Despre statistici și realitate

Nu prea cred eu în statistici, chiar dacă sunt corect făcute (de obicei nu sunt!) nu prea exprimă mare lucru!
De exemplu probabilitatea să câștigi la Loto este de 1 la vreo 14 milioane sau altfel spus
0.00000007%.. Practic este exclus sa alegi numerele câștigătoare, dar cu toate acestea se mai întâmplă! Cu toate acestea foarte multi oameni joacă pe sansa asta! Cu toate acestea de multe ori nimeni nu castigă!
Din alt punct de vedere ce îmi foloseste mie sansa de 99,9% să mă vindec de o boală letală daca eu sunt acel 0,1%? Inainte sa-mi răspundeți gânditi-vă la situația reciprocă si câți nu sunt de încearcă tratamente fără sanse de vindecare!


Am citit azi pe ActiveNews (singura pagina de informare in limba romana care se merită să o citesc zilnic) despre cui acordă românii încrederea lor. Mai jos lucrul acesta expus grafic:

La prima vedere se pare că biserica este cea in care au românii cea mai mare încredere, chiar mai mare decât neîncrederea în presă!
Probabil la nivel declarativ, cei care au participat la statistica asta chiar cred cum au declarat! In realitate nu este însă asa și poate ar fi bine să ne facem un proces de conștiință și să încetăm să ne mai mințim singuri!
Pe cel în care ai încredere îl urmezi!
Faci ce spune el că-i bine să faci!
Îti organizezi viața, actiunile, hotărârile în „lumina” lui!
Îl susții, îl aperi, îl recomanzi…
Dacă facem comparatia între biserică si media, prin prisma celor mai de sus, este tocmai invers!
Cel mult 10% dintre cei se declară credincioși ii poti găsi duminică la Liturghie. Dacă ar veni toti de pe o singura stradă dintr-un oras, nu tot cartierul unei biserici, biserica ar deveni neincăpătoare!
Unde sunt restul de 90%?
In fata televizoarelor, internetului, ziarelor, implicate în „radio-șanț” sau dorm, sunt la muncă, la distracție!
Doar 30% au încredere în Media dar eu zic ca majoritatea dintre noi ne formăm opiniile după ce ne oferă Media!
Nimeni dintre noi nu a văzut oameni căzând secerați de boală lângă el! Saci cu cadavre încărcate în camioane si îngropate în gropi comune! Colegii sunt majoritatea la muncă ca de obicei si muncesc ca de obicei.
Cu toate astea Media ne-a convins că e sfârșitul lumii și dacă vom continua să respirăm liberi, dacă ne atingem, dacă ne vizităm, dacă copiii merg la școală sau grădiniță, dacă mai mergem la biserică sau ne impărtăsim o să fie „mai sfârșitul lumii”!
A trecut un an de când nu credem ce spune Media dar facem exact ce ne cere ea!
In aceleași an bisericile sunt tot mai goale, sărbătorile religioase sunt interzise și acceptăm lucru ăsta desi noi avem încredere in biserica care spune că: „nimic nu se face fără voia lui Dumnezeu”! Adică nici îmbolnăvirea nici vindecarea, nici moartea! Noi avem incredere in biserică, in Dumnezeu, care spune: „Fără Mine nu puteți face nimic!”
Oare?
Unde e încrederea asta când ne încredem în mască, vaccin si mai ales în promisiunile politicienilor atei (chiar daca multi se declară credinciosi după ce hotărâri iau sunt atei sadea) venite prin Media?
De ce dacă credem în biserică ne temem așa tare de moarte? Și dacă tot ne temem oare putem noi sa ne tinem departe de ea prin puterile noastre?
Dacă statistica de mai sus ar fi adevărată nu doar la nivel declarativ în loc de criză de măsti ar fi fost o criză de lumânări!
In loc de biserici închise de Paști, ar fi fost slujbe neîntrerupte, privegheri de noapte, lanțuri de citit Psaltirea, post, sac, cenușe!
In loc să sperăm libertatea ne-am bucura de ea!
Poate e vremea să fim cinstiti cu noi înșine!

1.03.2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: