Evanghelia zilei

26.04.2022

Astăzi am auzit o predică surprinzătoare, lucru care nu mi s-a mai întâmplat de mult! De obicei predicile sunt mai mult sau mai puțin asemănătoare, iar diferențele țin de gradul de erudiție al preotului.
Din păcate nu am avut prezența de spirit să înregistrez predica și chiar dacă as fi avut-o, celularul meu e preistoric, așa că mare lucru nu s-ar fi înțeles!
Spunea Părintele Emanuel (Tăvală) că abia astăzi, a treia zi de la Înviere se vorbeste în Evanghelia zilei despre….Înviere! În prima zi Sf. Evanghelist Ioan (din care se va citi exclusiv următoarele săptămâni) ne vorbește despre Dumnezeu (La început era Cuvântul…) in a doua zi despre Sf.Ioan Botezătorul, care la rândul lui când este întrebat cine este, ne vorbește tot despre Iisus, spunându-ne doar cine nu este!
Azi în a treia zi abia, în Evanghelia despre călătoria spre Emaus, se vorbește despre Inviere! Cei doi ucenici călătoreau supărați și dezamăgiți de Iisus, de la care ei aveau așteptări lumești și care a fost răstignit, ca ultimul tâlhar, alegându-se praful de toate așteptările lor! Așa cum suntem și noi de cele mai multe ori dezamăgiti în așteptările noastre lumești, de Iisus! Nici ei nu credeau în Înviere (și în însemnătatea ei, aș zice eu) cum nu credem nici noi! Da, strigăm „Hristos a înviat!” cât ne țin plămânii dar faptul ăsta îl percepem ca un eveniment trecut, fără să remarcam că Iisus este cu noi tot timpul, e cu noi pe drum, stă cu noi la masă și se jerfește de mii de ani pentru noi! Când celor doi Apostoli li s-a deschis ochii (și sufletul, mai spun eu) și l-au recunoscut, Iisus nu a dispărut, ci a rămas cu ei și cu noi, în pâinea frântă de pe masă (altarele bisericilor ortodoxe)!
Predica s-a încheiat cu îndemnul de a primi cu mulțumire tot ce ni se întâmplă în viața noastră, sau ce am dori să se întâmple și nu se întâmplă pentru că în marea Sa înțelepciune Dumnezeu stie exact, fară greșală ce ne este de folos și ce nu pentru mântuire!
Hristos a înviat!

Update: am primit înregistrarea audio a predicii Pr. Emanuel Tăvală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: