Surpriză la alegerile prezidențiale din România: candidatul extremist de dreapta trece în turul secund al alegerilor din România!
Turul întâi al alegerilor se încheie cu un șoc pentru mulți: militantul de extremă dreaptă de pe TikTok Călin Georgescu obține în mod surprinzător mai multe voturi decât șeful guvernului în exercițiu.
Călin Georgescu a intrat în mod surprinzător în scrutinul secund pentru funcția de șef al statului în România țara membră NATO. Populistul nepartid atrasese atenția prin pozițiile sale anti-occidentale și cultul pentru fasciștii români din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Georgescu a fost în mare măsură ignorat de concurenții săi și de media tradițională, dar a avut mare succes pe platforma online TikTok. În primul tur de scrutin, el a terminat înaintea candidatei pe locul doi, Elena Lasconi, din partidul reformator conservator-liberal USR. Decizia dintre cei doi va fi luată acum pe 8 decembrie – la o săptămână după alegerile generale.
Cel mai estic stat membru al UE, România, are în jur de 19 milioane de locuitori, este considerată una dintre cele mai sărace țări din Europa și se învecinează la nord cu Ucraina, care rezistă de aproape trei ani unei invazii rusești.
În noaptea alegerilor, Georgescu a declarat într-o conferință de presă difuzată pe Facebook că poporul român s-a „trezit la conștiință” și și-a exprimat voința „de a nu rămâne în genunchi, de a nu fi invadat, de a nu fi umilit”.
Incertitudinea economică a dus la acest vot. „În această seară, poporul român a strigat „pace””, a adăugat Georgescu – probabil în vederea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei vecine. În primul tur de scrutin, extremistul a primit 22,95 la sută din voturi, iar Lasconi 19,17 la sută. Premierul social-democrat Marcel Ciolacu s-a clasat pe locul al treilea cu 19,15 la sută și, prin urmare, este eliminat din cursă. Avantajul lui Lasconi asupra lui Ciolacu este de 2.130 de voturi. Biroul Electoral Central a anunțat acest lucru după ce a numărat buletinele de vot în 99,98 la sută din secțiile de votare.
Candidatul George Simion din partidul parlamentar de extrema dreapta AUR, care a fost eliminat pe locul patru cu 14 la suta din voturi, a anuntat ca il va sustine pe Georgescu in turul scrutinului. Inițial nu era clar dacă partidul lui Ciolacu va cere alegerea lui Lasconi.
Amintiri din dueluri memorabile sunt reînviate. O situație similară a fost și la alegerile prezidențiale din 2000: la acel moment, social-democratul Ion Iliescu și extremistul de dreapta Corneliu Vadim Tudor s-au confruntat în turul I. Partidele democratice s-au unit și, datorită sprijinului puternic din partea aliaților europeni, au putut împiedica un extremist să dețină cea mai înaltă funcție de stat.
În România, președintele determină politica externă și de apărare și este implicat în controlul serviciilor secrete. Are mai multă putere decât președintele federal german și mai puțin decât șeful statului din Franța. Performanța candidaților în primul tur al alegerilor prezidențiale este de natură să influențeze și alegerile parlamentare de la 1 decembrie. Prieten al Rusiei și al fasciștilor români Parchetul român îl anchetează pe Georgescu din cauza unor acuzații de glorificare a crimelor de război fasciste, dar, potrivit presei românești, nu se știe nimic despre derularea acestor anchete. Asemenea fasciștilor români cunoscuți drept „legionarii”, Georgescu laudă adesea Biserica Ortodoxă și folosește citate din Biblie. El a fost anterior membru al partidului parlamentar de extremă dreaptă AUR, dar a demisionat în urma unor dispute.
Agricultorul si medicul veterinar în vârstă de 62 de ani și-a făcut reclamă în principal pe TikTok. Comentatorii de la București au spus în noaptea alegerilor că mass-media tradițională și politicienii consacrați ar trebui acuzați că nu acordă suficientă atenție propagandei politice a lui Georgescu pe rețelele de socializare. Nici sondajele nu i-au văzut succesul venind, iar nici măcar sondajele post-electorale din noaptea alegerilor nu au dat nicio indicație asupra rezultatului. (dpa)
25.11.2025
Sursa Tagesspiegel
Lasă un răspuns