Evanghelia zilei

26.04.2022

Astăzi am auzit o predică surprinzătoare, lucru care nu mi s-a mai întâmplat de mult! De obicei predicile sunt mai mult sau mai puțin asemănătoare, iar diferențele țin de gradul de erudiție al preotului.
Din păcate nu am avut prezența de spirit să înregistrez predica și chiar dacă as fi avut-o, celularul meu e preistoric, așa că mare lucru nu s-ar fi înțeles!
Spunea Părintele Emanuel (Tăvală) că abia astăzi, a treia zi de la Înviere se vorbeste în Evanghelia zilei despre….Înviere! În prima zi Sf. Evanghelist Ioan (din care se va citi exclusiv următoarele săptămâni) ne vorbește despre Dumnezeu (La început era Cuvântul…) in a doua zi despre Sf.Ioan Botezătorul, care la rândul lui când este întrebat cine este, ne vorbește tot despre Iisus, spunându-ne doar cine nu este!
Azi în a treia zi abia, în Evanghelia despre călătoria spre Emaus, se vorbește despre Inviere! Cei doi ucenici călătoreau supărați și dezamăgiți de Iisus, de la care ei aveau așteptări lumești și care a fost răstignit, ca ultimul tâlhar, alegându-se praful de toate așteptările lor! Așa cum suntem și noi de cele mai multe ori dezamăgiti în așteptările noastre lumești, de Iisus! Nici ei nu credeau în Înviere (și în însemnătatea ei, aș zice eu) cum nu credem nici noi! Da, strigăm „Hristos a înviat!” cât ne țin plămânii dar faptul ăsta îl percepem ca un eveniment trecut, fără să remarcam că Iisus este cu noi tot timpul, e cu noi pe drum, stă cu noi la masă și se jerfește de mii de ani pentru noi! Când celor doi Apostoli li s-a deschis ochii (și sufletul, mai spun eu) și l-au recunoscut, Iisus nu a dispărut, ci a rămas cu ei și cu noi, în pâinea frântă de pe masă (altarele bisericilor ortodoxe)!
Predica s-a încheiat cu îndemnul de a primi cu mulțumire tot ce ni se întâmplă în viața noastră, sau ce am dori să se întâmple și nu se întâmplă pentru că în marea Sa înțelepciune Dumnezeu stie exact, fară greșală ce ne este de folos și ce nu pentru mântuire!
Hristos a înviat!

Update: am primit înregistrarea audio a predicii Pr. Emanuel Tăvală

24 de gânduri despre „Evanghelia zilei

Adăugă-le pe ale tale

   1. Ce să înțeleg?😁 Că te frământă orice lucru ce nu-i la locul lui? Ar fi culmea să mă mai frământe așa ceva, după o viață-n care am luptat cu incorectitudinea, și acum când sunt convinsă că nu pot schimba ceva, că totul depinde de cei care conduc lumea prost, dar bine din punctul lor de vedete. 😏

    Apreciat de 1 persoană

 1. 1. Îmi plac articolele tale din Activenews, toate.
  2. Dar comentariul exclusivist, cum că: „Biserica Ortodoxă este SINGURA biserica!”… O fi ea singura, niciuna ca ea. Și Biserica Rusă e Ortodoxă. Tot una singură, niciuna ca ea. Și in Grecia, tot singura. Dar si grecii și românii au semnat în Grecia, prin 2014, că sunt de acord cu Educația sexuală care vrea să fie impusă de Occident, de UE. Deci și românii de la BOR, au semnat. Rușii, nu știu, nu că ar conta, că ei demonstrează acum ce era de demonstrat. La noi a demonstrat Referendumul pt Familie – BOR a fost ca inexistent – „SINGURA biserică”, deci laudă-i, s-o țină tot așa, de Paști…,
  3. În rest, fii binecuvântat, și sănătos.

  Apreciază

  1. Frate George Biserica nu e nici patriarhul nostru nici altul si nici ierarhii, preotii ci noi cei care mergem cum reusim pe o linie ortodoxa! Biserica sunt cei care au fost pentru familie, neecumenistii…Nu ajunge sa fi inscris in BOR ci sa fi inscris intre cei care nu merg ca oile la taiere!

   Apreciat de 1 persoană

  2. Uite astăzi am timp să-ti răspund pe îndelete! Și eu am rătăcit drumul ca și dumneata e drept că nu într-o sectă ci in alte religii. Mi-a trebuit o vreme și mult ajutor de sus ca să îmi vin în fire… Da slavă Domnului că mi-am revenit! Eu nu comentez la dumneata pe pagină și nici nu intru pentru că sunt convins că nu am nevoie și pentru că nu vreau să conving de dreptatea mea pe nimeni; fiecare e răspunzător de drumul lui și o să ajungă acolo unde drumul îl va duce! Eu sunt convins ca doar biserica ortodoxă e biserică și tot restul e rătăcire și mărturisesc asta și îmi asum toate riscurile neplăcerile! Nu vreau nici să mă cert cu nimeni de aceea scriu doar pe pagini neutre sau ortodoxe și iasă destule scântei și așa! Tot ce sunt eu ( mă refe r la cele bune) datorez lui Dumnezeu și credinței ortodoxe și mă simt dator să mărturisesc lucrul acesta. Nu voi face compromise pentru nimeni iar dacă nu mă mai urmărește nimeni din cauza asta este Ok, oricum nu câștig nimic din laude ba mă și primejduiesc iar criticile pe net mă lasă rece, mulți curajoși sunt în spatele ecranelor!
   Să dea Dumnezeu să găsești drumul și o să îl găsești sigur dacă îl cauți sincer!

   Apreciat de 1 persoană

 2. Să imi fie cu iertare frate Ioane că mă bag și eu ca musca în lapte…

  Încercați sa nu mai folosiți termenul acesta „aceeași (~o altă) Marie cu altă pălărie” pentru ca este păcat la adresa Maicii Domnului.

  Este o denigrare a numelui ei sfânt.

  Mai este un termen asemănător când rostești cuvântul „zău” ceea ce înseamnă:
  „pe Dumnezeu?”, și este denigrare sau luarea numelui Domnului în deșert.

  Iertati-mă! Hristos a înviat!

  Apreciază

  1. Frate Arsenie nu trebuie sa sarim calul: 666 e un numar ca oricare daca este pe usa unui camere de hotel cum si Maria e un nume care nu apartine exclusiv Preacuratei el existand inainte de ea! Iar zau si noroc si multe altele le stiu si eu dar pentru usurinta comunicarii le folosesc fara sa cred in ele ( ma refer la intelesul pe care il dai tu!) Iarta-ma pt raspunsul direct de care sunt convins ca nu o sa ti placa! Sper sa nu te superi prea tare!
   Uite maine am un cadou pentru voi si sunt convins ca multi au sa ma atace din cauza lui pe aceeasi linie pe care ai facut-o tu azi. Totusi nu renunt sa-l public pentru ca pe langa povestea din spate care la prima impresie sperie este un cantec care atinge inimile!

   Apreciat de 1 persoană

   1. Nu fii chiar asa de sigur ca mă voi supăra. De mult nu mai imi pun speranța în oameni. Eram dator să te mustru pentru ca asa spune si Sfânta Evanghelie. Dar daca nu am reușit să câștig pe fratele meu asta este. In nici un caz, Bisericii nu te voi da, și nici nu te voi trata ca pe vameș si păcătos. 🙂 Am încercat si eu. Nu sa putut. Slavă Domnului! Iertare!

    Apreciat de 2 persoane

  1. Ti-am făcut pe plac si am sters pasajul cu pricina, ti-am raspuns pe pagina ta sperand sa intelegi ca nu era nici o lipsa de evlavie! Acum daca m-ai cunoaste si „raportul” meu cu Maica Domnului ai râde singur de acuzatia asta! Dar nu vreau sa te smintesti din cauza mea; eu sunt omul care nu ia nimic drept lege daca nu simte asa! De aceea sunt ortodox, de aceea m-am botezat la 50 de ani, de aceea nu sunt ecumenist, de aceea sunt urat de o gramada de oameni si preoti din BOR ( e drept iubit de altii putini ) samd. Mintea mă inseala dar sufletul nu!

   Apreciază

   1. Da de ce ești asa de prăpăstios frate. A fost un sfat, nu am dat cu parul. Daca te deranja pur si simplu il puteai trimite în spam și nu iti pierdeai linistea cu mine iar eu înțelegeam…

    Apreciat de 1 persoană

 3. Ziua Învierii sa ne luminam cu praznuirea si unii pe altii sa ne îmbrățișăm, sa zicem fratilor și celor ce ne urasc pe noi și asa să strigăm: Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: