Statul și biserica

Trebuie să asculte statul de biserică?
Nu trebuie și nici nu o face!
Nu trebuie dar nu ar fi rău dacă ar face-o pentru sănătatea morală a cetătenilor!

Trebuie să asculte biserica de stat?
Nu trebuie dar o face!
Nu trebuie dar e „bine” că o face pentru sănătatea fizică a enoriașilor!

Asta este situația actuală in România si din ea putem trage două concluzii:

A. Biserica din România e subordonată statului.
B. Sănătatea fizică a cetătenilor este mai importantă decât cea morală/spirituală atât pentru stat cât și pentru biserică.

In urma celor două concluzii se nasc niste întrebări pe care pe mine unul mă sperie:

1.Ce nevoie mai este de ierarhiile BOR, si restul confesiuniilor din România când de asta se poate ocupa doar un Minister al Cultelor?
2. Dacă nici o confesiune din România nu a avut vreo reactie decât de ascultare de ce avem nevoie de atatea confesiuni? Unde e diferența intre ele? La toate frica de moarte pe care ne învață sa nu o avem, primeaza!
3. De ce am mai merge la biserică de acum încolo (presupunând ca statul o sa fie vreodata de acord) daca biserica însăsi ne spune ca putem sta acasă?
4. De ce am mai crede în sfinți, de ce să ne fie ei exemple de viață, când ei in loc să stea acasa cum ni se cere noua și să asculte de putere cum ni se cere nouă, au ieșit si mărturisit cu pretul vieții?
5.Dacă biserica e supusă statului atunci sa o faca pâna la capăt fiind de acord si cu toate perversiunile sexuale, cu avorturile, cu moartea asistată samd.
6. Biserica nu suntem noi adunarea credincioșilor ci doar ierarhia bisericilor adica in cele din urmă… statul!
7. Lipsa de trei ori de la biserica inseamna excomunicare . Mai suntem parte a bisericii sau au ramas doar preoții si ierarhia?

As putea continua la nesfarsit ma opresc insa aici cu speranta ca intrebarile mele se vor naste si in sufletul (presupunand ca au unul) politicienilor, preotilor, ierarhilor…..

DESCHIDEȚI BISERICILE DE ÎNVIERE!

19 gânduri despre „Statul și biserica

Adăugă-le pe ale tale

 1. Pentru cei care vad ca ma apreciez singur nu o fac decat ca articolul sa apara mai repede in cititorul vostru! Oricum dupa primele aprecieri sterg propria-mi apreciere.
  Unde mai pui ca ce am scris nu-mi place de fel dar sunt lucruri care trebuie spuse!

  Apreciază

 2. Oricine poate spune orice si poate pune orice intrebare. Nu toti trebuie sa fie de acord cu ceea ce spui. Cateva dintre intrebari sunt pertinente si daca imi permiteti pot sa va raspund la cateva dintre ele. De exemplu, la intrebarea 3, biserica nu a insemnat la inceput cladirea impozanta, catedrala sau domul, ci comunitatea de crestini care se aduna in pesteri, catacombe, paduri, case particulare (asa cum o putem face si acum in lunile acestea de carantina) si nu cred ca cineva a fost excomunicat pentru ca a lipsit de la biserica de 3 ori. Ce fac cei bolnavi care necesita mai multe saptamani de ingrijire in spital sau militarii plecati in misiuni pe mare sau cei care lucreaza departe de casa si cei care nu au acces la biserici ? Biserica suntem noi, nu cladirile care pot cadea la cutremure si inundatii. Biserica, ca institutie a ascultat se pare intotdeauna de puterea politica incepand cu secolul al IV-lea, dupa ce Crestinismul a devenit religie oficiala in Imperiul Roman de Rasarit, cel putin. Se spune ca seful (conducatorul statului – regele, domnitorul, presedintele, dictatorul) are intotdeauna dreptate, desi nu ar trebui sa fie asa. Institutiile religioase cu ierarhiile lor vor disparea, nu vor fi salvate, ci numai oamenii cu adevarat mantuiti, crestinii cu adevarat pocaiti care cred in domnul Isus Cristos si in invatatura Sa, nu a preotilor sau a conducatorilor politici !

  Apreciat de 2 persoane

  1. Prietene eu nu tin sa particip la slujbe in biserica din partea mea poate sa fie pe camp intr-un stadion oriunde!
   Canoanele asa spun: de trei ori! Cum a fost in istorie si cati au patit-o nu stiu dar tu nefacand parte din biserica ortodoxa nu ai inteles ca nu-i vorba de bolnavi sau inchisi ci de cei sanatosi, militari….Acelea sunt „binecuvantate pricini”
   Stai linistit si viseaza mai departe mantuirea inafara bisericii! O sa ai o surpriza neplacuta!

   Apreciază

 3. Dănilă Prepeleac, s-a făcut mic-mic și tace…”politic -correct”. Ce rost are să se pună cu ateii care ne guverneaza..PROST. Ce îi ceri tu, Prietene, să iasă la înaintare?? Nici prin gând nu-i trece târtanului. El are decorații (de la președinție; apropos, fiecare decoratie inseamnă încasarea lunară a unei sume de bani, pt cine nu știe asta), are grade ( 33; poa să nu mai vină vara ca lui i-e cald!!), are un salariu fix de la Buget super-mega-consistent, pe care-l încasează in orice conditii, fie ca munceste, dând cu gura (Circulare BOR carte supusi, pt ca acestia sa mai plataesca o taxa Trinitas, una pt hinginerica Lumina de București și Luminițele ei zonale (câtă frunză, câtă iarbă!!), mai un ordin de ”subtillizare” a vreunui nou lăcaș de cult de pe la vreun preot caterisit pe nedrept, ș.a.m.d.) din jilțul patrairhal pînă asuda sub parimantile, fie ca tace, ca acum. Lui ”i se rupe”, mai pe limba lui rromulană!! (Să mă ierte auditoiul tău!, arar îmi ies din balamale, și zic licențioase!! Scuze!) Așa că stai kalm, în casă și…nu mai avea așteptări!! El oricum va intra in istorie, că doar a făcut Catedrala și ce la mai osanat și preafericit ”boboru”. E cazul să ne spunem unii altora mereu, precum zicea Sf Serafim de Sarov: Hristosa Înviat! sau să ne salutăm, mai atent, cu: Deșteaptă-te, Române!! Ori de nu, să schimbăm naibii versurile.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Daca mi-ar garanta cineva ca NUMAI BISERICA ORTODOXA impreuna cu credinciosii ortodocsi vor fi mantuiti, maine as solicita sa fiu botezat ortodox si sa fac parte din aceasta biserica. Puteti dv. sau domnul Patriarh Preafericit Daniel sa imi garanteze, sa bage mana in foc ca daca intru in biserica ortodoxa voi fi mantuit ? Pot canoanele si sfintii sa garanteze acest lucru ? Omul a facut multe legi, randuieli, canoane, traditii, dar legea domnului Isus Cristos nu se afla scrisa oare in Sfanta Biblie ? Daca aceasta carte nu mai este valabila pentru ortodocsi, cum spun multi cei care tin doar traditia, atunci inseamna ca nici domnul Isus Cristos nu a murit pentru pacatosi asa cum spune scriptura.

  Apreciază

  1. De ce lege vorbesti prietene?
   Nimeni nu-ti poate garanta ca vei fi mantuit daca esti ortodox! Iti pot eu garanta insa ca nebotezat nu o sa intelegi nimic din jur! De unde stiu? Am fost botezat ca adult! Secta ta care iti promite mântuirea iti poate garanta? Nimeni nu o poate face caci asta e hotararea lui Iisus! Oricat am face la sfarsit tot nu-i merit mântuirea ci dar! Asta nu inseamna ca nu trebuie facut ceva! Si acel ceva trebuie facut in biserica adevarata care poate fi numai una si care trebuie sa aibe continuitate de la Iisus incoace nu sa fie inventată de un an sau de 200 de ani!
   Poti sa te întrebi care e biserica adevarata dintre cea ortodoxă si cea catolică dar in rest sunt doar găselnițe omenești!

   Apreciat de 1 persoană

 5. Din cate stiu Ortodoxia exista de mai putin de 1000 de ani, deci nu cred ca are continuitate de la Iisus Cristos. Catolicii pot spune ca Ortodoxia este o secta in raport cu ei, desprinzandu-se in anul 1054 de Papalitate si biserica din Roma. Si inaintea Catolicismului si Ortodoxiei a existat Mozaismul (de aproximativ 3500 de ani). Mozaismul poate pretinde ca e biserica adevarata fiind mult mai veche decat Catolicismul si Ortodoxia. Sunteti de acord cu treaba asta ? Vechimea trebuie sa valideze o biserica pentru a fi cea adevarata sau faptul ca trebuie sa faca cu adevarat voia lui Dumnezeu, a lui Iisus Cristos, a Mielului, a Mantuitorului, asa cum de altfel este scris in Biblie ? Desi pe la varsta de 3-4 luni am fost botezat de episcopul Ioan Robu in biserica Catolica si apoi la 13 ani confirmat asa cum se procedeaza la catolici, nu as fi surprins deloc de faptul ca daca maine Iisus Cristos ar reveni pe pamant sa spuna raspicat ca niciuna dintre aceste 3 biserici NU este cea adevarata, pentru ca niciuna nu face voia mea si ma dezonoreaza prin faptele sale, prin practicile sale si prin invataturile sale ! Tot El spune in Biblie ca cei care merg pe calea cea stramta vor fi mantuiti, nu cei care aleg calea larga pe care aparent este mai usor de umblat ! Asta se refera la o mica ramasita de oameni care vor fi salvati la sfarsit, nu la institutii religioase si ierarhii bisericesti, cladiri sau bunuri materiale. Faptul de a fi preot sau ierarh bisericesc NU este un cec in alb primit nemeritat de sus pentru a face tot ceea ce doresti, fara sa dai socoteala la sfarsit. Cei care sunt habotnici si cred ca nimic nu-i poate contamina (inclusiv molimele ca cea din prezent) se inseala, iar unii preoti, pastori si lideri religiosi care se credeau invincibili, au fost rapusi de Covid 19 la fel ca orice muritor de rand. In Franta acest virus s-a raspandit rapid tocmai in urma unei mari adunari a credinciosilor pentru rugaciune de a scapa de pandemie, iar comunitatea religioasa respectiva numara deja vreo 30 de decedati. In cazul acestei pandemii, masura izolarii sociale temporare este cea mai inteleapta, cea mai practica pentru a scapa cat mai repede de molima !

  Apreciază

  1. Gresit! Catolicii exista doar de 1000 de ani fiind o secta a Bisericii. Si da evreii au avut credinta cea adevarata pana acum 2000 de ani cand a venit Mesia pe care il asteptau si pe care l-au rastignit! A avut loc un „update” a credintei moment din care ortodoxia a devenit prin Noul Testament adevarata credintă cu radacinile pana la Adam!
   Daca dumneata crezi ca iehovistii sau alta secta din miile de secte sunt „turma mică” asta este! Nu-i treaba mea sa te conving ca gresesti! Tu vei vedea!

   Apreciază

   1. Până la urmă fiecare om este răspunzător în fața Lui Dumnezeu dacă crede sau nu sau în ce crede sau nu. Eu nu am pomenit nimic de iehoviști sau de altă sectă. Am vorbit numai de cele 3 religii mari considerate monoteiste care există de mii de ani și am amintit de ceea ce spune Biblia (Noul Testament din care s-a „updatat” Ortodoxia), nu eu, despre cei care vor fi salvați. Presupun că nici dacă ar veni Iisus Cristos în persoană în fața lui Gigi Becali să îi schimbe convingerile ortodoxe (dacă ar fi contrare celor din Sfânta Scriptură) nu ar reuși să-l schimbe pe „blândul” păstor de fotbaliști ! Pentru mine toată literatura patristică, tradițională, catolică, ortodoxă sau de altă proveniență nu va cântări mai mult decât Sfânta Scriptură care există de aproape 2000 de ani ! Acum nu trebuie să va supărați pe mine dacă pentru dv. este tocmai invers sau mă înșel eu ?

    Apreciază

   2. Eu nu ma supar pe dumneata ma mahneste faptul ca nu intelegi dar trebuie sa-ti dau dreptate: fiecare raspunde și pentru el! Baiul e ca mai raspunde si pentru cei care ii sminteste cu ce crede el!
    Dumneata zici ca te orientezi dupa Biblie. Ori minti ori nu-ti dai seama ca nu o faci! Ca daca ar fi altfel ai vedea ca Iisus s-a tinut de biserica din timpul lui chiar daca era plina de oameni falsi! Nu a zis ca el nu are nevoie de ea! Acum ai doua variante: ori crezi in Iisus si faci ce a facut el ori crezi in alt dumnezeu si te tii de regulile aceluia!
    Nu prea inteleg ce amestec are Becali aici dar pot sa spun ca e un om care si face ceva pentru aproapele lui. Greseste? Toti o facem eu mai mult ca toti!

    Apreciază

   3. Aici trebuie sa mentionez in legatura cu biserica Mozaica din timpul Lui Isus ca tot El le-a spus oamenilor sa o darame, iar in 3 zile o va reconstrui (facea referire la biserica vie, la adevaratii credinciosi care Il urmau, nu la marele Templu din Ierusalim care fusese construit intr-o perioada de peste 40 de ani). Poate ca nu trebuia sa il mentionez pe Becali si sa il dau ca exemplu. El face ce stie, ce a invatat in biserica lui, e credincios sincer in conformitate cu religia lui. Sincer, in Biblie Isus nu a spus nicaieri sa ne inchinam la tot felul de inchipuiri si ramasite umane (icoane, statui, moaste) , ci a spus sa ne inchinam in „spirit si adevar”. Asta se poate citi in orice Biblie Ortodoxa, Catolica, nu neaparat in Biblii protestante. Cand mergea la biserica numita Sinagoga, mergea sa le combata invataturile si obiceiurile gresite ale preotilor, fariseilor si a citit si citat numai din Sfintele Scripturi (Vechiul Testament), nu din alte scrieri si invataturi ale preotilor si fariseilor. El a venit atunci pe pamant sa implineasca Legea si profetiile din Vechiul Testament, nu din legea si invataturile preotilor si fariseilor. Iarasi sincer, cred ca Isus si Dumnezeu nu va condamna pe nimeni care se ghideaza numai dupa Biblie si abandoneaza alte legi si invataturi scrise de oameni de-a lungul ultimilor aproape 2000 de ani (preoti, carturari, teologi, profesori etc), desigur care contravin celor scrise in Sfanta Scriptura.

    Apreciază

   4. Nu stiu pe cine fac mincinos, stiu doar ca Sfanta Scriptura va fi tot timpul mai puternica decat orice Traditie si decat orice ar spune vreun preot, duhovnic, calugar, carturar, invatat, „Mult-Prea-Inalt-Sfintit-Fericit-Mitropolit-Arhimandrit-Patriarh-Sanctitate-Reverend-etc” ! Chiar si impotriva unor astfel de titluri Domnul Isus a fost impotriva, daca stiti sa cautati si sa cititi in Noul Testament !

    Apreciază

   5. Credeam ca ortodocsii nu sunt impotriva Scripturii, ca poate se ghideaza dupa ea, dar se pare ca nu ii cunosc pe toti. Unii o resping de dragul traditiilor, spre paguba lor ! Cuvintele cuprinse in Scriptura ne pot salva, NICIDECUM „moastele” unor persoane decedate, statuile ori icoanele asa-zis „facatoare de minuni”, care sunt tot GASELNITE, asa cum ati spus despre secte, gaselnite pentru cei care cred doar daca pipaie o icoana sau moaste, ca Toma necredinciosul trupul Mantuitorului !

    Apreciază

   6. Am un sfat pentru dumneata. Nu stiu daca reusesti singur…..Mai citeste ce scriu eu si cum raspunzi dumneata! Ai deja un obicei „pocait” de a intoarce vorbele ca sa ajungi din nou in canalul pe care il doresti! Pe mine nu ma deranjaza, insa dumitale nu-ti e de folos! Nu o sa-ti mai raspund pentru ca asa nu se poate discuta si timpul meu e foarte pretios! Te rog frumos mergi intre ai dumitale, gâdilati-va unul pe altul pe burta si asteptati mântuirea! Mie da-mi de buna voie pace sau ma voi vedea silit sa-ti interzic accesul pe pagina mea!

    Apreciază

   7. Nu trebuie să mă gâdil cu nimeni pe burtă în vreo „sectă”, nu e nevoie să mai îmi adresați și alte jigniri, dacă nu putem să avem un dialog bazat pe argumente, pot să mă dezabonez de la postările dv. legate de religie, oricum nu mă îmbogățesc spiritual, nu îmi sunt de folos pentru credința mea, care se bazează pe altceva !

    Apreciază

   8. Jigniri?
    Asa este nu avem un dialog bazat pe argumente ci pe restălmaciri si mai ales ca nu va sunt de folos mergeti pe drumul dumneavoastra! Drum bun!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: