Citind amintirile unui adolescent rebel am rămas oarecum blocat la iaurtul natural, la care ea și probabil mulți alții îi duc dorul! Și cei care nu-i duc dorul, îi simt sigur lipsa conștient, sau nu!
Pe vremea mea, când medicii învățau altele decât se învață astăzi, pe vremea când profilaxia era cel puțin la fel de importantă, dacă nu mai importantă decât tratamentul, iaurtul era un aliment f. important!
Ce spun eu?
Iaurtul era un medicament vândut în alimentară care întărea sistemul imun!
Parte de o importanță covârșitoare a sistemului imun este intestinul, de aceea echilibrul bacterian din el nu este doar de dorit, ci necesar! Iar asta se poate realiza cu iaurt natural. Dar așa ceva nu mai există însă în lume de multă vreme! De ce oare? Eu unul mă îndoiesc că doar din dorința de a nu se strica (citește acrii) așa repede! Și mă îndoiesc pentru că în ultimii ani, am văzut că tot ce poate stimula sistemul imun; aerul curat, mișcarea, soarele au fost interzise! Cui folosește să fim bolnavi?
Am umblat prin multe parți ale lumii și peste tot iaurtul este; cu fructe, cu zahar, cu procente multe de grăsime, sau fără grasime de loc, doar natural cu culturi vii bacteriene in el, nu este! Da, știu există produsele acelea probiotice scumpe și fără gust, dar nu este tot una!
Eu unul îmi fac iaurtul acasă, cu propriile culturi, dar nici asta nu mai e simplu, pentru că de mult timp nici laptele nu mai este lapte ( nu există lapte adevarat care stă cu săptămânile pe raft fără să se strice!) și ca atare dacă îl folosesti pentru prepararea iaurtului, iasă ceva foarte scârbos, care se intinde ca mucii, când il iei în lingură! Poate de aceea nu-i de mirare explozia de intolerantă la lactoză, din ultima vreme! Sau a problemele intestinale! Oricum in loc să revenim la normalitate, se vorbește tot mai des despre faptul că laptele nu are ce căuta în alimentația omului! Si dacă mai adăugăm si discuțiile despre cât de dăunătoare sunt vacile pentru planetă, întelegem de ce!
In Romania mai simplu, aici în Germania ceva mai complicat, solutia rămâne laptele de la țărani. Dar se merită efortul!
Nici un iaurt grecesc de 10% nu o să se compare cu cel din vremea lui Ceaușescu, care un sfert era apă, fiindcă chiar dacă unora cel grecesc le pare mai gustos, la sănatatea lor nu contribuie cu nimic, dimpotrivă o ruinează!

21.07.2022

(în fotografie iaurtul grecesc bun, gras, cremos alturi de aparatul de facut iaurt mai puțin cremos care se acreste iute dar este balsam pentru flora intestinală)