Gânduri falimentare

Am investit imens,
în jur, din ce-am avut,
o treabă fără sens,
căci totul am pierdut!

M-am sfâșiat pe mine,
de dragul tuturor…
Dobânda” ce-mi revine?
Tot eu sunt cel dator!

Într-una am „tâlhărit
din „partea” lui Hristos,
dorind să fiu iubit…
Dator sunt, sus și jos!

De aicea voi scapa,
ca tristă amintire,
dar cum m-oi descurca,
dator în nemurire?

Talanții ce-am primit,
în loc să-i înmulțesc,
pe toți i-am risipit
și scuze, nu-mi găsesc!

Cât oi fi depășit,
creditul” acordat?
Sau poate a înmulțit,
Hristos ce n-am „prădat„?

Balanța cum se înclină?
Voi fi iar izgonit?
Și-aici privit cu silă
și acolo pedepsit?

Te rog Doamne ai milă,
la judecata mea,
chiar dacă-s plin de vină,
în iad nu mă lăsa!

Eu știu, că fapte bune
n-am să „mă scot” cumva,
te rog Tu-n taler pune
un strop din mila Ta!

30.12.2021

32 de gânduri despre „Gânduri falimentare

Adăugă-le pe ale tale

 1. Hristoase ai mila de sufletele noastre.
  Ma regasesc in aceste versuri domnule Ioan; emotia transmisa de ele ma face sa cuget mai mult la greselile mele.
  Hristos cel BUN sa ne aibe in PAZA SA!
  Amin!

  Apreciat de 3 persoane

 2. Bună seara, vrăbiuță! Frumos poemul tău! Mulțumim!

  Dar… Sentimentul de vinovăție are deseori o dozare nepotrivită. În timp ce unii dintre noi se simt vinovați, iar acest lucru ne determină să nu țină cont de propriile noastre nevoi, alții par să nu se sesizeze nici când ar fi evident să o facă. Este adevărat că situațiile au nuanțe multiple, dar să trăim în vinovăție cu trăirile noastre e frustrant… Am fost educați să nu ne tolerăm greșelile, așa cum suntem obișnuiți ca orice greșeală să atragă și o pedeapsă ( noi cei mai maturi ) … Dacă pentru faptele tale aștepți iertare din exterior, nu-i o stare bună. Încearcă să te ierți tu în primul rând, dacă ai greșit cuiva, cere-ți iertare, altfel nu obții echilibrul de care ai nevoie, pe care cu toții îl dorim. Un dezechilibru afectiv dăunează sănătății, mult mai mult decât ne închipuim.

  Și pentru că nu știu dacă mai ajung în colțul tău cu vrăbiuțe
  îți voi lăsa un mesa de an nou. Știu, știu, fără: La mulți ani… 😉

  Îți doresc un an mai bogat în împliniri, mai înalt în aspirații, multă sănătate și nu în ultimul rând, ai grijă de tine, așa cum se cuine! Un nou an împlinit!

  Apreciat de 3 persoane

  1. @AureliaAlbAtros.
   Spui tu: ,,Sentimentul de vinovăție are deseori o dozare nepotrivită.”
   Și mai departe:,,să trăim în vinovăție cu trăirile noastre e frustrant”

   Tu nu cunoști ca omul nu este doar trup ci și suflet?
   Așa cum turnând un pahar cu apă la o floare îi face bine, tot așa și o rugăciune smerită face bine sufletului nostru.
   Domnul Iisus îl iubeste mult pe cel care se judecă pe sine. Dacă te judeci tu însuți, Dumnezeu nu te mai judecă!

   A uita de pocăință este de fapt a muri față de Dumnezeu.
   Așa fac ticăloșii si ajung să săvârșească toate netrebniciile și nu mai au mustrare de conștiință pentru ca le-a murit sufletul.

   Însă ceea despre ce tu vrei sa subliniezi ei bine, acelea sânt adevărat dăunătoare, iar acelea sânt exagerările.
   În toate trebuie sa avem discernământ însă nicidecum să nu uitam de mustrările de sine, de umilință, de pocăință pentru ca acestea ne țin treji înaintea Domnului si prin acestea îL facem pe Dumnezeu ca mai mult sa ne iubească!

   Iar iertarea care o așteptăm ,,din exterior” de fapt nu este din exterior ci din interior, pentru că Domnul nostru Iisus Hristos ne-a spus că Împărăția Cerurilor este înlăuntrul nostru, deci și iertarea care o așteptăm vine tot de la Domnul.
   Însă mai lesne este a alerga la duhovnic, nu cere atat de mult efort spiritual.

   Ei, albatrosule, oi fi tu priceput la psihologie dar vezi tu, omul nu este doar trup și psi (adică bio energie).
   A omite viața in Duhul este o greșeală catastrofală.
   Dar mai ai de învățat așa cum toți de altfel avem! 🙂
   An nou fericit! Încearcă sa zbori mai sus! 🙂

   Apreciat de 4 persoane

   1. Acum, fiecare gândește cum este educat sau mai bine spus cum a înțeles educația în timp. Eu fiind o fire mai rațională, chiar de am și eu o latură romantică, sunt și credincioasă, nu fac exces, nici în romantism, nici prea multă rațiune sau credință, încerc să fiu în echilibru între ele, uneori folosesc și umorul, dar per total, consider că nimeni și nimic nu-mi poate ierta păcatele decât eu, altfel, le pot repeta. La asta am făcut referire.
    Un an bun și rodnic din toate punctele de vedere! Mulțumesc pentru comentariu! 🙏🙋🕊️

    Apreciat de 1 persoană

   2. Nu Aurelia. Nimic si nimeni nu ne poate ierta păcatele decat Domnul. Și duhovnicul tot cu darul lui Dumnezeu. Este bine sa îți găsești sie-ți un echilibru însă vezi că Dumnezeu ne vrea fierbinți (în credință) iar nu căldicei.
    Bine ar fi dacă ai pune mai multă credință decât rațiune. Credința reprezintă încrederea în Dumnezeu, rațiunea reprezintă încrederea în noi. Trebuie sa abordăm mai degrabă lepădarea de sine decât lepădarea de Domnul!
    Si eu îți mulțumesc pentru răspuns.
    Și să știi:
    Frate pe frate ajutându-se, va deveni ca o cetate întărită!

    Apreciat de 3 persoane

   3. Bună dimineața! Câți credincioși au duhovnic și se duc să le ierte păcatele, duminică de duminică, și în timpul săptămânii fac altele, crezând că Dumnezeu i le va ierta, renunțând la rațiune care l-ar putea ajuta să discerne păcatul pe care-l face, cu fapta, cu gândul? Depinde de om, nu de cine-l poate consilia, îndruma.

    Apreciat de 2 persoane

   4. Cam asa se intampla si cu hainele le speli desi o sa le murdaresti iara! Sau tu nu le speli? Nu ajunge sa-ti dai seama ca te-ai murdarit trebuie sa te si speli.! Pana cand? Pana mori si sa speri ca mori spalat! Ce folos ai daca iti dai seama ca te-ai murdarit si umbli asa mai departe? Ca sa iti dai seama ce inseamna spovedania trebuie sa crezi in ea si apoi sa o practici! Restul sunt povesti!

    Apreciat de 3 persoane

   5. Uite ce e. Îți voi da dreptate acum. Ai atins un punct care nu pot sa spun ca nu este așa. De aia avem nevoie de discernământ. Eu îi zic discernământ nu rațiune. Că există rațiune adică cuvântare cu și despre Dumnezeu, iar aceea se numeste Teologie. Noi cand ne rugăm ne afundăm in teologie. A vorbi despre Dumnezeu dar fără Dumnezeu este o prea mare îndrăzneală si se socotește păcat. Și unde este Dumnezeu dar? In simțământul inimii!
    Și mai există o rațiune departe de Dumnezeu. Aceasta nu este nici bună, nici rea. Dar dacă te întinzi prea mult cu ea si numai cu ea devine vorbă goală, devine pălăvrăgeală, devine vătămătoare minții si sufletului.

    A raționa oricum, fără Dumnezeu, doar de dragul de a pălăvrăgi este nebunie! Aceasta este o rațiune fără de rațiune. Iată deci la ce m-am referit.

    Omul este facut sa se susțină În Dumnezeu. Iar fără de Dumnezeu omul este nimic, își pierde și ce i se ,,părea” că are, adică: rațiunea.

    Omul este ființă rațională, contemplativă ca și Îngerii însă și ființă liberă. Iar din pricina unei libertăți prost înțeleasă noi ne putem pierde pe noi înșine prin rațiunea noastră care fără trăirea în Dumnezeu poate deraia foarte usor.

    Iată că avem nevoie de frână dar. Frâna este a ne judeca pe noi înșine, a ne osândi pe noi înșine și poate merge până într-acolo (fără a deraia) chiar și pana a ne pedepsi pe noi înșine prin lepădarea de privațiuni sau chiar și prin bătaia
    ,, binefăcătoare” -a se citi aici din viața Cuviosului Gheron Iosif Isihastul.

    Pentru aceasta avem nevoie de discernere, iar acesta este un dar de la Dumnezeu care se dobândește prin rugăciune și prin experiența duhovnicească.

    Îți doresc tot binele din lume albatrosule, nu doar atat cat îți dorești tu.
    De aceea ți-am spus: Zboară mai sus! Doamne ajută!

    Apreciat de 3 persoane

   6. Pentru ca orice ,,exces” este greșit. Cum poti interpreta greșit un exces? A, doar daca unuia i se pare ca poate nu e chiar așa de exces. În acest fel omul care adoptă poziția aceasta se minte pe sine însuși, se cocoloșește pe sine însuși, se îndreptățește. Ori acesta este egoism. Bine este sa mai ascultăm si sfatul altora, (să il discernem întâi) Daca ascultăm doar de gândurile noastre atunci acestea ni se fac zid între noi și Dumnezeu si rămânem în întunericul nostru. Ne lipsim cu bună știință de Harul Duhului Sfânt, și nu este om mai nenorocit ca acesta!

    Apreciat de 3 persoane

   7. Asta despre rațiune. Cât despre spovedanie si duhovnicie nu iti dau de loc dreptate, aici ai deraiat si ai deraiat rău. Draga mea, Spovedania este o Taină, o Taină a lui Dumnezeu.
    Și unde este Dumnezeu, nu e tocmeală! Te poți tocmi cu tine însuți mult si bine însă doar tu vei avea de pierdut.

    ,,Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă!
    Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, văzând pe Domnul.
    Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi.
    Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt;

    Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 20, versetele 19-23)

    Din iubire Mântuitorul Hristos ne-a daruit această taină? De ce să nu beneficiem de pe urma ei si sa nu ne curățim sufletele si cugetele. Ah, albatrosule! Dintr-o singura spovedanie făcută cu tot focul inimii pârându-te pe sine-ți înaintea Domnului cu înfocare si vei vedea atunci ce înseamnă să zbori!

    Apreciat de 2 persoane

   8. Uite un exemplu:
    Un protestant gandeste pozitiv: Dumnezeu e bun pot face ce-mi place o sa ma ierte fiindca cred in El! Post, rugaciune, milostenie, chiar biserica sunt de prisos ca Dumnezeu e bun si iarta!
    Un ortodox adevarat nu poate sa fie pozitiv asa pentru ca stie ca i s-a cerut sa fie desavarsit si nu e! I s-a cerut sa se roage neincetat si nu o face! Iisus prin viata Lui s-a oferit model si nu il urmeaza! Deci cum ai putea fi „pozitiv”? Asta nu inseamna fara nadejde! Dar una e sa iti trebuiasca mila lui Dumnezeu pt mantuire si alta sa te bazezi doar pe mila Sa si sa nu faci nimic din ce ti-a cerut! Dovada? Plata lucratorilor la vie! Toti au primit recompensa maxima inafara de cei care nu au muncit de loc!

    Apreciat de 3 persoane

   9. Și cum devine un exces? Că daca tu ma întrebi eu trebuie să îți răspund nu? Oare este vina mea ca ți-am răspuns? Incerc sa fac tot binele omenesc posibil! Iar daca iese rău atunci altcineva este vinovatul aici, iar acesta este nesinceritatea ta.

    Îți voi răspunde simplu la întrebarea ta desi presimt ca tu aici mi-ai întins o cursă. Rușinică!

    – Omul care ,,se crede” credincios nu este nicidecum credincios! Vezi tu că aici rațiunea te arunca în parere de sine?

    A gândi negativ despre tine este o VIRTUTE!

    Cum???
    Ei bine da, ai auzit bine!
    Virtutea aceasta se numește: osandirea de sine; si prin aceasta dobandesti bunul cel mai de preț pentru eliberarea ta de sub cursele diavolului. Iar aceasta este: Smerenia.

    Iar a gândi negativ despre altul este patimă.
    Iar patima este diavol.
    Noi nu sântem judecatorii aproapelui. Unul este Judecătorul: Hristos!
    Daca ne cere un sfat îl dam cu drag, daca nu îl cere stăm în banca noastră.

    Iar dacă vedem greșeală trebuie să îl ajutam pe fratele nostru sa o înțeleagă. De primește, ai câștigat pe fratele tau. Dar și mai mare câștig a primit el prin sfatul primit.

    Daca vrei, putem palavragii ,, în exces” mult și bine pe tema asta.
    Pe mine nu ma vatămă câtă vreme voiesc binele tău. Nu te judec. Incerc sa iti arat o luminiță. Dacă primești cuvântul am câștigat amândoi, și tu și eu, daca nu vrei sa primesti, umm, fie voia ta atunci, eu ma retrag în coltul meu ascuns.
    Omul credincios NICIODATĂ nu gândește negativ, nu trăiește negativ.
    El are un Har pe care îl simte, și simte că atunci cand acest Har scade că el a facut o boacănă înaintea lui Dumnezeu și va trebui să își ceară cu umilință iertare. Acest Har se numește Trezvie. Dumnezeu este bun și ne iartă fără sa ne pună îngrădituri. Sântem copiii Lui, și chiar daca mai greșim tot se poartă cu noi ca un părinte iubitor. Din ceea ce ai vorbit pana acum, te-ai dezgolit pe tine însuți ca esti departe de Dumnezeu. Apropie-te de Dumnezeu Aurelia. Gustați și vedeți ca bun este Domnul!
    Ps. Avem împreună acelasi nume de botez: aurel si aurelia! Și mai am inca un nume, cel de monah: Arsenie.
    Și sa știi poate gândești ca daca iti vorbesc așa despre Dumnezeu ar fi in virtutea că sânt preot si în felul acesta vreau sa trag jarul pe turta mea…
    Nu, nu sânt preot, deși miași fi dorit. Însă nu toti sânt apostoli, nu toti sânt prooroci, nu toți învățători ci fiecare facem parte din trupul lui Hristos care este Biserica, unul ochi, altul picior, altul mana, și mădular cu mădular se ajută împreună unul pe celălalt.

    Iarta-mă pentru multa-mi vorbărie!

    Apreciat de 3 persoane

   10. Mda, eram sigură că ești preot!🙂Mulțumesc pentru confirmare!🙏
    Faptul că avem un prenume cu o rădăcină comună, acea sursă Divină, dar cu aspecte diferite, ne creează unicitatea, un lucru foarte normal. 👍

    Apreciază

   11. Mă uit la tine și nu imi vine a crede. O dai din gard in gard ca un om beat. În fine, oameni sântem. Nu, în familia mea nu au existat preoți, a fost felul meu de a fi de a ma apropia mai mult de Dumnezeu, singurul din familia mea. Cred că cineva sa rugat mult pentru mine. Îi sant recunoscător până la pământ!

    Apreciat de 2 persoane

   12. Așa sunt eu, un vânt ce adie în toate direcțiile, din acest motiv mă strecor printre fraze și cuvinte să pot desface suflete… 😉 Ai devenit atât de credincios după o cumpănă, din câte am înțeles, dar până atunci cum erai? Nu doresc să-ți mai citesc sufletul, îmi este suficient! Mulțumesc! 😉

    Apreciază

   13. La ispitirea aceasta voi răspunde cu un surâs. Nimic mai mult. Nu, nu putem stii pe toate. Și daca ne închipuim că știm ne amăgim.
    Nu ma consider așa credincios. Am făcut si multe prostioare. Gândesc ca este darul lui Dumnezeu.
    Cât iubești, atât primești. 🙂

    Apreciat de 2 persoane

 3. Cred că atâtea păcate câte mi-am făcut în anul ăsta care se sfârșește mâine, nu mi-am făcut în toată viața. Sper că Dumnezeu pune în balanță și situația în care ne-am aflat când am păcătuit, altfel sigur mi-am asigurat un loc în iad. Și cred că anul ce vine va fi și mai…rău. Nu putem decât să sperăm că Domnul judecă după alte canoane decât noi, altfel m-am ars. Măcar să nu fi fost totul în zadar.! Eu îți doresc ce îmi doresc și pentru mine! Să ne auzim cu bine în Noul An,” De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris şi pentru noi, bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război.” cum spunea și marele Eminescu.

  Apreciat de 4 persoane

  1. Mantuirea este întotdeauna un dar! Facem ce putem si nadajduim in mila Domnului! Fara ea nu se mantuieste nimeni! Eu unul nu-mi mai doresc nimic pentru la anu, nu imi mai fac planuri, nu mai scormonesc cu mintea! Astept sa vad ce ma asteapta si in ce parti si situatii ma arunca viata! Dumnezeu sa ne dea puterea sa-l marturisim pana in ultima clipa a vietii si sa ne ajute pana atunci sa luam deciziile corecte! Urarea mea pentru tine si pentru toti este ca si pentru mine: Dumnezeu sa faca minunea iesirii din acest impas!

   Apreciat de 3 persoane

 4. ADEVĂR grăita-i stimate IOAN ! 🙂
  Doar DUMNEZEU ne poate mântui ! 🙂
  De Sfântul Prooroc IOAN Botezătorul , din toată inima și cu toată sinceritatea ,
  La Mulți Ani, cu sănătate și bucurii ! 🙂

  Alioșa ! 🙂

  Apreciază

 5. Pingback: comentariile mele.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: