O orhidee…

M-am bucurat pentru Emma Răducanu, mai mult decât pentru Wimbledon-ul lui Halep și la mijloc nu este doar faptul că Halep nu îmi e simpatică de loc! Simona este o sportivă grozavă, muncitoare, care joacă sub culorile țării mele și ridica imaginea ei, cam sifonată, în sfera națiunilor învingătoare, dar ceva la ea, este fals, fară sa-mi dau seama ce! Poate mă inșel, cu toate că nu-mi merge doar mie așa, în ceeace o privește…
Mult mai apropiată, sufletului meu, este aceasta „englezoaică” Emma, care nici macar a româncă nu arată, de care nu știu dacă vorbește românește (probabil nu, fiindca limba ca și credința vin de obicei, de la mame) și care are doar numele românesc!
Un copil de emigrant… ca și ai mei!
Un copil pentru care România înseamna mai puțin Decebal și Ștefan cel Mare, de loc Johannis și Cîțu, ci doar răsfăț la bunica, mai ales culinar! Când țara înseamnă bunici, ea o să rămână pentru totdeauna în suflet legată de copilărie, orice s-ar întâmpla! Cine „leagă” ceva rău de copilarie?
Fica mea mai mică, e născută în Germania, vorbește românește (chiar mai bine decât sora ei care a facut primii 6 ani de școala în România) și se simte româncă deși nu are cetățenia română și probabil nu o să o aibe niciodată! Și pentru ea ca și pentru nepoții mei, România înseamnă: bunica, sarmale, zacuscă…răsfăț!
Copiii de emigranți din prima generatie nu sunt niciodată integrați perfect în țările in care traiesc, deși vorbesc limba perfect și fac eforturi sa fie acceptați! Uneori este numele care pune o bariera între ei și „restul„, alteori înfătișarea! La Emma sunt amândoua!
Emma joacă pentru Anglia si probabil asta o sa declare toată viata, dar eu știu că nu-i chiar așa! Nu se simte englezoaică cum nici chinezoaică sau româncă nu se simte pe deplin! Și nu pentru că nu si-ar dori să o facă, ci pentru ca nici-una din țările acestea, nu o primesc fără rezerve!
Ghiciți de unde știu?
Pentru mine, ea este „de-a noastră„; românii plecați! Pentru cei din România, din păcate, nu-i în aceeași măsură cum este pentru mine!
Cum se simte ea?
Cred ca deja știe că este o orhidee, deosebit de frumoasă, însă cu rădăcini aeriene care niciodată nu o să se înfigă adânc în vreun pământ!

12.09.2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: