Hristos s-a înălțat?

20200527_115755

Când am auzit prima data salutul „Hristos s-a înălțat!” am rămas cel putin la fel de interzis ca ceilalți frații de credință pe care eu ii salut duminică de duminică cu „Hristos a înviat!
Poate mă înșel, dar salutul ăsta de Înălțare este o găselniță nouă, pe care preoții o îngăduie, unii chiar o adoptă, nefiind neapărat o greșeală.
Sigur Înălțarea lui Iisus la ceruri este un eveniment deosebit, dar pe de o parte o astfel de înălțare au avut și Sf. Ilie sau Patriarhul Enoh, pe de alta sunt alte Praznice, Crăciunul în care nu salutăm cu „Hristos s-a născut!” sau de Botezul Domnului cu „Hristos s-a botezat!„care sunt cel puțin la fel de importante! Dar cine stie dacă în câțiva ani nu o să avem și așa ceva?
Hristos a înviat! Este un salut cu vechime și este o mărturie a credinței noastre! El se foloseste de cei mai mulți doar între Paști și Inălțare, uitându-se ca fiecare duminică pentru un creștin este un Paști! Că este așa o arata si canoanele (nu se îngenuchează, postește, nu se fac mătănii) cât și faptul ca pentru noi creștinii ziua Domnului este duminica, ziua Invierii!
Nici-un eveniment din viața lui Hristos nu este așa important ca Invierea! Căci vorba Sfântului Apostol Pavel (in scrisoarea către Corinteni): „Dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credința voastra !
Poate că nu ar fi rău în loc să introducem obiceiuri noi, să le cunoaștem pe cele vechi, mai întâi!

27.05.2020

9 gânduri despre „Hristos s-a înălțat?

Adăugă-le pe ale tale

   1. Da , am citit si … v-am raspuns cu salutul de :”Hristos s-a inaltat !” … pentru ca in 28 /05 , urma sa Sarbatorim Inaltarea Mantuitorului ( v-am facut urarea nu ca raspun la articol , din respect )

    Apreciat de 1 persoană

 1. Hristos S-a Inaltat! Frate Ioane , nu te salut in felul asta ca sa te contrariez la randul meu….ce voiam de fapt sa-ti aduc la cunostinta este faptul ca la biserica oastra din Philadelphia am auzit acum vreo 3 ani – prima oara – salutul „Hristos S-a nascut , in ziua Nasterii Domnului. In loc de Merry Christmas sau Craciun fericit! Sunt convinsa ca vom mai avea surprize/soc de acest gen…

  Apreciat de 1 persoană

  1. Sora Cristina cum spuneam nu e neaparat o greseala.Ce am observat eu insa ca cei noi primesc cu bucurie inoirile astea avand probleme mari sa accepte canoanele! Superficialitatea asta ne duce la ecumenism 100%! In privinta lui Hristos s-a nascut nu ma mir de loc! O sa continuam cu Hristos a inviat 10 leprosi, un orb din nastere, a vorbi cu o samariteanca….In timpul asta stam linistiti in genunchi duminica, nici o femeie nu mai are capul acoperit, pe pomelnice sun oameni de alte credinte, botezul prin stropire samd

   Apreciat de 1 persoană

   1. Ai si tu dreptatea ta , un punct de vedere indreptatit de suvoiul de „noutati” care a intrat si intra in practica traditionala a Ortodoxiei noastre. Devine incomod , ma refer la bisericile ortodoxe romanesti din alte tari, unde multe din rugaciunile sfintei liturghii sunt dublate prin traducerea in limba respectiva. S-a luat o masura la un moment dat, sa publice Liturghiere in doua limbi , era foarte bine….dar nimic bun nu dureaza, din pacate.

    Apreciat de 1 persoană

   2. Liturghisirea in mai multe limbi o pot accepta si intelege cand nu exista biserica locala ortodoxa de limba tarii unde traim (ca in Germania)! La urma urmei si ortodocsii germani trebuie sa se aleaga cu ceva. In Elvetia de ex particip la slujbe romano- germano-fracezo-grecesti functie de cine e in biserica cu astfel de ecumenism ortodox sunt de acord! Dar cu restul inoirilor mai putin! Sau cu reintoarcerea la botezul in timpul Liturghiei! Erau alte vremuri, putin enoriasi, se cunosteau toti, astazi nu mai e asa

    Apreciază

 2. Interesantă POSTARE 🙂
  dar COMENTARIILE sunt și mai INTERESANTE ! 🙂
  Toate de la popi se trag ,
  iar ce-a făcut popa de la CONSTANȚA cu
  RELUAREA Învierii lui IISUS HRISTOS ,
  este suprema dovadă că ………………….,
  ” În vremuri ale ÎNȘELĂTORIEI universale …” ( George Orwell)
  fiecare face ce VREA ,
  CREDE în ce VREA ,
  se SALUTĂ cum VREA …………..

  Apreciat de 1 persoană

  1. Nu stiu nu sunt teolog dar cu toate ca IPS Teodosie nu imi e simpatic il admir ca in timpurile astea cand ierarhia da din colt in colt el ia o pozitie clara! La urma urmei cui a daunat? Daunele imense la fac altii prin ecumenism!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: