Păstorul cel bun

..merge înaintea lor; şi oile merg după el!”

Ca fiecare „vechi normal” mi-am bătut capul de la începutul „pandemiei” cu problema supravietuirii fără de supunere! Nu am găsit nici-o rezolvare, de durată pentru cineva ca mine mai in etate, familist și cu boli cronice!
Presupun că nu există nici pentru cei tineri cu copii…
Cea mai lungă supraviețuire mi se părea prin varianta: vin în România căci BOR o să ia atitudinea, care TREBUIA să o ia de multă vreme, cea împotriva resetării, cu tot ce înseamnă ea!
In România,spre deosebire de occident, credința și biserica sunt puncte majore de referință, iar „vechii normali” ar urma cu toții un eventual lider venit din ierarhia bisericească, care ar pune mântuirea mai presus de sănătate!
Nu trebuie să fi mare teolog ca să înțelegi că nu poți să te tratezi cu serururiĺe anti-covid existente, dacă esti creștin!
Nu trebuie sa fi f. credincios ca sa intelegi ca protectia, îmbolnăvirea/vindecarea, moartea țin de Dumnezeu nu de noi!
Nu trebuie să fi foarte inteligent ca să întelegi că statul nu are dreptul să se amestece în cult, să ceară anumite măsuri, sau să interzică practicarea lui!
Dacă ar fi ieșit Patriarhul să spună cu convingere toate acestea, lumea l-ar fi urmat cu sigurantă! Dar Patriarhul nu numai că nu a făcut-o, ci a tatonat terenul la început, prin purtătorul de cuvânt al patriarhiei ( care nu vorbeste decat ce ii este permis, sa fie clar!) ca în cele din urmă, să declare ca „ne-am vaccinat”, lasând pe fiecare să aleagă de ce s-o fi vaccinat, dar indirect declarând că nu-i el acela care poate păstori „turma mică” și nici nu face parte din ea!
Un episcop cu greu cred că mai poate strânge, în conditiile acestea, toată țara in jurul lui dar nu-i imposibil! Poate IPS Teodosie?
A căzut odată cu Patriarhul si ultima noastră sansă de o mai lungă supraviețuire comună!
De acum, e vremea lui „scapă cine poate” cu ajutorul Domnului, căci după Patriarh nu mai putem merge!

cel plătit, care nu este păstor şi ale cărui oi nu sunt ale lui, când vede lupul venind, lasă oile şi fuge, şi lupul le răpeşte şi le împrăştie.

25.11.2021

39 de gânduri despre „Păstorul cel bun

Adăugă-le pe ale tale

 1. Bună dimineața, vrăbiuță!🙋🤗🍵🕊️
  Cum aș putea să mă „ghidez” după Patriarhul Daniel care are o figură și o voce de cu totul altă conotație, nu una de-a fi urmat prin pildele lui? De când a fost ales-pus, nu mi-a inspirat încredere. Din păcate, ca și în politică, oamenii care merită sunt înlăturați sau marginalizați să ne poată fi exemple pozitive.😔

  Apreciat de 3 persoane

  1. Albatrosule nici mie nu mi-a placut dar nici eu nu plac la multa lume insa vine un moment in care trebuie sa faci o alegere; alegerea mea nu influenteaza mai pe nimeni, a lui pe multi! Daca ar fi avut curaj, credinta si jertfelnicie il urma toata tara! Nu are nimic din astea! Dumnezeu sa-l ierte si sa-l lumineze!

   Apreciat de 3 persoane

   1. Nici eu nu sunt agreată de toată lumea, fiind o persoană minusculă, nu are prea mare importanță, dar să fi în funcții înalte, are importanță coeficientul de încredere. Nu curajul este vina, ci protejarea scaunului pe care stă, nemeritat fiind, îi este teamă că-l pierde. De iertat îl va ierta Dumnezeu, cu luminarea e mai greu…

    Apreciat de 2 persoane

   2. Șantajul? Toti avem ceva de ascuns iar intr-o lume condusa de serviciile de informatii lucrurile astea sunt folosite in functie de imprejurari! Nu poti ajunge „mare” daca nu esti santajabil si nu poti face ce vrei tu odata ajuns tot din acelasi motiv!

    Apreciat de 2 persoane

  2. ,,Nu trebuie să fi mare teolog ca să înțelegi că nu poți să te tratezi cu serururiĺe anti-covid existente, dacă esti creștin!””

   Numai că serurile alea „anti-covid” sânt de fapt… PRO COVID.

   Nu știu cum de lumea nu poate să vadă lucrul ăsta…
   Si nu vorbesc de dumneavoastra domnule Ioan, caci domnia voastră sânt sigur ca le-ați luat ad-literam, asa cum circula ele pe spațiul asta virtual.

   Apreciat de 2 persoane

  1. Eu unul, sânt total contra, nu poti avea încredere, lumea este vicleană, parșivă, demonică!
   Fiți intelepti ca șerpii înseamnă să știi cand să îți pazesti capul cand cineva va voi sa ti-l zdrobească.

   Iar blândețea, oh… blândețea;
   În cazul acesta trebuie sa ne comportăm
   ca fiarele care își apără puii. Trebuie sa ne unim si sa ne apărăm unii pe alții!

   Doar cand vom ajunge la o astfel de unitate, dușmanii nu vor mai putea sa ne facă nimic!
   Pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastra lui Hristos Dumnezeu sa o dăm!
   Ție Doamne!

   Apreciat de 4 persoane

 2. CMB, Sinodul din Creta, bani pentru Catedrală, salarii pentru preoți, toate au un preț…. și, peste toate, masoneria.
  Preoții sunt amenințați cu caterisirea dacă vorbesc oamenilor împotriva vaccinului și tuturor restricțiilor, și atunci la ce să ne așteptăm de la ierarhii bisericii?
  Să ne ierte Domnul pentru clevetirea asta.

  Apreciat de 2 persoane

 3. Nu, singuri nu putem face nimic.
  Însă, ÎMPREUNĂ… începând de la căsuța noastră (mă refer la țărișoara asta a noastră)
  Și de aici mai departe nu noi, ci părtășia exemplului va merge și la popoarele vecine. Daca va binevoi Maica Domnului pentru noi… Însă noi… Aici trebuie făcută modificarea, in noi!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Faptul că ÎPS Daniel s-a vaccinat NU va împiedica nimănui mântuirea, deoarece aceasta este individuală. Pe de altă parte, NU el este capul Bisericii Ortodoxe, ci însuși Hristos, Preafericitul aparținând trupului Bisericii, deci nu-i nici vas ales al Domnului, nici înainte văzător cu duhul, nici vreun sfânt și pare-se că-i repugnă inclusiv poziția de mucenic! Și-atunci, pentru ce se face atâta caz? Că n-a condus turma? Nici un cap conducător al Sfintei Biserici nu se va încumeta să ia o asemenea decizie! De ce? Pentru că-și pierd privilegiile, pentru că ceea ce s-a hotărât la Creta în 2016 îi va afecta direct, întorcându-se împotriva lor, pentru că în fața acestei crize profunde nevoia de repere devine cu atât mai acută, cu cât acești înalți demnitari bisericești resping însăși ideea de-a urma învățămintele lui Hristos, darămite de-a muri pentru El.
  V-aș ruga să nu vă supărați! Vă citesc de ceva timp și nu am intervenit niciodată. Dar în momentul de față (inclusiv în timpurile viitoare) DOAR de noi depinde să reînvățăm să îmbrățișăm viața spirituală în alianță cu cea intelectuală, să creăm armonia dintre minte și inimă centrată în jurul binelui comun și-n preajma poruncilor Domnului nostru Iisus Hristos. Așteptând prea mult de la alții (chiar dacă sunt fețe importante ale BOR) nu vom ajunge prea departe. De fapt, nu vom ajunge nicăieri!
  Atunci când, de cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului, ÎPS a acceptat închiderea bisericilor și-a cimitirelor fără nici cea mai măruntă opoziție, la care mi-aș permite să adaug și circul lingurițelor de la Sfânta și Dumnezeiasca Împărtășanie, ar fi trebuit să dea fiecăruia de gândit. Nu mulți i-au urmărit activitatea și atitudinea din momentul înscăunării sale ca Patriarh, dar măcar puteau să se lămurească de când s-a declanșat demența pandemiei. Sfinții Părinți au avertizat în scrierile lor vremurile pe care le traversăm. Știm cum să procedăm, știm cum să-i urmărim pe preoții cu har adevărat. NU și pe cei care-i conduc!!!
  În plus, consider că ÎPS Daniel a declarat propria vaccinare într-un moment în care cineva, din culisele acestei mascarade inepte, a urmărit abaterea atenției generale, a urmărit practic destabilizarea morală a celor care se opun din toate puterile înțepării cu seruri experimentale, știut fiind faptul că oponenții sunt în majoritatea lor credincioși. Astfel de acțiuni PSYOPS, modul asimetric de desfășurare a acestora, nu-s declanșate pentru prima dată asupra românilor. Ar fi indicat să le luăm în calcul și să luptăm cât putem pentru a nu cădea în capcana lor. Încet-încet se vor devoala, fiindcă prea toate au fost puse în scenă ca la un semnal, pervertind și maculând totul.
  Așa că… sus inimile!
  Scuzați textul prea lung!

  Apreciat de 5 persoane

  1. Bun iesit din anonimitate! M-ar bucura daca ar face-o cat mai multi! Nu am nici-un castig ( dupa cum se vede) din trafic dar pe de o parte e bine pentru mine sa stiu ca nu-mi scriu mie pe de alta e bine pentru toata lumea sa vada ca sunt mai multi „ciudati” ca Sperling asta! Mai multi crestini si mult mai cititi sau traitori decat mine!
   Sunt de acord cu dumneata si cu capul bisericii si cu toate celalate spuse dar eu nu scriu doar pentru cei ca dumneata care le stiu toate astea ci mai ales pentru cei care nu stiu nici cat mine sau doar cat mine!
   Parerea mea personala e sa ne pregatim de martiraj si de moarte ( am si spus-o de multe ori daca m-ati urmarit) dar in jurul meu sunt tineri sau iubitori de viata care nu-s pregatiti de moarte! Ei trebuie adusi incet sa inteleaga ca nu avem scapare! Da Dumnezeu ne poate scapa dar o doreste sau o meritam? Ne-ar fi de folos? E mult de discutat insa cert este ca ori cedam ( sa nu fie!) ori murim!

   Apreciat de 4 persoane

 5. Vă mulțumesc pentru răspuns și pentru găzduire! Bine v-am găsit!
  Din cele relatate de către Sfinții Părinți, Dumnezeu scapă doar o parte dintre noi, pe cei curați cu inima (Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu), pe cei smeriți, pe cei care NU i-au încălcat poruncile, pe cei care și-au recunoscut abaterile și s-au căit din adâncul sufletului pentru greșelile lor, fiindcă de această dată va veni ca judecător și NU ca mântuitor. Până se va împlini profeția, aș zice că încă mai avem ceva timp, pe care bine ar fi să-l parcurgem în folosul sufletului nostru sperând și tinzând spre mântuire.
  Martiriul pentru convingerile și pentru speranțele noastre ar fi binevenit, din punctul meu de vedere. Fiindcă de vreme ce este așa, Sfânta Evanghelie spune: „înmulțește-mi Doamne ostenelile, ispitele și durerile, dar să-mi înmulțești împreună și să-mi prisosești și răbdarea și puterea, ca să pot răbda toate câte mi s-ar întâmpla”. Așadar, câștigul ar fi de partea noastră. Și nu mă refer aici la cel lumesc, la cel din viața aceasta.
  Cât despre tineri, totul ține de educația din sânul familiei și de „aluatul” din care sunt construiți. Dacă nu sunt pregătiți, atunci e cam dificil (dacă nu imposibil) să-i aducem pe calea conștientizării. Și unde nu e, nici Dumnezeu nu cere! Ar fi de preferat să iubească viața întru Hristos și să-și fi „croit” năzuințele în jurul ei, altfel, dacă s-au orientat către semnificația vieții din vremurile actuale, multe sunt trăite și experimentate inutil. Ceea ce parcurgem acum NU reprezintă viață, ci babilonie. Tocmai de aceea e nevoie de multă rugăciune și de solidaritate, dar mai ales de minte limpede, neînregimentată vreunui curent propagandistic sau vreunei ideologii.

  Apreciat de 5 persoane

  1. Cum si pe cine mântuieste Dumnezeu rământe Taina! Da noi credem ca e asa cum spui dumneata dar …nu stim! Judecata noastra a oamenilor nu poate sa se ridice la nivelul judecatii lui Dumnezeu si nici iubirea noastra, milostivirea, iertarea…Sa dea Dumnezeu sa fie toti mantuiti si eu printre ei!
   In privinta copiilor eu am mai multi si nu-s doi la fel! Aceeasi parinti, aceeasi educatie!

   Apreciat de 2 persoane

 6. Acum vreo săptămână o doamnă a scris un comentariu pe un site ortodox, cu referire la vremurile pe care le trăim, spunând că trebuie să avem DEPLINĂ încredere în Dumnezeu (chiar așa a scris, „deplină” cu majuscule) și să nu ne îndoim nici un pic că atunci când ne este greu, Dumnezeu nu ne lasă.
  Mie mi-au plăcut foarte mult(!) aceste cuvinte, deoarece vin în întâmpinarea stilului meu de a gândi, de a considera că nădejdea principală trebuie să ne-o punem în Dumnezeu, și nu în om. În chestiuni care nu sunt grave consider că ne putem pune nădejdea și în om, dar în cele grave sau în cele de mare importanță, nădejdea principală trebuie să fie în Dumnezeu. Bineînțeles că pentru a-ți pune nădejdea în primul rând în Dumnezeu este nevoie și de credință. Puțină sau multă, credință să fie.
  De aceea nici nu am fost foarte agitată la începutul pandemiei în ce privește închiderile bisericilor, deoarece m-am gândit: Biserica a început in catacombe, ce ne garantează că nu va ajunge din nou acolo? Dumnezeu știe dacă va fi așa sau dacă ne va mai putea salva să nu ajungem acolo. Desigur, noi cei de azi, nu mai avem tăria duhovnicească a creștinilor din primele secole (și nici iubirea lor), dar Dumnezeu știe foarte bine cât putem duce fiecare dintre noi și ne dă cât putem duce (chiar dacă ni se pare greu), și mai știe și care este cea mai bună cale de mântuire pentru fiecare, adică unora li se potrivesc anumite contexte de viață, altora altele etc.
  Deci curaj, „Sus să avem inimile”, sau să avem în minte un alt cuvânt potrivit situației de acum: „Îndrăzniți! Eu am biruit lumea!”

  Apreciat de 5 persoane

  1. Gândul cu catacombele mi-a trecut si mie prin minte pana cand s-au inchis de Pasti bisericile atunci am observat ca doar doi oameni din cam 4000 (cati veneau la biserica in anii anteriori) au riscat o amenda ( nu viata!) au mers totusi la Slujba ( si nu au fost lasati in interior) iar preoti care sa tina slujbe ilegale cunosc doar unul! Greu de crezut ca vor mai exista slujbe in catacombe!

   Apreciat de 2 persoane

 7. Să vă trăiască și să vă bucurați de ei! În fond, ei reprezintă satisfacția părinților și tot ei vor fi cei care vor deține puterea schimbării în bine.
  Privind mântuirea, e imens material de dezbătut pe marginea subiectului. Într-un fel mă bucură că sunteți optimist și inimă largă pe deasupra, pentru că-i vreți e toți mântuiți! 🙂 Rugăciunea este plugăria sufletului, așa că nimic nu-i exclus acolo unde-i osteneală multă și viață trăită în frica lui Dumnezeu.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Multumesc! Optimist?😂Sigur nu sunt dar sper, nadajduiesc, ma mint ca ar putea fi bine! Ca nu se mantuieste unul sau altul nu mi-ar aduce nici o satisfactie! Pentru cei care mi-au facut mult rau in viata ma rog chiar mai mult decat pentru cei care mi-au facut bine sa-i ierte Dumnezeu si sa nu le socoteasca ca pacate! Nu sunt un om bun dar am credinta ca tot ce facem pentru altii facem in esenta pentru noi insine!

   Apreciat de 2 persoane

   1. Apropo de „nu sunt optimist dar nădăjduiesc, mă mint că ar putea fi bine!”. Și eu îmi dau seama că îmi „permit” să fiu curajoasă pentru că nu a venit maximum din cât am putea duce. Concret, știu pe cineva cu probleme vechi de sănătate, căreia medicul i-a spus că dacă mai întârzia puțin trebuia să-i taie piciorul. Acum o duce cu tratament, dar se gândește că dacă va trebui să se interneze pe viitor pentru vreo operație oare ar trebui să se vaccineze? De asemenea, se teme că dacă nu se vaccinează să nu o pună la un loc cu bolnavii de covid șamd. Ce vreau să spun este că în ce privește lucrurile materiale omul se poate descurca și cu foarte puțin, dar ce te faci dacă alegerea va fi între moarte și a te trata într-un spital? Iar în acest caz situația nu e deloc roz (aș spune că nici măcar gri), mai ales după ce am văzut acel video care a circulat, cu un părinte grec care a spus că „Antihristul va ocupa domeniul sănătății”.
    Dar, chiar și în aceste condiții, îmi spun că „trebuie” să fim curajoși, și asta din 2 motive:
    1) Dacă nu avem curaj noi, cei care am primit darul credinței, ce să mai facă ceilalți? și
    2) Cele ce au venit trebuiau să vină, așa cum a spus Părintele Iacov Tsalikis (acum canonizat) care vorbea cu Sfântul Ioan Rusul ca și cum ar vorbi cu un om viu, și îi spunea Sfântul Ioan Rusul: „Trebuie să fie război!” (de 3 ori a repetat asta), „pentru că e multă necredință și necuvioșie în lume!” Ce trăim acum nu e un război cu arme de foc, ci e doar de alt fel.
    Dar există și o parte bună, dacă pot spune așa, și anume că trebuie să ieșim din moleșeală și să facem niște alegeri. Acum aceste alegeri sunt mai mult la nivel declarativ (căci nu am fost încercați din greu), să vedem ce vom face dacă ne va fi pusă pielea efectiv la saramură (în caz că nu va interveni Dumnezeu mai devreme). Oricum, nu trebuie să ne bazăm doar pe forțele noastre, oricât de bine intenționați am fi!

    Apreciat de 4 persoane

 8. Greu de adaugat ceva in plus pe langa toate gandurile deosebite de aici. Si optimismul meu la care nu renunt, parca a primit si ceva in plus. Pana la urma credinta curata ramane cea care ne poate salva. Pe ea o avem si o gasim in inima. Si mai cred ca trebuie sa intelegem ca se doreste a fi dezbinati in toate modurile posibile si imposibile ceea ce ar trebui sa ne faca sa strangem randurile, pentru viitorul copiilor nostri.

  Multumesc pentru tot ceea ce ai scris si gazduit aici.
  Seara buna!

  Apreciat de 3 persoane

 9. În urmă cu câteva luni , nu mai știu exact DATA 😦
  la un dialog virtual între NOI versus planPANDEMIA am folosit expresia :
  ” SCAPĂ cine POATE” 🙂 🙂 🙂
  iar Domnia Ta , m-ai contrazis …………
  Spre surprinderea mea , ACUM , ai ajuns la aceeași concluzie :
  ” scapă cine poate”
  la care ai adăugat ” cu ajutorul Domnului ……………………….
  – Și-atunci ……………………………..

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: