Trabantul, Mercedesul de azi!

Am iubit Germania!
Să nu mă înțelegeți greșit; iubesc România și o voi iubi până la moarte! Dar Germania a fost ceea ce-mi doream să devină și România și n-a devenit! România are valorile ei de ne-contestat la care Germania nu va ajunge niciodată: spiritualitatea, ospitalitatea, toleranța, auto-ironia și multe altele, dar parcă suntem blestemați să nu ne meargă bine! Pe de altă parte poate ce pare la prima vedere blestem, este o binecuvântare?
Dar nu despre România doream să vorbesc!
Pandemia” aceasta a distrus Germania, pe care o iubeam, aceea a „lucrului bine făcut” nu doar declarativ, ci ca atare!
Germania lui „Ein Mann ein Wort!” pe care eu l-aș traduce cu „Cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este.” Germania in care pe nimeni nu interesa capra vecinului si chiar interesul pentru vecin, era extrem de limitat!
Toate astea și multe altele, au dispărut și m-am trezit intr-o țară pe care nu o mai înțeleg, recunosc și ce e mai rău …nu mai am unde emigra! De reîntors acasă mă cam feresc pentru că de fiecare dată când o fac mi se aduce aminte, sub alte forme, că: „eu nu am mâncat in ultimii 30 de ani salam cu soia”!
Dacă Germaniei îi iei mobilitatea, dreptul la libera circulatie ea încetează să mai fie Germania!
Dacă Germaniei ii iei promptitudinea, organizarea, efectivitatea prin simplitate a serviciilor ea încetează să mai fie Germania!
Dacă frânezi economia ea încetează să mai fie Germania!
Dacă închizi stadioanele, restaurantele, târgurile, ea încetează să mai fie Germania!
Dacă dispare practic pluralismul politic rămânând la nivel de denumiri diferite a aceluiasi partid, ea încetează să mai fie Germania!
Dacă apar teme tabu, dacă e interzis să mai discuți pe teme incomode, dacă nu se mai caută soluții ci se trasează doar sarcini, ea încetează să mai fie Germania!
Dacă Germania era „motorul Europei” când el se va opri, o să se oprească toată Europa!
Si asta se va întâmpla curând!
De altfel era de așteptat, după inlocuirea lui Kohl cu Merkel, ca Mercedes-ul să se transforme într-un Trabant care face mai multă gălăgie si fum, decât rulează!

27.02.2021

12 gânduri despre „Trabantul, Mercedesul de azi!

Adăugă-le pe ale tale

   1. M-am sclerozat si m-am referit aiurea la postarea anterioara. Am citit ceva si am retinut altceva 🙂 Nu eranimic gressit acolo. Nu mai sunt asa ager ca la 50 … Sa vad cum functionez de acum inainte ca mi-am facut prima doza de vaccin in urma cu doua ore 😉

    Apreciat de 1 persoană

   2. Era, era! Esti dragut!
    Sa dea Dumnezeu sa nu patesti nimic nici acum nici la rapel si nici la urmatoarele serii ! Sincer eu pe zi ce trece sunt tot mai convins ca nu il voi face sub nici-o forma! Ce am aflat pana acum ma ingrozeste de-a dreptul si eu numai sperios nu sunt!

    Apreciază

 1. Românii nu sunt toleranți!
  Absolut deloc!
  Şi ai spus-o chiar tu: dacă te-ai întoarce, ți-ar reproşa că…!? Cine a mai mâncat salam cu soia în ultimii ani ca alternativă la altceva!?
  Ne diluăm, Ioane, încet şi sigur…e ca şi cum ai fi avut o sticluță cu o esență minunată de parfum …şi că ai mai mult timp parfumul, tot picuri apă, şi picuri, şi picuri…până rămâi cu amintirea …

  Apreciază

   1. Fii serios! Orice este posibil astăzi! Aş putea să te cred dacă aş cunoaşte experiențe din viața ta. După experiențele mele, nu, nu sunt! Dar, ce să zic!? Suntem aşa cum suntem: nici mai buni/răi; deştepți/mai puțin deştepți; frumoşi sau mai puțin frumoşi ca alții. Anii duri ai comunismului ne-au „tocit” multe din valorile morale pe care (probabil!?) le-a avut poporul român.

    Apreciază

   2. Pai sa continuam:
    scoli in limbile natiunilor conlocuitoare
    presa
    teatru
    religie ( de aceea si sunt sasii, lipovenii in Romania)
    seful securitatii evreu
    prim ministru ungur
    samd.
    Nu stiu prin ce ai trecut tu in Romania dar stiu prin ce am trecut eu in Germania si inteleg altfel minoritatiile sau intoleranta.America e altfel nu exista o natiune majoritara autohtona! In tarile in care ea exista ((Europa inca) majoritatile nu sunt asa tolerante cum e majoritatea romaneasca! La noi era ( nu stiu cum e acum) o nebunie cand aparea un strain! Trebuia sa-i pui ce-i mai bun pe masa sa-l tratezi ca ceva deosebit! Diferenta cu Germania? Muncesti intai cat doi ani de zile si abia te vad ca om!

    Apreciat de 1 persoană

   3. Teoretic, sunt națiuni tolerante! La nivel teoretic, practic, nu! Vezi şi tu ce se întâmplă în lumea întreagă! Cât priveşte „beneficiile” de care pomeneai, au fost invenții comuniste, adică praf în ochii lumii! Iar acum dacă mai există astfel de privilegii, ele poartă pecetea politicului. Le-am văzut şi simțit pe propria piele.
    Vere, nici dacă am sta de vorbă un an de zile, tot nu aş termina povestea mea despre „toleranța” simțită pe propria piele!
    Dar timpul are menirea de a estompa vechile, hai să le spun, amintiri!
    Bun, admit că la nivel micro poate exista toleranță…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: