Formatorii de opinii

Am văzut ca românii urmăresc știrile din Bild (tiraj zilnic de 1,2 milioane de exemplare, cel mai bine vândut ziar din Europa) și m-am gândit că nu ar fi rău să vă povestesc cateva lucruri despre acest instrument de manipulare, al guvernului German.
Bild se adreseaza in primul rând „celor mulți” printr-un limbaj politic simplu, prin teme de interes, prin pagină despre fotbal si pagină de cancan cu sâni si funduri mai celebre sau mai puțin!
„Bild” inseamnă imagine.
bilden” înseamnă a imagina, forma.
Bild dir deine Mainung” reclama ziarului inseamnă formează-ti opinia! Corect însă ar fi fost :”Wir bild (en) deine Mainung !”adica „Noi iți formăm opinia!”
Corect sau nu, dar declarat aproape pe față, asta face ziarul Bild: formează opinia cititorului! Manipulează!
O face atât de bine încât uneori remarci in discuții fraze întregi preluate! Și asta cu toate că dacă întrebi, nimeni nu citește Bild!
Este ca cu manelele la noi!
Eu il citesc când am ocazia, fără sa îl cumpăr desi este foarte ieftin, pentru că știu cum sa-l citesc! Știu că să citesti printre rânduri sau ce nu spune Bild, e mai important decât ce spune!Manele însa nu ascult!😉
Am să fac un mini serial in care o sa vă rezum 2-3 articole asa cum le „citesc” eu in masura in care voi avea timp si daca voi vedea că există interes! De ce? Poate o sa fim mai atenți cu toții la ce ne pune Media să gândim, credem, susținem! De manipulat suntem toti de la nastere prin toate informațiile primite dar este bine să nu le acceptam toate ca fiind părerile noastre!

6.08.2021

––> 1

9 gânduri despre „Formatorii de opinii

Adăugă-le pe ale tale

 1. 99% din presă asta face. Indiferent că e stânga, dreapta, centru, apolitică, etc. Greu e să-i mai înveți pe oameni să citească printre rânduri și, și mai greu, să gândească singuri. Preluarea și îngurgitarea automată a informației din media „oficială” este un reflex pavlovian. Eu am început să mă identific cu Don Quijote când se lupta cu morile de vânt. Cei care ne citesc pe noi sunt cei care gândesc, în general, altfel. Deci vorbim cam degeaba, cum s-ar spune. Noi nu ajungem la urechile și sub ochii celor pe care de fapt îi vizăm. Am cam obosit! 😦

  Apreciat de 3 persoane

 2. Hai s-o luăm ca la şcoală sau mai bine…băbeşte!
  1. Tre’ să-ți spun că nu ascult manele!? Nu cred pentru că deşi nu ți-am spus tu ştiai.
  2. Nu citesc nici un ziar, dar nici în țară nu am citit. Dar şi pe asta o ştiai, deşi nu ți-am spus.
  3. Nu mă prea uit la tv decât la câte un film (rar) şi la câteva emisiuni despre natura, gătit şi artă.
  4. Acum oare cât îs de manipulată!?
  5. Nu neg, doar întreb!
  6. Citesc ştirile din România de pe internet.
  7. Ştirile locale mai importante le primesc tot pe internet; cele care apar la tv.
  Fără discuție mass-media manipulează.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Si internetul manipuleaza, si „radio sant” o face si fiecare dintre cei cu care discutam! Credem sau nu ce ni se spune ceva tot ramane!
   In rest de mic ti se spune asta e bine asta e rau asa s-a format pamantul samd. Unele le punem la indoiala altele le luam de bune!

   Apreciat de 2 persoane

 3. Subscriu, Vrăbiuță! DA, mass-media, aproape fara excepții, manipulează! Nu mai există deontologie decât la nivel de teorie. Ba, mai mult, se mai spune în statut -la noi, în Ro, că jurnalismul este de..”utilitate publică”. Ce găselniță!! Mda, este de utilitate, dar nu i-aș zice, în niciun caz publică…Și eu mă lupt din greu cu morile de vânt și aproape că-mi vine să abandonez ringul, căci mă rușinez și, totodată, mi-e silă de crasa nerușinare a unora din breaslă…

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ma gandesc ca Adevarul trebuie rostit chiar daca pare ca nu schimbam nimic prin asta! Si faptul ca auzi ca nu esti singur pe baricada e de mare folos iar ce alte foloase mai sunt….numai Dumnezeu stie dar cu siguranta sunt! E o convingere fara sa am argumente!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: