Priveghere de noapte

Azi noapte am fost la o Priveghere de noapte într-o parohie din zona Stuttgart. Da se face așa ceva și în diasporă, e drept că nu peste tot, dar nici în România nu se prea fac privegheri de noapte, în bisericile de mir!
Ortodox în diaspora nu e deloc ușor! Trecem toți ca niște ciudați pentru că lumea occidentală nu cunoaște postul decât în Vinerea Mare și atunci în sensul că se mănâncă pește, nu cunoaște faptul că te rogi înainte și după masă, mersul la biserică samd.
Pe lângă toate astea și ce implică ele in viata de zi cu zi, marea problemă sunt lăcasurile de cult. Trebuie o comunitate foarte puternică ca să poți in vremurile actuale să construiești o biserică la prețuri care depăsesc mia de euro pe metru pătrat, doar terenul! In timpul ăsta foarte multe biserici catolice, sau protestante, stau goale, iar daca se vând rareori există interesul să rămână tot biserica (cum a fost cazul în Stuttgart) ci interesul este obtinerea celui mai mare preț! Și dacă tot ai reusit să cumperi, o astfel de biserică, rareori ai voie să o modifici!
Partea bună este că bisericile nefolosite sunt închiriate bucuros și așa se face că multe Liturghii ortodoxe au loc in biserici (foste) catolice sau protestante, având un iconostas „demontabil”.
Intr-o astfel de capelă am fost azi noapte!
O construcție masivă din piatră in mijlocul unui cimitir! Desigur fără încălzire, lucru care face ca temperatura de afară să fie mult mai ridicată decât cea din înăuntru! Si ieri noapte afară temperatura era de zero grade; cât era înăuntru nu pot spune, dar în toată viața mea nu am înmagazinat mai mult frig! Nici acum când scriu incă nu m-am încălzit!
Dar ce doream să spun este că am fost mândru de ortodocșii mei români din diasporă, atât de huliți, de obicei, în țară! In ciuda frigului preotul si-a făcut treaba fără grabă, atent la fiecare detaliu, fără prescurtări! Nimeni nu a plecat înainte să se termine ultima rugăciune de mulțumire după Împărtășanie!
Nimeni nu a fost preocupat de altceva decât de sufletul lui, aproape 5 ore!
La sfârsit, preoteasa a avut grije să primim fiecare un ceai fierbinte (greu de ales daca il bei sau il lasi sa-ti incalzească mâinile înghetate) si o bucată de cozonac!
Eu rămân la convingerea mea ca neamul ăsta îsi trage puterea din credință și doar credința a facut să existăm încă in ciuda tuturor dușmanilor externi și interni!
Și până o să mai avem credință nimeni si nimic nu ne va distruge, poate de aceea sunt si valurile acestea repetate împotriva bisericii!
Pentru cei care au in minte doar preoții pusi pe căpătuială: nu s-a umblat cu talerul, nu exista preț pentru lumânări, pomelnicele se puneau intr-o cutie la intrare.

25.03.2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: