Dreptul Cezarului, până la ușa bisericii!

Lipsa de atitudine fermă, în apărarea cultului, de către ierarhi, îngăduirea amestecului statului laic în biserică, puțina credință a multor preoți și a multor enoriași, a condus la situații absurde, care cu fiecare zi de „pandemie„, sapă tot mai puternic la fundamentul bisericii! Aceasta se va dărâma în cele din urmă, dacă nu ne trezim, din „hipnoză„, mai curând!
De când m-am reîntors în țară, am posibilitatea să particip zilnic la Sfânta Liturghie, un lucru la care puteam doar visa în diasporă! Și că vorbim de vise, cam asta fac românii, mai ales bărbații, care ar putea participa și ei; visează! Dimineata în biserică sunt doar preotul, cantorul și o mână de bătrâne! Pe spatele încovoiat, pe picioarele cu artroză, a acestor bătrâne, din veacuri stă întreaga națiune, în fața lui Dumnezeu! Dar despre asta, altă dată!
Am tot vorbit despre cât de greșit este să porți masca în biserică, cum faptul acesta dă notă de puțină credință, de neîncredere în Dumnezeu și de acceptarea de a da cele a lui Hristos, Cezarului! Nu o să revin, le găsiți pe blog în „Gândurile de duminică„!
Lucrurile acestea însă trebuie spuse în mod repetat, de catre preot, episcop, patriarh, în predică! Este de datoria lor, să o facă!
Din pacate însă prea puțini o chiar fac! Am ajuns să ne bucurăm, când primim un filmuleț cu câte un preot curajos, dintr-un colț uitat de țară! Apărarea credinței, mărturisirea, sunt obligații pentru fiecare creștin, indiferent de consecințe! Dacă avem evlavie pentru martiri, ea trebuie mărturisită, nu doar prin cuvinte, ci prin fapte și în primul rând prin exemplu personal! Dar cu mare grije, să nu greșim, să nu înmulțim răul, în loc să înmulțim binele!
În biserica noastră, de la o vreme, a apărut o femeie, plină de zel, care se consideră îndreptățită să ceară tuturor să dea masca jos!
Nu știu dacă a pus-o cineva „învățător„, sau este propria ei initiativă! Nu știu dacă cel care a pus-o, dacă a pus-o, sau ea însuși, dacă nu a pus-o nimeni, a citit cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Nu îngăduiesc femeii nici să învețe pe altul, nici să stăpânească pe bărbat, ci să stea liniștită”!
Ce știu însă, este că un creștin trebuie să se străduiască să nu „deranjeze” pe nimeni, în nici-o situație! Mai știu că în timpul Sfintei Liturghii nu e voie sa vorbești, să umbli de colo colo, să faci orice altceva, decât sa-ți alături rugăciunea ta, celorlalți!
Femeia respectivă are în fond dreptate; în biserică nu ar trebui să poarte nimeni mască, dar dreptatea aceasta a ei, devine un păcat când încearcă să o impună verbal, în timpul Liturghiei, sau fizic, dupa terminarea ei (prin smulgerea măștilor de pe fața celorlalți)!
A avut dreptate preotul care a scos-o afară din biserică, mai în pălmi, la sfârsitul slujbei? Da și nu! Da, pentru că deranjază Sfânta Liturghie, pe cei care se roagă! Nu, dacă el nu spune ce spunea femeia! Depinde pe cine a scos afară; adevărul sau felul/timpul în care adevărul a fost mărturisit!
Cert este că e vremea să ne trezim cu toții!
Cezarul să înceteze să se mai creadă capul bisericii!
Ierarhii, preoții, să-și aducă aminte că ei nu sunt supușii Cezarului și că „vai prin cel care vine sminteala”!
Iar noi toți, care ne numim credincioși, să ne comportăm ca și cum credem că „Dumnezeu este în mijlocul nostru, totdeauna acum și pururea și în vecii vecilor!”
Amin!

18.01.2022

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: