Gânduri de duminică XXVI

S-a decretat din nou obligatorie purtarea continuă a unei măști, în România!
Sincer nu prea știu de ce era nevoie de așa ceva, pentru ca eu unul am fost șocat să văd ( de când m-am întors) lumea purtând această mască de buna voie, pe stradă, chiar dacă nu era obligatoriu!
Cu ce nu mă pot obișnui, nici cum, este masca în biserică! In duminicile „bune” suntem doi fără ea, înafară de preoți!
Și cum refuz să cred că noi doi suntem cei mai credincioși oameni din biserică, rămâne doar varianta că nu înțelegem nimic din credință! Dar oare este așa?
Eu credeam (și mai cred) că Iisus participă, în mod nevăzut, la Liturghie! Biserica, preoții m-au lăsat să cred asta, până la „pandemie„! Când nu voi mai face, nici nu voi mai întoarce capul spre biserică! Nici-un preot însă nu mai face vreo referire la prezenta lui Iisus între noi!
Acum dacă Iisus este în biserică, așa cum era în barca Apostolilor în timpul furtunii, nu are de ce, sau de cine, să-mi fie frică! Dacă mi-e frică o să mă scufund, ca și Petru, speriat de (orice) vânt!
Dacă mă tem lângă Iisus, o fac numai din puțina credință, pe care eu o am în El! Iar dacă spun că am credință (ori asta fac prin venirea la biserică), atunci nu port semnul acesta al fricii, numit mască! Pentru că asta este masca; un semn care arată ca ne este frică și că suntem supuși celor care ne conduc și în care credem! Credem deși sunt zeci de studii care arată nu doar ca măstile nu protejează ci chiar sunt dăunatoare! Singurul folos este cel material pe care îl aduc celor care le vând și cel psihologic care ne arată unul altuia si mai ales „stăpânilor” câini supuși cu coada între picioare!
Timpul ne-a „modernizat” iar Liturghia a ajuns un fel de concert în care exista un cor, câțiva soliști (preoții), iar enoriașii s-au transformat în spectatori, care urmaresc, în general șezând, acest spectacol! Desigur asta se poate și după cum observ se și face, cu masca pe figură!
Numai că Liturghia nu este un spectacol, iar noi nu suntem spectatori! Primul meu părintele duhovnic, (recomandat sibienilor de Pr. Arsenie Boca) nu era de loc de acord cu un cor în biserică, pentru că „Liturghia este a tuturor” se cere participarea conștientă și sustinută a fiecăruia la rugăciunea comună! Preotul îndeamnă doar la rugaciune iar noi rostim această rugăciune, sau o confirmam!
Cum poți face asta cu masca pe gură? Si dacă preoții sunt „scutiți” de ea (nu-i absurd ca statul laic decide cum se desfășoară Liturghia si toată lumea e de acord?) atunci suntem și noi ca și co-Liturghisitori! Cine se crede doar spectator, gresește! La fel greșește cel care crede ca-i tot una să te rogi șezând ca și în picioare, sau genunchi, dacă te țin picioarele, sau genunchii, încă! La fel greșește cel care crede că binecuvântarea prin preot o poți primi stând comod pe scaun!
Și pentru că discutia a pornit de la mască, ar fi bine să vă întrebați, dacă Iisus, modelul nostru, aflat lângă noi, îngerii care umplu biserica în mod nevăzut, au mască sau nu?
Nu vă mai temeți!
Hristos a înviat!

9.01.2021

16 gânduri despre „Gânduri de duminică XXVI

Adăugă-le pe ale tale

 1. Noi trebuie să purtam Crucea frate Ioane!
  Când va veni bestia de polițai sa ne întrebe unde ne e masca noi sa arătăm crucea!
  O Cruce Mare de Mână cât toate zilele!
  Na, uite! Asta este masca mea!
  Nădejdea mea este Tatăl, scăpare mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, Slava Ție! (și ne facem semnul Sfintei Cruci in timp ce rostim ca sa crape dracul de rușine cu Harul lui Hristos Dumnezeu!

  Unde nu e unire acolo dracu face ce vrea…
  Dar unirea se face si prin exemplu viu nu doar prin cuvânt care la un moment dat poate părea gol și lipsit de importanță.
  Prin exemplu viu al mărturisirii miilor de Mucenici sa umplut cândva Biserica Drept Măritoare de credincioși!
  Vedem bine ca in ziua de azi nu mai sânt exemple de aceea si credincioșii noștri sânt cum sant. Pai de la cine sa ia exemplu saracii? Vai celor prin care vine sminteala!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Hristos a înviat!
   Frate Arsenie problema mea cea mare e temperamentul meu; cred ca daca as avea o cruce mare in mâna mai repede l-aș lovi cu ea in cap!!!
   Ma duc cu teama azi la biserica, nu de politie ci de „fratii” mei de credinta care pana acum nu mi-au spus nimic ca nu port masca dar de ieri se vad mai „indreptatiti” sa o faca probabil!

   Apreciat de 2 persoane

   1. Haha. Bun și așa :)) Când vă va lua la rost cu masca, întrebații: În ce canon al Sfinților Părinți scrie să purtăm mască la Biserică?
    Că dacă nu ținem de Sfintele Canoane Apostolice și ale Sfinților Părinți, cu ce se se diferențiază biserica de sinagogă? Cu nimic! De aceea și Mântuitorul Hristos spune: că va vor scoate pe voi afară din sinagogi! Doamne ajută fratele meu mai mare, nu puneți la inimă toate răutățile oamenilor. Asta e lucrarea vrăjmașului. Și el trebuie sa lucreze ceva :))

    Apreciat de 2 persoane

 2. Iar legat de amenda poate sa imi dea cate amenzi voiesc ei!
  O sa ii spun: Bag seamă ca cei care v-au dictat sa ne dați amenzile acestea sant stricați la cap sau bătuți în cap. Tu ceri o amendă de 2500 de lei iar pensia mea este de 350 de lei! Du-te si spune-le șefilor tai ca nu am cu ce să îți plătesc!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Doamne ajuta fratilor!
  Sunt si amuzat si consternat in acelasi timp; nu pot sa dau exemplu de la mine din capela ca suntem 4 cu tot cu slujitor dar un crestin mi’a povestit la mijlocul saptamanii cum in biserica unde era o femeie a tusit iar o familie(sot si sotie) ce rea langa ea au plecat acasa.
  Trista situatia si asa cum a spus fatele Ioan ca poate o sa ne povesteasca si eu vreau sa scriu un articol sa spun ca in 2 ani de zile nu am schimbat nimic in felul meu de a fi.
  Slava lui Hristos care m’a pazit pana in aceasta clipa si
  ADEVARAT A INVIAT ! ! !

  Apreciat de 1 persoană

 4. Sanatatea si viata mea sunt daruri dela Domnul. Pentru pacatele si patimile mele mi se imbolnaveste trupul si devine neputicios sufletul. Nu am nevoie sa ma apar cu masca de raceal/gripa civid19. Profilaxia(sa sa nu fiu bolnav) si medicamentul(daca sunt bolnav) sunt post cu rugaciune, spovedanie, participare la Sfinta Liturghie, impartasire cu Sfintele Taine. Amin.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Eu nu as fi atat de radical! Chiar Iisus a vindecat luand tina si scuipand pe ea (a facut un remediu) nu ajunge intotdeauna doar rugaciunea si spovedania! Sunt zeci de Sfinti doctori care foloseau si stiinta nu numai credinta!

   Apreciază

  1. Multumesc de intrebare sunt in regula ( ma rog nu mai bolnav decat sarea mea „normala”) Slavă Domnului! Am insa o stare de lehamite si nu-mi mai vine sa scriu! Trebuie sa-mi gasesc un duhovnic si nici nu stiu de unde sa incep!
   Sper ca dumneata esti bine!?

   Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: