Noi Românii

Noi românii am fost probabil vreodată un mare neam, cu o singură limbă, stăpâni pe un teritoriu mult mai mare, decât cel de astăzi. Vorbesc de teritoriu geografic, că stăpâni de fapt, mai suntem peste foarte puțin din ce este astăzi denumită România!
Istoria ne-a separat pentru o vreme și tot ea ne-a adunat laolaltă, scăpându-i printre degete teritorii, grupuri de români, din ceea ce ar trebui să însemne Marea Românie, sau poporul român!
Dar ăsta nu-i cel mai rău lucru, ce ni s-a întâmplat; pământul este încă sub tălpile noastre și noi suntem încă vii, cu o răbdare pe care alte popoare nu o au! Cel mai rău lucru este, că nu ne mai uităm unul la altul, ca frații!
Pentru un ardelean, oltenii sau moldovenii sunt mai puțin români! Pământul pe care trăiesc moldovenii, oltenii, este România, dar oamenii sunt mai puțin români…decât ardelenii! Și invers desigur, este tot la fel! La fel este România Basarabia, Bucovina, Cadrilaterul, dar românii de acolo, sunt chiar mai puțin români pentru moldoveni, olteni, ardeleni! Ca să nu mai vorbim de comunitățile care trăiesc pe teritorii despre care nu pretindem ca ar fi fost vreodată România, cum ar fi Timocul! Sau despre noua diasporă, de după „Revoluție„! Aștia „au reușit” să nu mai fie români, pentru cei din țară, în decurs de trei decenii doar!
Dar nici măcar într-o singură regiune din țară, situația nu-i mai bună!
Românul este ortodox! Cu asta se pare ca suntem majoritatea de acord, dar imediat vine următoarea întrebare: care ortodox este român, cel după stilul nou, sau dupa cel vechi?
Cel pomenitor, sau cel ne pomenitor?
Cel de toate zilele, sau doar cel de duminica?
Ateii sunt români?
Dar catolicii, protestantii, sectantii?
Multi dintre noi am considerat că da!
Dar câți dintre ei, au făcut-o?

Și cum noi nu prea dăm doi bani pe noi, că deh suntem ardeleni olteni, basarabeni, din diasporă, nu am mâncat soia, sau E-uri autohtone, sau, sau, sau, am pus să ne conducă străinii după principiul :” oricare străin e mai bun ca un român!”
Și acum ne miram de cum ne merge, de cât de puțin a mai rămas ne-vândut, de cât de îndatorați suntem lor, fară sa fi primit ceva în schimb!
Dar este oare de mirare că străinii ne conduc spre folosul altora și nu al nostru? Este de mirare că între conducerea țării și poporul român nu exista vreo afinitate, înțelegere?
Este de mirare că ne-am trezit fară armată în fața Rusiei! Este de mirare că o provocăm tot timpul, deși sincer cine iși dorește războiul dintre noi românii, cu Rusia? Cine și l-a dorit cu Yugoslavia? Dar pe cel din Afganistan?
Pot scrie până mâine, ce ne face pe noi românii să nu fim uniți, dar adevărul este că o știm cu toții: combinația dintre mândria personală și invidie!
Când vom înceta fiecare să ne credem „buricul pământului” și ne vom bucura de reușitele (nu de nereușitele) celui de lângă noi, o să devenim din nou frați! De un singur neam, indiferent de unde provenim, sau unde trăim!
Mai întâi România Mare, poporul român, trebuie să se „nască” în mințile și sufletele noastre și abia apoi va exista și în realitate!

9.02.2022

10 gânduri despre „Noi Românii

Adăugă-le pe ale tale

 1. Pai nu se mai naște, pentru că se practică avortul în învățământ prin falsificarea și trunchierea istorie în școli, și introducere a de noi materii despre holocaust.
  Istoria adevărată a poporului roman este mult prea crudă și dură pentru obedientii care ne conduc astăzi, și deranjează pe toți cei din jurul granițelor noastre.
  Iar din literatura română au mai rămas câțiva scriitori care sunt studiați, cel puțin la gimnaziu. Până și Eminescu a început să cam pută, pentru că e cam prea naționalist pentru gusturile progresistilor de azi.

  „combinația dintre mândria personală și invidie” – cam cum e vorba aia „capra râioasă și cu coada în sus”.

  Apreciat de 4 persoane

  1. Da istoria am observat si eu ca e scrisa si rescrisa de nu mai stie nimeni cu ce se ocupa! Istoria nationala este mai putin importanta decat cea universala!!!! Si alte multe ciudatenii! Eminescu deranjaza, Sfintii inchisorilor deranjaza și ei!! Ciudate vremuri!

   Apreciat de 5 persoane

 2. Imi permit sa spun ca ceea ce ai spus foarte corect cred ca este un efect al unui nou mod de a se face educatie.
  Patriotismul si dragostea pentru tara trebuie cultivate. Si recunosc ca am avut profesori de istorie si romana de exceptie care chiar asta faceau. Insa de 32 de ani lucrurile s-au schimbat dramatic si presupun ca nu intamplator.
  Nu stiu daca iti mai aduci aminte cum rand pe rand au fost atacate toate simbolurile istoriei si literaturii romane, sub diferite forme, chiar perverse, as putea spune. Plus ca mai adaug faptul ca ‘gandirea’ nu a fost o materie distincta. Fiecare se descurca cum poate…
  Si tot asa cum ai spus, pana la urma schimbarea incepe cu noi, evident.
  Multumesc mult pentru articol.

  Seara buna!

  Apreciat de 2 persoane

 3. Un scurt rezumat la cele spuse de tine: suntem români doar în arenele sportive și numai dacă câștigăm; îi „iubim” pe cei din diaspora doar dacă devin faimoși sau ne-aduc un avantaj; Suntem ortodocși atunci când se fac pelerinaje cu sarmale gratis; suntem naționaliști doar din gură și prin prisma unor lideri de partide așa-zise naționaliste, conduse de lideri mai mult sau mai puțin dubioși; nivelul de cultura și educație este oglindit de cel al celor care ne conduc. Undeva, pe drumul istoriei, s-a schimbat ceva, o genă la acest popor. Românii de azi nu prea mai au nimic în comun cu cei de pe vremea lui Ștefan cel Mare și nici cu cei de dinainte de RM.

  Apreciază

   1. Dacă spunând adevărul rănești pe cineva înseamnă că acela are o problemă nu tu. Asta se întâmplă exact pentru că societatea e construită pe minciuni. Dacă toată lumea ar spune adevărul atunci nimeni nu s-ar mai simți rănit.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: