Bisericoșii nesfinți

Pentru cei mai multi dintre conaționalii noștri „bisericoșii” sunt o categorie de indivizi care cu greu pot fi numiți oameni! Totul în viața lor este prăfuit, ancorat în timpuri de mult apuse, au niște obiceiuri prostești, caraghioase, pornind de la a merge pe coate și genunchi și terminând cu macabru obicei de a săruta oase de morți! Defectele lor, spre deosebire de defectele altor categorii de oameni, sar mult mai ușor în ochi tuturor și recunosc chiar că chiar suntem plin de defecte!
În țara noastră sunt foarte multe lucruri care nu merg bine iar vina o poartă desigur Biserica Ortodoxă! Dacă privim prin social-media fiecare parca are ceva împotriva ierarhiei ei, sau a celor care merg la biserică, ne-duși de altii în brațe, sau pe catafalc!
Ca membru al bisericii ortodoxe, chiar recunosc că e așa cum spun ei: și ierarhia noastră greșește și noi „bisericoșii” mai dihai!
E vina noastră ca țara merge cum merge! Dar atunci e și meritul nostru că încă mai merge, mai existăm ca neam!
Când te gândesti la cât de puțini și neînsemnați suntem, raportati la numărul total al românilor și la funcțiile pe care le ocupăm în stat, este de mirare totuși ce efect imens avem!
Faptul că suntem atât de dispretuiți, pentru tot ce facem, nu are insă legătură cu efectul nostru pozitiv sau negativ in societate, ci cu perceperea noastră greșită!
Biserica nu este expoziția celor mai bune exemplare a unei națiunii, ci un spital unde se tratează cei care se recunosc bolnavi, imperfecți, plini de patimi și păcate!
Medicii” din acest spital, ca și medicii din restul spitalelor, sunt și ei oameni imperfecți și cu boli la rândul lor! Dar așa cum în restul spitalelor un medic bolnav poate însănătoși un bolnav oarecare și în biserica lucrul acesta e posibil!
Noi cei din biserică NU SUNTEM SFINȚI, dar incercam sa devenim chiar dacă de la început știm că extrem de puțini dintre noi vom reuși!
Cei din afara bisericii în schimb, au pretenția să fim sfinți din momentul în care am renunțat să mai traim ca ei! Practic ei ne cred sfinți și tot ei sunt contrariați când iși dau seama că nu suntem! Nimeni însă nu este revoltat când cineva pictează fară să fie da Vinci, cântă la chitara fara sa fie Clapton sau joaca fotbal fără să fie Messi! Fiecare iși dorește însă sa fie poate Messi, Leonardo, Clapton sau…sfânt, insă genialitatea, ca și sfințenia chiar dăcă presupun multă muncă, efort, sunt totuși daruri pe care le poți primi sau nu, de care ești capabil sau nu! Așa cum nici un șchiop nu o să ajunga Messi, orb Leonardo, sau ciung Clapton, tot la fel nu fiecare din biserică poate ajunge sfânt! La urma urmei pentru noi nici nu e obligatoriu sa reușim ci doar sa fim pe drum înspre acolo când ne întâlnim cu moartea!
Doar pentru voi, cei dinafara bisericii, este necesar să fim toți brusc sfinți, în timp ce voi puteți juca fotbal, cânta la chitară, picta….ca un oarecare, toată viața!

16.08.2022

13 gânduri despre „Bisericoșii nesfinți

Adăugă-le pe ale tale

  1. Nu doare pe nimeni mai tare decat pe mine ca nu sunt cum ar trebui sa fiu! Dar daca asculti in jur toti sunt parca pe stadion si se uita cum incercam noi si nu reusim sa fim sfinti dupa care cea mai mica gresala e sanctionata cu fluieraturi, injuraturi, dispteț!
   Bucuria/revolta ca nu suntem sfinti ascunde faptul ca ei nici atat! Și ce e mai rau ii multumeste si întărește in a nu face nimic!

   Apreciat de 2 persoane

 1. Suntem atât de farisei încât chiar ne-am făcut și un dicton: să faci ce zice popa nu ce face el! Adică tu crezi că în biserica unde propovăduiește un popă bețiv, curvar, șarlatan, etc. se mai coboară Harul prin mâinile lui cu care îți dă binecuvântarea? Eu zic că există mulți oameni, care nu se duc regulat la biserică, mai buni decât mulți dintre cei care se duc. Mersul la biserică nu te face mai bun. Faptele și ce porți în suflet și în minte însă te fac un om bun sau rău. Tu vezi mântuirea prin mersul la biserică alții poate se vor mântui fără să meargă și fără nici măcar să o caute. Nimeni nu știe măsura cu care măsoară Domnul! Așa că nu te mai supăra că alții îți caută nod în papură. Dragoste cu sila nu se poate, indiferent de care parte ești.

  Apreciază

  1. E greu sa-l faci pe Dumnezeu mincinos?
   Nu de alta dar scrie ca mântuire fara Sfânta Impartasanie nu exista! Sau ca preotii pot lega si dezlega si cu pacatele nespovedite pleci la judecata!
   Nu te minti singura, am facut-o si eu multa vreme:BISERICA E OBLIGATORIE! Nu ajunge sa fi „mai bun” lasand la o parte ca nu poti fi foarte bun intorcand spatele lui Dumnezeu!
   Iar in privinta preotului curvar, betiv samd si ca unul ca acesta nu are duh te inseli! Duhul asta nu vine in urma efortului sau a vietii ci este dat si pana nu e oprit de la slujire are aceeasi „putere” ca si un preot bun sa dezlege pacatele iar la Sf. Impartasanie participa si ingerii care ii pot si ii iau loc in mod nevazut daca el numai este vrednic! Ce primesti in biserica tine de tine nu de el!

   Apreciat de 1 persoană

   1. Nu polemizez cu tine. Tu crezi că le știi pe toate în materie de biserică. Eu nu. Și nici nu vreau să te contrazic. Întrebarea din răspunsul tău e rău intenționată și răutatea e gratuită. Până nu înveți să-ți strunești pornirile astea n-are nici un rost să-i mai infierezi pe alții.

    Apreciază

   2. Cu sigurantă nu stiu mai nimic! Dar nimicul care il stiu il stiu bine si ce vorbesc sunt lucruri elementare, de-a dreptul banale si ma surprinde de fiecare dată să vad că nu se știu sau sunt de neacceptat pentru mai toată lumea!
    Ce numesti tu „răutate” este de fapt vorbire directa la subiect ca sa fie inteleasă corect! Puteam sa ma „strunesc” si sa povestim cuvine o seara intreaga dar concluzia e una singură : cine spune ca se poate mântuire fara Sfânta Împărtăsanie il face mincinos pe Dumnezeu care a spus ca nu se poate! Nu o mai scălda!

    Apreciază

   3. Despre obligativitate Sf.Impartăsanii?

    Iudeii se certau între ei, zicând: „Cum poate Acesta să ne dea trupul Lui să îl mâncăm?” Şi le-a zis Isus: „Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul Meu este adevărată mâncare şi sângele Meu, adevărată băutură. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu rămâne întru Mine şi Eu întru el. Precum m-a trimis pe Mine Tatăl cel viu şi Eu trăiesc pentru Tatăl, şi cel ce Mă mănâncă pe Mine va trăi prin Mine. Aceasta este pâinea care s-a coborât din cer, nu precum au mâncat părinţii voştri mana şi au murit. Cel ce mănâncă această pâine va trăi în veac.”

    Ioan 6,52-58

    Apreciază

   4. Foarte bine dar insuficient! Evangheliile nu se contrazic, nu se exclud ci se completeaza! Credinta fara fapte e moarta dar si faptele fara credintă sunt la fel! Exista o gramadă de scrieri pe tema asta!

    Apreciat de 1 persoană

 2. Mai este cale lunga pana ce relatiile dintre oameni se vor desfasura ca si cum nu ar exista
  tabere ci doar intelegere si armonie.
  Sau cine stie, poate ca nu este chiar atat de lunga, nu am cum sti, doar spera.

  Aseara a fost imposibil sa comentez la tine. Nu stiu ce este cu platformele astea…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: