Co-vidul în biserică

15.10.2021

Am primit o „lecție” despre „covid 19″ și comportamentul în biserică … în loc de predică!
M-am tot codit dacă să scriu ceva sau nu, (nu aș vrea să dăunez cumva bisericii) dar în cele din urma m-am hotarât să o fac, poate voi reuși să dau de gândit preoților, cât si enoriașilor! Pe de altă parte , pe linia pe care a pornit-o biserica, a compromisului în defavoarea credinței, dacă o continuă așa, se distruge singură!
Conform Mitropoliei de la Nürnberg, în numele căreia a vorbit preotul, credincioșii se împart în două categorii.
Prima este a „celora cărora le este teamă” și mulți dintre ei nici nu mai riscă să mai vină la Sfânta Liturghie! Cei care totuși vin, au cel puțin o mască permanent pe față!
A doua categorie este a celora care nu cred în existența acestei boli și ca atare nu poartă mască (sau fac din nepurtare o „formă de protest”) și prin asta îi îngrozesc pe primii cu fiecare respirație, tuse, sau strănut!
Eu fiind unul dintre singurii care nu portă ÎN BISERICĂ mască, de loc, nici măcar sub nas, sau bărbie, cum fac o a treia categorie neamintită, m-am simțit direct vizat!
Nu port mască deși:
*sunt convins că există un virus corona și probabil o variantă a lui, numită „covid 19”!
*sunt convins ca virusul corona se transmite prin aerul inspirat, dar nu mă simt Și NICI NU SUNT ucigașul nimănui și nici sinucigaș!
*nu protestezîn biserică, nici nu doresc sa ies in evidență, cum nu am dorit-o niciodată (cei care mă cunosc de zeci de ani, știu că e cum spun)!
Nu am să expun argumentele medicale pentru care nu pot masca, nu am să încerc nici să lămuresc pe nimeni că contact nu înseamnă îmbolnăvire, nici că mortalitatea e f. redusă, nici de cât de lipsită de sens este masca, distanțarea, carantinarea acasă, vaccinarea, ne-testarea vaccinaților șamd. Am tot făcut-o și eu si alții mai în drept să o facă, dar oamenii înțeleg și ascultă doar ce le convine, ce le cade bine, ce le este comod, ce le întărește propria opinie! Iar asta nu trebuie să fie adevărul, să aibe vreo logica, vreo bază științifică!
Am să vorbesc din punctul de vedere a unui simplu creștin care dupa zeci de ani de credință iși dă seama că ori el nu a înțeles nimic din creștinism, ori biserica tocmai se leapădă de credința ei!
Pentru mine Cezarul are teritoriu până la ușile bisericilor! De acolo începe „regatul” lui Dumnezeu! Așa am hotarât noi, oamenii, nu că de fapt și de drept, Dumnezeu nu ar fi Stăpânul a toate și a tuturor!
În timp ce în regatul Cezarului mă comport cum vrea Cezarul, în biserică o fac după cum vrea Dumnezeu „Stăpânul tuturor văzutelor și nevăzutelor (chiar și a virușilor) vistiernicul bunătăților (printre care sănătatea) și dătătorul de viață„!
Ori EL nu ne vrea fricoși!
Când Apostolii se temeau de moarte Dumnezeu i-a certat: „De ce vă este frică, puţin credincioşilor? „
De ce ne este frică nouă de moarte?
Oricum o să murim, dar numai când ne vine rândul!
Și dacă murim ce-i?
Nu spunem noi că moartea nu există, ci e doar o trecere?
O spunem doar, sau o și credem?
Hristos a înviat fraților!!!
De când Hristos a înviat, Apostolilor, Martirilor, Sfinților, crestinilor nu le-a mai fost frică de moarte! Pentru că moartea, nu există!
Boala însă dă și eu o știu mai bine decât cei mai multi! 14 ani am „murit” de multe ori, am suferit dureri cumplite! Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Am învățat însă în acești 14 ani, o sumedenie despre viruși, boală, infectare, vindecare, omenie, speranță, moarte….
Acum știu că Dumnezeu
-alege cine se îmbolnavește
-când
-cine suferă și cine nu
-cine se vindecă și cine nu
-cine și când moare…

În 14 ani, au murit foarte mulți oameni sănătoși și tineri în jurul meu!
Au făcut sport, s-au îngrijit, s-au tratat, au mâncat numai Bio, au băut apă destulă…au facut tot ce ținea de ei ca să trăiască! Și totuși nici oasele nu mai sunt din ei, iar eu „epava” și alți bolnavi sau alți oameni „iresponsabili” mai trăim înca! Poate până mâine, sau poate până atingem suta! Cine știe? Numai Dumnezeu știe!
Lungimea vieții nu ne aparține! Uneori nici prin sinucidere nu reușim să o scurtăm, așa cum prin nici-un efort, nu o putem lungi cu o secundă!
Nu port mască în biserică pentru că îl respect pe Dumnezeu! El e „familia” mea și Stăpânul meu, de care depinde totul în viața mea!
Masca mea este: „ Doamne facă-se voia Ta, numai mântuiește-mă și pe mine păcătosul!
Vaccinul meu este Sfânta Impărtășanie!
Am observat, tot mai des, că lumea nu mai crede în puterea nelimitată a lui Dumnezeu;
-nu-i mai ajunge să se roage în fața unei icoane, de la locul sau. Trebuie să o sărute, să o atingă chiar dacă prin asta încurcă sau superă pe toată lumea! La fel cu moaștele! (Atenție! Eu nu spun să nu o faci când poți, ci doar dacă nu poți ești la fel de folosit și de la distanță) Un dop pe o sticlă (iarta-mă Doamne!) nu lasă să intre Sfințirea în vin (la parastas de ex.)! La Maslu dacă nu apuci sub Patrafir, te-ai dus degeaba! O picătură de Agheasmă, nu echivalează cu o ploaie de Aghiasmă! samd.
Dacă nu credem că Duhul lui Dumnezeu este peste tot, pătrunde oriunde, prin orice, apară fară să-l „atingi„, cum am putea crede ca nu-i nevoie de mască?
Nu știu dacă mă fac înțeles?
Am uitat sa credem într-un Dumnezeu nevăzut omniprezent, omniputernic, veșnic! În schimb credem într-o încărcare a lucrurilor cu Duhul Lui, de care nu poți avea parte decât prin atingere! Il reducem pe Dumnezeu (iarta-mă Doamne!) la nivelul unui cablu prin care trece curent electric!
Dar să ne întoarcem la mască!
De ce au preoții, cântăreții voie fără mască?
Pentru că slujesc! Si noi enoriașii slujim în rând cu ei! Dacă cineva din biserică nu a facut-o până acum, e timpul să înceapă! Liturghia este rugăciunea tuturor adunați în biserică, nu e spectacol! Fiecare are rolul lui, clerul si strana!Mă întreb câți preoți ar mai fi de acord să ne vadă cu botnițe dacă ar trebui să le poarte și ei?
Dacă e o bătaie de joc sa-i slujești lui Dumnezeu cu mască, pentru un preot, nu-i mai puțină bătaie de joc, nici pentru noi!
Si dacă noi suntem infectioși, atunci preotul este de două ori, pentru că prin mâinile lui trece întreaga Sfântă Jertfă, anafura și buzele lui beau direct din Sfântul Potir!
Marele” argument: „ne închide biserica!” Da, o pot face dacă îi lăsam! Oricum o vor face din nou pentru ca există un precedent! Dacă am veni mai departe la Sfânta Liturghie ca și cum nu e închisă, orice ar întâmpla, ei ar avea de pierdut și noi de câștigat! Dar avem noi atata credință ca să suferim o palmă, sau o amendă, pentru Iisus?
Mi-e teamă că nu!
Iertati-mă toti care vă simțiți afectați de cuvintele mele dar luați Vietile Sfinților și vedeti că până acum biserica nu a cedat in ciuda tuturor persecuțiilor care au avut loc!
Dumnezeu sa ne lumineze si întărească pe toți să rămânem pe drumul bun!
Amin!

17 gânduri despre „Co-vidul în biserică

Adăugă-le pe ale tale

 1. Frate Ioan, nici ca se putea mai bine! M-ai uimit! Îmi place enorm de mult felul in care te-ai exprimat.
  Oamenilor le este frică! Le este frica de moarte, le este frica de infecție. Dar nu înțeleg aceasta frică…
  Adevărata infecție este NECREDINȚA!
  Frica de moarte este din pricina păcatelor. Dar lumea gândește eronat.
  Pentru ca nu îL cunoaște pe Dumnezeu!
  Ți-e frica de moarte dar nu vrei sa te lași de păcat!
  Ți-e frica de moarte dar continui sa i-L superi pe Dumnezeu!
  Dacă ar avea FRICA CEA BUNĂ, s-ar gândi: Doamne, dar eu daca mor acum ma voi duce in iad! Vai mie nenorocitului. Sânt un om pierdut! Cine ma va scoate pe mine de acolo daca nu Tu Doamne. Iarta-mă Doamne ca am greșit! Dumnezeul Meu, îndurate si ma miluiește!
  Indreapta-mă sa fac voia Ta!
  Și atunci omul știe ca are un răvaș cu diavolul care îl are la mână. Aleargă la Duhovnic, îl roagă sa il spovedească, sa se curețe de păcate, sa șteargă răvașul diavolului. Și daca mai primește și Sfintele Taine, Trupul si Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, gata, sa terminat cu toată frica, cu toată angoasa cu care demonii îl chinuiau.
  Totul din pricina necredinței vine. Si din neștiință. Dar cum sa ai știință, experiența vieții, daca nu trăiești credința, daca nu te rogi, daca nu te silești sa placi Lui Dumnezeu… Nu! Nu este cu putință!
  Ai nevoie de schimbare, de schimbarea cea bună.
  Deșteaptă-te cel ce dormi si te va lumina Hristos!

  Apreciat de 3 persoane

 2. Am văzut oameni in Sfânta Biserică care sărutau Sfintele Icoane prin botnițele acelea nenorocite!
  Nu ii zic masca ca nu e. Îi botnița toată ziua!
  Masca se pune pe ochi iar nu pe gura…
  Cum săruți tu frate creștine Chipul Acela?! Ce săruți tu acolo?!
  Icoana, sau nenorocita aia de botniță!!!
  Este înfricoșător! Câtă lipsa de credință, de discernere.
  Și cata necinstire aduse Chipului Maicii Domnului si Domnului nostru Iisus Hristos si tuturor sfintilor!
  Fraților! Icoanele sânt Sfinte nu purtătoare de boli!!!
  Nu zicem noi: Icoana Făcătoare de minuni?!
  Au doară, acum este făcătoare de moarte?
  Dumnezeule, îndură -Te si ne miluiește!

  Da, covidul asta lovește cel mai mult la cap. Te prostește cu totul! De aceia nimeni nu ia nici o măsură si toată lumea aleargă in gat sa isi faca doza de moarte! Penibil!

  Apreciat de 3 persoane

 3. Dă decupare la text. Apoi salveaza-l in notepad. Pentru a se filtra si elimina sublinierile colorate. Apoi dă copy de acolo si dai iar paste aici. Înainte de a actualiza ai grija sa nu ramai cu textul subliniat ca si cum ar fi cuprins de mouse. Eu cel puțin așa am reușit. Nu cunosc wp-ul… Insa ma zbat sa ii dau de cap. Nimic nu este cu neputinta!

  Apreciază

 4. Cu sau fara masca, pseudoautoritatile pot inventa nenumarate pretexte pt a inchide bisericile. Cred ca omul trebuie lasat in pace. Pe de alta parte, e mai lejer sa fie pus la punct cineva din cauza ca nu-i mascat in biserica decat atitudinea de fronda fata de „martorii lui covid”. Nu e vorba de aroganta, e vorba ca nu e clar …pana cand Gheorghe, pana cand Ioane trebuie sa stam supusi cu capetele plecate ca sa nu vedem soarele? Pana cand ne lasam calcati in picioare de hoardele resetarii?

  Apreciat de 3 persoane

 5. O singură observație: biserica nu se va mai închide din nou. Precedentul e unic și irepetabil. Dacă ar face greșala să încerce, ar afla ceva nou.

  Apreciază

 6. Tot constat ca oamenii odata ce isi formeaza o parere este foarte greu sa si-o schimbe. Uneori este imposibil. Totusi de aceea ne-a dat Dumnezeu mintea, ca sa nu traim toate greselile ci sa le observam prin preajma si sa le ocolim. Totusi raman nedumerita de ce, in era internetului, cand poti cauta nenumarate subiecte, acest lucru nu se intampla cu subiecte evident vitale. Fiecare insa decide ce si cum cu viata lui in functie de sistemul lui de credinte.
  Pe mine m-a intristat lipsa de reactie a bisericii fata de decizii politice, pana la urma. Mi s-a parut un fel de patinare.
  Daca lucrurile ar fi evoluat altfel si oamenii poate ca ar fi avut un alt comportament. Poate…
  Multumesc pentru aceasta postare. Este plina de… oxigen!

  Toate cele bune!

  Apreciat de 3 persoane

 7. Dupa ce „s-a dat liber” la biserica, la intrare vasul in care era INTOTDEAUNA Apa Sfintita era gol, in schimb dedesubt pe un scaun un flacon cu dezinfectant. Poftiiim??? Inlocuim Apa Sfintita cu dezinfectant? S-au schimbat randuielile bisericii la ordinul politicului? Am fost foarte dezamagit.

  Apreciat de 3 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: