Vrem o țară ca afară? 2.

Nu știm ce vrem, sau nu știm că o avem, sau poate avem una chiar mai bună!?

Mai am 10 zile până să ies la pensie și nu știu încă sigur nici ce pensie primesc (sigur e doar că o să fie una mizeră) și nici dacă îmi este aprobată pensionarea!
Am început prin ianuarie sa-mi completez dosarul, având toate actele necesare, inclusiv pe cele din România, majoritatea traduse și legalizate!
Din cauza „pandemiei” dialogul cu Casa de Pensii are loc, doar online teoretic, sau prin poștă!
Problema este că documentele încărcate online, de obicei nu-s recunoscute, așa că practic totul funcționeaza prin Poștă! Și asta durează și costă! Durează în sensul că fiecare neclaritate se rezolvă tot prin corespondență și costă, pentru ca nu poți trimite astfel de acte decât cu aviz de primire, ca să fi sigur că și ajung, sau nu ești amânat pe motiv că nu ai raspuns la timp!
Apoi mai există „ciudățenii” ale sistemului, fară nici o logică; de exemplu vor copii ale actelor originale românești, deși au copii ale lor, legalizate și traduse de un notar german!
Sau acte germane, care au mențiunea că au fost trimise în două exemplare, unul direct la Casa de Asigurări de Pensie! Vreau să cred că preferă sa-le caut eu, decât să o facă ei, nu că ei nu le mai găsesc/au !
Nu în ultimul rând, limbajul este unul funcționăresc, care are rare și întâmplătoare asemănări cu … germana! Că eu nu înțeleg mai nimic din ce scrie acolo, e de înțeles, oarecum (deși pot întelege orice altceva), dar că șefului meu neamț, studiat, îi merge la fel, e deja ciudat! Devine bizar când „cea mai grozavă dintre neveste” care lucreaza ca funcționară, de zeci de ani, rămâne minute întregi „interzisă” în fața unei formulări și apoi recunoaște că „nu-i sigură dacă a înțeles corect”!
Când totusi reușești să ai dosarul complet, la mine a fost prin iulie cred, ai indicația să nu depui cererea de pensionare cu nici o zi mai repede decât două luni înainte pensionării!
Și te ții cu sfintenie de terminul ăsta, pentru că dacă nu o faci, ești ignorat complet!
Vine ziua cu pricina, poți face totul online și totul înseamnă să scrii tot ce ai facut de la naștere în amănunt, propriu-zis încă odata toată munca pentru dosar!
Urmează apoi trimiterea de acte prin poștă. Desigur nu cele care le-ai mai trimis, ci altele care sa justifice că cele trimise … sunt valabile! Adica eu am trimis certificatul meu de invaliditate, iar acum le trebuie o adeverință de la cei care mi l-au eliberat cum că ei au facut-o, cu câte procente și pe ce durata! Noaptea minții!
Și cândva primești înștiințarea că poți ieși la pensie, începând cu data de…!
Faza in care mă aflu eu. Adica cu 10 zile înainte de respectiva dată! Sunt curios dacă reușesc să mă înștiințeze înainte de ea, sau după!
Nu știu cum este în Romania dar mult mai rău nu poate să fie, așa că zic să o schimbăm pe „vrem o țară mai bună ca afară”!

18.10.2021

10 gânduri despre „Vrem o țară ca afară? 2.

Adăugă-le pe ale tale

 1. Ajute-ți Domnul! În România nu a fost aşa de complicat! Dar nu-i târziu niciodată să le îmbârlige, că…deh!
  Acum sintagma asta, „vrem o țară…”, ar trebui să aibă un etalon, zic, că dincolo de granițe, adică afară, sunt muuulte țări şi tot multe se zbat să existe…

  Apreciază

   1. Din ce informații ajung până la mine, nu ştiu care țară din Europa este okay, poate Elveția sau câteva țări nordice!? Nu voi face referire la țara în care stau, pentru că şi aici lucrurile se schimbă vizibil şi nu neapărat în bine, dar lumea întreagă se mişcă, unii spun că incontrolabil…eu cred exact opusul…

    Apreciat de 1 persoană

 2. Sa dea Dumnezeu ca totul sa se deruleze bine pentru tine!

  Recunosc ca in mentalul meu exista ideea ca totusi nemtii au niste reguli cumva clare. Se pare ca e fals. Sau poate ca situatia e bruiata din cauzele evidente.
  Oricum, iti urez tot binele posibil tie si dragilor tai!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Vrem o țară ca a noastră! Așa cum a fost cândva România.
  Sa nu mai spuneți că nu poate fi mai rău de atât.
  Ba poate fi, criminalilor acestora orice le este posibil!
  Mai bine să spunem: Doamne ferește de mai rau!!!

  Apreciat de 3 persoane

 4. Iti doresc noroc, sanatate si ani multi de pensie!
  Aici in tara, acum aproape patru ani a mers simplu: o firma specializata mi-a intocmit si predat(!) dosarul. Mi-au calculat si suma la care pot sa ma astept, iar daca decizia de pensionare ar diferi cu mai mult de cativa lei sa revin la ei ca sa cerem recalculare. Totul a mers snur…
  Ulterior am mai lucrat un an si jumatate (in Germania, m-am intors anul trecut in martie) si inca nu am reusit sa obtin de la Rentenversicherung acea nenorocita de adeverinta pentru contributia de acolo. Da, acolo in unele domenii e o birocratie infioratoare.
  Era intradevar alta tara prin anii ’90 si eu nu intelegeam de ce imi spunea un sas mai batran: „mai, in tara asta a fost bine in anii 60-70, dar s-a dus dracului”. Acum inteleg! Cand am ajuns acolo in 2018 dupa o „absenta” de vreo 17 ani, am ramas socat de cum s-au (mai) degradat treburile. Sclipiciul, poleiala e inselatoare, insa dedesubt e multa rugina. Care roade in continuare, tot mai rapid. Valabil si pentru restul tarilor, mai ales celor vestice.
  Noapte buna tuturor!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: