Creștin / preoția

capitol anterior

120596_hirotonire

A cincea Taină: preoția

Preotul este astăzi o mare problemă pentru cei care se cred totuși creștini fără să fie! Pare un om ca oricare, care a studiat teologia si care a inteles mai mult sau mai putin din ea, trăind adesea ca un „om normal”, avand păcate, patimi, necazuri sau bucurii… De aceea cei care se cred creștini, fără să fie, nu inteleg necesitatea preotului si a biseicii si cred ca pot sa se mântuiască fără acestea două.
Preotul insă mai are ceva ce nu poate obtine nimeni oricât de mult ar posti sau s-ar ruga!
El are continuitatea Duhului dat de Iisus apostolilor, obtinut prin punerea mâinilor episcopului şi prin rugăciune la hirotonire.
Lucru acesta îl face sa fie absolut necesar pentru administrarea Tainelor Bisericii!
De asemenea întreruperea continuitații transmiterii Duhului (care se pierde și prin erezie) face ca Taine celorlalte așa zise „biserici” sa nu mai fie…taine!
Oricât ar fi preotul de păcătos dacă nu este caterisit (ii este luată preoția) este preot 100% și oricât ar fi de „sfântă” viața unui pastor, ca preot nu are nici-o valoare!
Este dacă doriți diferenta dintre un bec murdar dar aprins și unul curat dar căruia i- a fost întrerupt curentul!
Primul luminează celălalt nu, oricât l-am lustrui!
Deci concluzie partială: creștin este cel care merge la biserică si este botezat, miruns, împărtășit de un preot

continuare

5 gânduri despre „Creștin / preoția

Adăugă-le pe ale tale

 1. Apreciez blogul, am citit mai multe postări, atent scrise.
  La această postare, e clară necesitatea preotului și a bisericii, dar nu-mi e deloc clară expresia, cum că preotul are ” are continuitatea Duhului dat de Iisus apostolilor”. Pe ce vă bazați făcând această afirmație? Mulțumesc.

  Apreciază

  1. Toti preoții sunt”făcuți” prin transmiterea Duhului prin intermediul mâinilor Episcopului. De cand e practica aceasta nu va pot spune, cum spuneam nu sunt teolog, dar este sigur ca acest Duh se transmite numai preoților si il au doar cei ortodocsi! Daca nu ar fi asa apa de ex. s-ar putea sfintii de oricine.Ori daca ea nu e sfințită de un preot ortodox dupa o vreme se strică! Pentru mine personal exista multe alte lucruri din care mi-am dat seama ca exista o „putere” cu care lucreaza preotii. Iertați-ma daca nu voi vorbii de ele! Nu o fac pentru ca stiu ca celui care crede nu-i sunt necesare iar celui care nu crede nu o sa-i fie de folos pentru ca….nu mă v-a crede!(am trecut prin asta) Eu nu doresc sa convertesc pe nimeni, darul asta nu il am, imi ajunge daca clarific ramele largi ale credintei si/sau dau cuiva de gandit!
   O seară binecuvântată!

   Apreciază

 2. Răspunsul primit este ok. Căutând exact o bază biblică – dar nu pt. polemică, ci pentru întregirea imaginii – am găsit că Ioan Botezătorul vorbind despre Iisus a zis:
  „Eu unul vă botez cu apă spre pocaință, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc incălțămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc.” (Matei 3:11).
  Mă gândesc că zice că botezul cu apă e făcut de Ioan Botezătorul – ulterior de preot – însă botezul de primire a Duhului Sfânt îl face însuși Iisus Hristos (în lumea spirituală, nevăzută). Îmi trece prin cap, în aceste momente, că tocmai aici e aici: oricine va primi Duhul Sfânt, de la Iisus Domnul, acela este un fiu al lui Dumnezeu, un creștin, valid pentru împărăția Lui (Căci câți sunt mânați de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu. (Romani 8:14). Vă mulțumesc pentru răspuns. Fiți binecuvântat!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: