Popoarele ca turmă

Mai este vreo deosebire între oameni și turmele lor?
În detaliu doar, în rest suntem la fel: pe de o parte „stăpânii” care hotărăsc totul în viața noastră, pe de alta „turma” care merge, behăind sau nu, acolo unde este mânată!
Stăpânii” hotărăsc și la vite și la oameni, cât, când și dacă, au „dreptul” să muncească, să fie tratate, hrănite, să-și păstreze progeniturile, să trăiască sau să moară!
Avem chiar campanii de vaccinări, precum orice turmă de animale și tot ca ele, nu avem de ales dacă o dorim sau nu, că suntem prea proști ca să judecăm, să înțelegem, cât bine ne aduc aceste tratamente!
Unii dintre noi mor în urma lor
, dar foloasele sunt mult mai mari decât pierderile, foloasele pentru „stăpâni„!
Ne mai lipsea crotaliul din ureche, dar uite că il primim și pe ăsta, deocamdată ca cod QR iar curând vom ajunge la nivelul câinilor, având propriul cip, ca să se știe cui aparținem și mai ales să nu ne „pierdem„!
Ieșitul din turmă” supară întotdeauna „stăpânirea” și vita respectivă este adusă inapoi, cu ciomagul, cu câinii de întors, cu gardul electric…
Când se repetă, sau dacă „stăpânirea” nu e bine dispusă, vita respectivă este „sacrificată” la fel cu cele care nu dau randament, cele cu boli, batrâne, cu malformații, pentru că „stăpânirea” în umanitatea ei, ne acordă „dreptul” de a nu ne chinui!
Turmele” ar putea trăi și fără „stăpâni„, „câini de întors„, dar ce pot să înțeleagă niște turme proaste?
O „cireadă” de vite ar putea să calce sub copite toți „stăpânii„, toți „câinii de întors„, ar putea sfărâma orice țarc, orice gard electric și să trăiască libere, dar ce poate înțelege o vită?
Așa că „turma” e bucuroasă că-i lăsată să pască în continuare! Cu ochii tot timpul la iarbă, nu vede că se împuținează, pe zi ce trece! Oricum și dacă ar vedea, nu ar înțelege! Ce s-ar schimba dacă ar întelege?
Totul!
Ar ajunge să ridice doar ochii la cer, acolo unde este Cel pe care l-au încălzit în staulul lor și de care se tem toate „stăpânirile„!

20.11.2021

8 gânduri despre „Popoarele ca turmă

Adăugă-le pe ale tale

 1. Astazi am fost la parastasul unei prietene a noastre, care ne-a parasit anul trecut. Nu stiu de ce dar ultimile tale cuvinte mi-au adus un anume gand. Mie imi place sa privesc cupolele si picturile lor. Geometria aceea speciala are un efect pe care l-am simtit benefic si aparte. O concentrare de energie, gandita printr-o anume arhitectura. Totusi sunt foarte putini cei care se uita in sus intr-un lacas de cult. E o simpla constatare.
  Cand merg la cumparaturi si vad ceva anume in geometria norilor imi scot un mic aparat foto si fac poze. Dupa, constat ca gestul meu a generat mai multe priviri ale oamenilor spre cer, asa, de curiozitate, doar vazandu-mi gestul. Mi-e foarte greu sa nu-i judec pe ceilalti, dar incerc. Si fac si altceva uneori, un fel de schimb de locuri.
  Chiar daca sunt surprinsa de comportamentul general, nu sunt chiar foarte tare. S-au bagat miliarde in studii privind influentarea mintii. Si se exerseaza cu simt de raspundere. Acestea sunt efectele. Mai putina gandire mai multa reactie. Chiar si cu adevarul sub nas sunt multi care nu l-ar mai vedea sau crede.
  Solutiile, chiar daca nu sunt evidente si vizibile, trebuie sa existe. Orice problema are o solutie. Daca nu o vedem nu inseamna ca este inexistenta…

  Sanatate multa!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Bună dimineața, Ioan ! 🙂

  Postare de NOTA 10+ !!! 🙂 🙂 🙂
  Mulțumesc !!! 🙂 🙂 🙂 🙂

  Până la urma urmei , și vremelnicii stăpâni se reîntorc în TURMA din care au plecat !!! 🙂 🙂 🙂

  Sănătate multă ! 🙂
  Cu respect,
  Alioșa ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. Este REVELATOR aproape fiecare articol domnule Ioan!
  Astazi am ajuns mai devreme acasa de la munca si acum PLUTESC citind articolele d’voastra!
  Ce fin ati prins in acest articol ASEMANAREA noastra cu dobitoacele cele fara de minte!
  Ca si alta data urc si pe blogul meu articolul!
  Sunt EXTAZIAT si ptr asta va multumesc !
  Hristos sa va tina sanatos!
  Doamne ajuta !

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: