!

   Apreciază

 5. Ioane, pentru că eu sunt mai proastă de felul meu, pot să-mi explici tu care ai trăit printre ei, cum se face că aceeași națiune este responsabilă pentru două Războaie Mondiale? Ce-i face așa de speciali? Lăsăm la o parte discuția că poporul nu are nici o vină. Asta nu-i adevărat și e valabil pentru toate popoarele.Americanii n-ar fi putut face atâtea războaie fără sprijinul masiv al Europei. Și să nu uităm că toți cei care au alimentat al II-lea RM cu știința și cu politica lor, acei „naziști” germani și-au găsit scăparea în America, unde și-au continuat activitățile. Nu este o scuză pentru nimeni și pentru nici un popor, NEȘTIINȚA sau NECUNOAȘTEREA, și nu absolvă pe nimeni de vină.Cu atât mai mult, când istoria te condamnă pentru ceva foarte grav, iar tu ca popor ești nevinovat, faci pe dracu-n patru ca istoria să nu se mai repete. Ceea ce nu se întâmplă. Și nemții, și românii, și greci, și etc… se complac pentru că este ceva ce rezonează cu ceva din interiorul lor. Cei care nu se complac se revoltă. Spui că românii le iau locurile de muncă nemților,. Și nu numai lor, zic eu, ci și italiienilor, englezilor, francezilor, …. Adevărat, dar cu o condiție: nici unii nu vor să lucreze în condițiile și pe banii pentru care lucrează românii. De-aia e plin de români peste tot pentru că lucrează pe bani puțini în condiții mizere. Otto al tău preferă ajutorul de șomaj care e mai mare decât salariul românului. Și ca să vezi cât suntem de ipocriți, ca popor și ca oameni, nu acordăm niciodată aceleași atenuante rușilor sau ungurilor. De ce? Rușii n-ar fi putut să ia nimic, după război, dacă ALIAȚII noștri n-ar fi fost de acord. De ce uităm asta? La fel și cu Ungaria hortistă. Cu ce sunt mai vinovați Ivan și Istvan decât Otto? Ne place să ne dăm loviți și să ne ascundem după deget: Capul plecat sabia nu-l taie, cum zicem noi românii. Eu zic că ni se potrivește mai bine chestia aia că ne place să stăm cu curul în 2 luntrii. Pe mine m-a șocat comentariul tău la articolul de pe activenews, deși nu-mi plac deloc și de aceea nu-i citesc. ” ioansperling 14.12.2021 18:13

  Și de dragul adevărului sa nu uităm sa spunem ca omul il intreaba daca „e normal la cap” și il amenintă cu procesul cerandu-i datele in timp ce se aproprie incontinuu de el! Ma intreb cum reactionau politistii romani care nu sunt SS la asta!?
  Vlad politistii sunt o grupa aparte a populatiei din indiferent care țara sunt! Toti trebuie sa spuna si sa facă ce li se spune sa spuna si să faca. Dar cand e vorba de exces de zel pe cei din Romania nu-i intrece nimeni!”
  Probabil că mult mai rău și mai mult ca sigur individul nu ar fi apucat să ajungă la întrebare. Dar nu asta era ideea videoclipului inițial, ci ceea ce spunea polițistul despre nevaccinați. Indiferent în ce țară s-ar fi întâmplat asta răspunsul tău, cred că ar fi trebuit să fie altul. Și eu am pus clipul și chiar mă așteptam la o reacție, care n-a venit, din partea ta, care vorbești germană. Omul îi cere datele după ce polițistul l-a făcut criminal pentru că nu e vaccinat. Nu vreau să te jignesc dar cred că în ultima vreme, răstălmăcești spusele unora și te simți amenințat sau ofensat, exact atunci cînd nu e cazul. Te-ai schimbat, și nu în bine, de la momentul când ți-am descoperit eu blogul. De aceea
  evit să mai comentez la articolele tale. Toți avem zile mai bune sau mai rele, și toți avem probleme personale dar cred că atunci când scriem sau comentăm trebuie să le lăsăm deoparte. Sabina (pe care n-o cunosc) și-a exprimat într-un mod elegant retragerea din dispută. Cred că tu ai fost cel care n-a dormit bine, fapt de înțeles având în vedere că ești carantinat fără voia ta. La fel ai procedat și cu mine cândva. Dacă cineva nu este de acord cu tine, cu mine, cu subiectul nu înseamnă că este împotriva noastră sau mai rău, că ne amenință. Înseamnă că el vede altfel lucrurile sau are alte date decât noi.Probabil că chiar o mulțime de Otto n-ar fi de acord cu cele scrise de tine. Și ce dacă? Este dreptul tău să spui ceea ce crezi sau simți, indiferent de ceea ce cred alții.
  Una peste alta, ceea ce vreu eu să spun este că toate popoarele sunt vinovate de faptele conducătorilor lor. Fără sprijinul sau acordul tacit al acestora conducătorii nu pot face nimic. Înainte de a fi polițist, protestatar, medic, vaccinat, nevaccinat, gunoier, ș.a.m.d. suntem oameni sau ar trebui să fim. Nici o profesie și nici un rang nu ar trebui să primeze în fața cuvântului OM. Dumnezeu ne-a făcut oameni. Noi ne facem cetățeni ne alegem slujbele, prietenii, taberele, opiniile,… Făcând toate acestea am uitat să fim oameni, de aceea ne merge rău tuturor, în toată lumea. .

  Apreciat de 2 persoane

  1. Dumnezeu pedepseste un popor ( sau mai multe popoare) prin alt popor! Exisa popoare care sunt mai razboinice si altele mai putin. Nemtii sunt un popoar fara multa fantezie, disciplinat asa ca sunt soldatii ideali.
   Nu stiu cum este in Grecia in Germania nu poate nici o firma sa plateasca mai putin decat salariu minim iar in firmele mari el creste”automat” ca la oricare altul!
   Otto „al meu” nu prea sta in somaj ci stau tot strainii, nu prea iasa mai iute la pensie ci o fac tot strainii. Sigur asta in generatia noastra cei tineri s-au „desteptat” si o fac si ei!
   Eu cu Vlad Pârau sunt in legatura si si el a recunoscut ca omul provoca si cauta scandalul. Acum nu stiu cum esti tu dar eu cand ma ataci iti spun toate cele! Nu ii apar pe politisti dar o jumatate de adevar e o minciuna intreaga!
   Nu cred ca m-am schimbat eu cat poate ti-ai schimbat tu parerea despre mine. Eu am fost tot timpul la fel de nesuferit si direct! Mi-am spus si o sa-mi spun parerea indiferent pe cine deranjez! Nu am nici-un interes sa am multi cititori ca nu castig nimic si nici sa aud laude ca prin asta pierd!
   Am observat ca ma ignori dar e dreptul tau sa o faci, nu ma supara, dar as minti sa spun ca nu-mi placeau comentariile tale!
   Acum ce sa-ti spun? Nu am nici-un fel de vinovatie fata de tine si nu am de gand sa ma schimb pentru nimeni pe pamantul asta!
   Nu-mi doresc sa „dispari” dar nu te pot opri sa o faci! Ca ramai sau nu iti doresc toate cele de folos pentru mântuire!

   Apreciat de 2 persoane

   1. Și eu sunt directă de felul meu, de-aia am și pierdut multe la viața mea. Sunt, cum se zice în popor un om dintr-o bucată. Te-ai schimbat de când ai îbceput să colaborezi cu cei de la activnews și nu o spun pentru că mie nu-mi plac. Poate tu nu-ți dai seama, dar eu asta am observat. Sau poate mi se pare mie. Nu știu dacă au mai observat și alții și chiar dacă au făcut-o puțini au curajul să spună. Sunt binecrescuți nu ca mine. Poate e de vină și vârsta mea. Nu mi-a păsat niciodată ce crede lumea despre mine așa că sigur n-o
    să-mi pese de acum încolo. Nu te ignor, ci doar comentez foarte rar. Dacă aș fi vrut să te ignor nu trebuia decât să dau un click de unfollow, cum am făcut-o cu alții. Dimpotrivă, te citesc de fiecare dată. Sunt doar mai circumspectă și mai rezervată. Sunt vremuri în care trebuie să avem mare grijă de noi și o atenție sporită la cei din jurul nostru., mai ales în mediul virtual.Nu toți/toate sunt ce par a fi. Ai grijă de tine. sub toate aspectele.

    Apreciat de 1 persoană

   2. Colaborez cu ActiveNews? Nu stiam! Din cand in cand imi republica cate un articol dar nu sunt colaboratorul lor! Chiar daca mi-ar cere-o nu as face-o nu pentru ca nu pot scrie ce scriu, decat cum imi trece prin tigva! Presupun ca fiecare astfel de Site are o anumita linie si eu nu ma simt bine „incorsetat”! Dupa cum ai vazut (ieri) ce imi trece mie prin tigva nu este neaparat ce place nici pe ActiveNews nici aici! Dar si eu sunt ca tine nu-mi pasa desi ar trebui sa-mi pese de ce spun, pe cine ranesc cu ce spun samd. O diferenta este totusi intre noi, chiar doua asa repede: mie imi place ActiveNews fiind singurul Site pe care il citeam de multa vreme, inainte chiar sa am un blog ( atunci era alt redactor sef care ura diaspora si eram in conflict mai tot timpul) si eu intru la tine pe blog sau la altii fara teama ca m-ar influenta sau m-ar „întina” fiindca lucru asta nu e posibil!!!
    Ai si tu grije de tine de mine are statul ma tine in casa sa nu ma imbolnavesc!😉

    Apreciat de 3 persoane

   3. Cu ultima frază chiar ai nimerit-o. TE FEREȘTE STATUL DE VACCINAȚI!! Cât despre colaborarea ta cu AN ei au spus-o pe site-ul lor, nu eu. De acolo am aflat și eu. Gusturile nu se discută. Ție îți plac, mie nu. N-are nici o importanță asta, atâta timp cât nu ne influențează pe noi ca oameni.

    Apreciază

   4. Mi-a scăpat! Trebuie sa-mi trec pe cartea de vizita; toti au carti publicate sau scriu prin reviste numai eu nimic! Pensionar! Nu merge! de aia nu sunt luat in serios!
    Am văzut ca de la ei republici materiale parca nu se potriveste cu ” mie nu-mi plac!” Ce nu-ti place sa le spun?

    Apreciază

   5. Am republicat cândva, nu acum. Nu-mi plac pentru că nu se poate stabili ce hram poartă. Nu este numai părerea mea. În plus, sunt prea aurii pentru gustul meu. Fac partizanat politic ceea ce-i face să nu mai fie obiectivi. Și chestia cu cenzural pe internet e o găselniță pentru că le scăzuse audiența. În plus, nu-mi plac site-urile care cer bani, fie ele și donații, pentru a pune „adevărul”. Spune-i intuiție!

    Apreciat de 1 persoană

   6. Cu audienta te inseli sigur si o stiu pentru ca vad cati intra la mine pe blog dupa ce e vreun articol de-al meu la ei republicat!
    Cu restul cred ca poarta acelasi hram ca si mine adica liberi! Eu nu fac constient jocul nimanui. Ca uneori sunt articole care trag intr-o parte sau alta am observat si eu dar cine nu foloseste cuvintele ca sa-si intareasca convingerea?

    Apreciat de 2 persoane

 6. 1. NU am făcut referire la poporul german în scrierile mele de la primul comentariu, ci doar de la cele din al doilea;
  2. Tocmai de aceea am spus că Germania nu e o colonie în care serviciile să-și numească oamenii lor la „butoane”, fiindcă nemții au votat și au ales la ei acasă pe cine și-au dorit, comparativ cu România în care Johannis și șleahta au ajuns la conducere INCLUSIV cu sprijinul parizerului leșinat (Merkel);
  3. DA, împuțiții de naziști care și-au permis să solicite români în plină pandemie ca să le culeagă sparanghelul lor jegos, aceeași români ținuți în condiții INUMANE (cuvântul insalubru NU înfățișează într-o manieră REALĂ dezastrul de la fața locului, din „marea” Germanie) să muncească în abatoarele lor până rămâneau fără unghii și până se adânceau rănile în carnea mâinilor de nu mai puteau fi vindecate, oameni care plângeau în somn de la oboseală, oameni care NU dispuneau de medici și asigurări medicale și care se tratau singuri așa cum puteau în adăposturile din carton de la marginea clădirilor în care erau sacrificate animalele;
  4. Ceea ce vă scriu aici, ziarele germane au relatat de mult. Dumneavoastră, în schimb, n-ați aflat, fix de la nemți de acasă! Bravos națiune!
  5. Aici nu discut despre medici, ingineri IT, profesori etc. ci de omul fără carte, dar care a fost suficient de profesionist și de harnic cât să ridice o țară pe vremea abuziv-împușcatului. Sau dacă n-are studii nu-i suficient de român??? În fața lui Dumnezeu TOȚI suntem egali, nu se înclină balanța mai mult înspre intelectuali și mai puțin înspre neinstruiți. Personal, NU sunt la prima generație de încălțați (adică de oameni cu carte din familia mea, începând cu bunicii dinspre partea mamei și ai tatălui), dar n-aș fi în stare să disprețuiesc vreo persoană, sau s-o consider sfertodoctă, doar pentru că n-are studii la Oxford și doctorate la M.I.T.! Așa că, ceea ce dvs îmi explicați, NU admite comparație! „Pălmașii” români au avut de suferit printre naziști și basta! I-au muncit ca pe ultimii sclavi de pe plantațiile lor infecte! Iar mie mi-e milă de omul de jos și am TOT respectul pentru strădania și chinul lui!
  6. Îmi ziceți: „dar pentru Otto oarecare nu existam”. Atunci, de ce mama mă-sii el trebuie să existe pentru mine? Sau el e mai cu moț, doar fiindcă-i arian și rasă superioară???
  7. Iarăși îmi spuneți: „Noi putem sa ne credem mai departe buricul pământului dar pentru Otto oarecare nu existam!” Da??? Să înțeleg că, după mentalitatea dvs, doar Otto ARE DREPTUL să se creadă buricul târgului, noi, românii trebuie să ne facem preș în fața naziștilor, doar pentru că ei au avut cojones și-au început 2 războaie mondiale și și-au permis să aplice peste națiunea noastră tactica pământului pârjolit, deposedându-ne de resurse și transformându-ne în carne de tun??? Pentru faptul că româncele le spală părțile dorsale seniorilor naziști, ori le debarasează mesele îmbuibaților, e cazul să plecăm capetele și să le zicem sărut mâna? Ce au în plus față de noi domnule Ioan? Că-s proști ca noaptea! Doar execută ordine, sunt buni executanți, în rest… vai măiculița lor!
  8. Să-l plâng pe Otto pentru că rămâne șomer??? Dar pe românul meu cine-l plânge, domnule Ioan??? Otto???
  9. Referitor la Ardeal, v-am rugat ceva: urmăriți-le investițiile! Au recunoscut-o inclusiv analiștii lor prin 2014 că nemții vor separarea Ardealului de România, eveniment care va avea loc cu ajutorul Rusiei, în vreme ce Victor Orban al Ungariei reprezintă doar calul troian în afacerea asta, iar dvs îmi replicați că lui Otto nu-i pasă de Ardeal fiindcă-i prea înapoiat comparativ cu pretențiile sale și cu viziunea sa despre lume și viață??? Dacă-i astfel, de ce mama naibii s-a colăcit Otto prin intermediul regilor săi de mâna a șaptea, aci, pe meleagurile mioritice? Dacă suntem zero barat în fața oligofrenului Otto, de ce ne mulge și acum??? De ce toate pădurile noastre chelite de austrieci sunt prefăcute în parchetul pe care calcă Otto? Că-n magazinele germane, inclusiv mobilierul este confecționat din lemn românesc! Dar câte cojones are Otto în plus față de Ion, Gheorghe și Vasile, de lui i se cuvin toate pe fața pământului???
  10. Mai am încă să vă detaliez anumite aspecte (dar pentru că am ajuns cu tensiunea la 24 mă abțin să mai scriu ceva), NU pentru a vă convinge, nu-i treaba mea asta, ci doar pentru că sunt situații create de Otto pe care mulți dintre conaționalii mei refuză să le observe și care pe mine mă rod! Deoarece NU sunt corecte raportate la România, iar românii mei trebuie să știe! NU sunt germanofobă, chiar dacă-i numesc naziști (în fond asta sunt!!!, că doar sângele apă nu se face, ăștia sunt nepoții și copiii ălora de-au șters Polonia de pe harta lumii, polonezi extrem de erudiți în raport cu „vonii” lor de rahat!!!) dar nici nu sunt de acord să tolerez o națiune pentru care – exact așa cum afirmați – NU existăm în Univers! Nu-mi plac, i-aș ocoli dacă i-aș întâlni, dar NU-I urăsc, îmi sunt doar antipatici! Apropos de ură, probabil aș fi capabilă de așa ceva doar dacă s-ar atenta la viața mea! În rest, mă gândesc la Dumnezeu și evit să-mi încarc sufletul cu asemenea trăiri. Prin urmare, v-aș ruga să NU îmi mai atribuiți simțăminte care nu-mi aparțin! Adrian Păunescu (Dumnezeu să-l odihnească!) zicea: „nu-ți omorî răspunsul dacă nu pui întrebarea”. Așadar, mai bine întrebați-mă direct, decât să presupuneți greșit la adresa mea.
  O seară excelentă și s-auzim de bine!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Bine Sabina cum vrei tu! Ma abtin sa mai comentez ca sa nu faci vreun accident vascular 😉!
   Nu pot sa nu remarc ca pe tema asta nu esti Sabina din restul de comentarii; lucru care mie cel putin imi mai confirma odată ce am spus desi eu nu mai aveam nevoie!
   Cand te calmezi mai citeste din perspectiva de crestin ce ai scris!
   Numai bine!

   Apreciat de 1 persoană

 7. Deteriorarea relatiiei, uneori cu derapaje asa cum ati remercat, are izvorul in perioada contemporana. Legatura cu trecutul e usor de facut intr-un mod deloc amiabil, insa e pe placul neprietenilor germanilor si romanilor.
  Va rog frumos sa nu dati apa la moara care nu trebuie. Consider ca din graba ati gresit invocand episodul 23 August ignorand cu desavarsire pactul Ribbentrop-Molotov si Diktatul de la Viena. Cine pe cine a tradat? Apoi, nici un cuvant despre cum si de ce s-a intamplat 23 August in prim-plan cu un Hohenzollern pe cat de imberb si penibil pe atat de decorativ? Inca odata va rog, nu dati apa la moara neprietenilor prin neinspirate referinte istorice. Raceala, sau antipatia pe care ati perceput-o are legatura mai degraba cu apropierea Germaniei de Rusia prin prisma ideologiei dughiniste. Ceva mai concret, sunt notorii pt multi dintre noi imixtiunile nepermise ale politicii germane savarsite prin anumite ONG-uri. In Basarabia faceau propaganda rusesca inclusiv in timpul conflictului din Ucraina. Ce sa mai vorbim despre vocea ruseasca cu care canta Germania de atata timp despre federalizarea Basarabiei, adica re-rusificarea si reanexarea unui teritoriu romanesc. Nimic, nici un cuvant despre normalitatea revenirii Basarabiei la trupul tarii. Din contra! Bundestagul cu aroganta si sfidare la adresa romanilor a votat cu ceva vreme in urma „Minority SafePack” initiativa udmr. Practic acorda sprijin politic pentru maghiari in detrimentul nostru.
  Desigur, suntem amici cu germanii care nu-s „soldati ai culturii germane” asa cu ii imbrobodise Adolf mustaciosul sa se creada candva, si nici nu-s vectori de propagare a hegemoniei eurasianiste. Cat despre covidiotizatii politicieni germani sau romani, doar scarba.

  Apreciază

  1. Inca o dată ( habar nu mai am pentru a cata oara!) NU ESTE NICI-O DIFERENTĂ INTRE BRD SI ROMANIA: o mana de oameni iau hotarari pentru intreaga tara! Teoretic sunt alesi de poporul tarilor respective, practic sunt alesi cam ca Biden! Acum inca odata cum poti sa-l urasti pe Otto pentru ce face Merkel? Sau altfel spus cum ar fi sa urâm românii pentru hotarârile lui Johannis et Co?

   Apreciat de 2 persoane

 8. Ați atins un subiect care și pe mine m-a preocupat de-a lungul timpului. Cuiva care zicea: „poporul ăla e rău, poporul ăstălalt e rău” (nu specific care), îi spuneam: „una sunt conducătorii, alta este poporul. De ce generalizezi?” Și îmi aducea diferite argumente.
  Părerea mea de ce există aceste opinii este următoarea: dacă vă amintiți, Părintele Paisie a spus că Uniunea Europeană nu se va înțelege cu adevărat pentru că „sângele este încă foarte cald” (adică oamenii nu pot uita ce au suferit de la alte nații în cel de-al doilea război mondial). Acest lucru eu îl voi pune în paralel cu ce ați discutat cu cineva mai sus, referitor la judecarea altora. Știm că suntem sfătuiți să nu-i judecăm pe alții, pentru că cei mai mulți dintre oameni nu sunt la măsura (duhovnicească) de a separa păcatul semenilor de persoana acelora. Adică indignarea noastră pentru un rău (mare) făcut de cineva se extinde și asupra persoanei celui care a făcut răul. Chiar dacă verbal sau mental spunem că nu-l urâm pe omul respectiv, în realitate nici nu ne doare cu adevărat(!) pentru ce ar putea suferi acela în viața de apoi (mai ales dacă nu ne este cineva apropiat). Iar dacă nu ne doare, înseamnă că îl cam considerăm vrednic să primească acea pedeapsă în viața de apoi, ceea ce nu este tocmai creștinește. Așa mi-am explicat eu (logic) de ce ni se recomandă că e mai bine să ne ferim să-i judecăm pe alții.
  Acum revenind la subiectul nostru, dacă nici din punct de vedere creștinesc nu e ușor să nu ne extindem, măcar parțial, ura față de păcat către persoana care l-a făcut, cu atât mai mult din punct de vedere lumesc (adică la nivelul unei întregi nații) va fi greu să nu se extindă ura față de răul făcut de conducătorii unei țări (străine) către poporul respectivei țări. De aceea și Părintele Paisie spunea că Uniunea Europeană nu poate fi cu adevărat o uniune, pentru că oamenii au rămas, din războaie, cu resentimente care se șterg foarte greu. (De aceea și învățătura creștină vedem că accentuează importanța de a fi în pace cu cei din jur, și mă refer acum la nivel personal, pentru că distrugerea păcii se repară foarte greu, nu la exterior, ci în adâncul sufletului.)
  Eu sunt dintre cei care fac distincția dintre conducători și popor, deoarece așa consider că e logic (căci puteam și noi să fim trimiși să ne naștem într-un popor pe care îl numim rău). Cu cine am discutat eu (de-a lungul timpului) aducea argumentul că și popoarele pe care le critică au vinile lor. Sunt de acord cu asta, deoarece conducătorii nu ar reuși să-și ducă planul la capăt doar prin teroare, ci au nevoie și de sprijinul (de bunăvoie sau din interes) al unei părți a populației, dar părea mea e că nu așa se face judecarea unui popor, după câți răi are, ci după câți drepți (știți, istoria cu cei 10 drepți din Sodoma și Gomora; sau altfel spus, rușii au o mulțime de sfinți etc.). Dar chiar și acest criteriu (al numărului de drepți) este relativ, deoarece celui care a primit mult (poporului ortodox) i se va cere mult, iar celui care a primit puțin (ca fire, ca religie, ca tradiție, ca circumstanțe de viață etc.), i se va cere puțin. Deci e prea complexă problema pentru a lămuri și judeca noi bob numărat cât de rău sau cât de bun e un popor în totalitatea lui și raportat la circumstanțele de viață în care a fost așezat.
  În concluzie, cred că depinde din ce unghi privești problema:
  – Dacă o privești din unghiul resentimentelor (pe care trebuie să recunoaștem că le cam avem cu toții), îndată ce vezi că cineva de-al lor face ceva rău, vei spune: „sigur, la ce te poți aștepta de la unul din neamul ăsta?”
  – Dacă o privești dinspre gândul bun (de care pomenea adesea Părintele Paisie), vei spune: „au și ei răii lor, dar desigur că au și oameni normali, căci dacă majoritatea dintr-o nație ar fi răi, nu s-ar mai mântui nimeni acolo”.

  Apreciat de 3 persoane

  1. Frumos, corect, crestinesc raspuns! Eu ma aprind repede si se pare ca sunt un fel de Bau-Bau gonind cititorii prin felul meu de a fi! Imi dau insa cuvântul ca nu am mâncat pe nimeni si nici nu musc ( oricum nu prea mai am cu ce!) Multumesc de comentariul acesta lipsit de patima!

   Apreciat de 1 persoană

   1. În ce privește păstrarea, respectiv pierderea păcii față de cei din jur, nu am avut în intenție vreo referire la dv., ci am spus-o spre exemplificare, atât din cuvintele atât de dese pe acest subiect ale Părinților duhovnicești, cât și din experiență proprie, căci am cunoscut-o și eu…
    Oricum, imaginea cu mușcatul fără dinți a fost haioasă…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: