Despre tâmpiții de nemți…

Suntem predispuși să avem păreri preconcepute și să categorisim un grup, o națiune, după un eveniment dintr-un trecut îndepărtat, după un personaj negativ, sau după un politician, o lege, care ni se pare (sau poate chiar este) absurdă!
Astfel citesc și mă minunez: „Poporul german este cel mai tâmpit din Europa!
Oare cel care a enunțat enormitatea asta nu a ținut niciodată o carte tipărită în mână? Până poate scrie, probabil a facut-o, dar fără
Johannes Gutenberg nu ar fi fost posibil!
Când se urcă dimineața într-un tramvai, o face datorita unui „tâmpit” numit  Werner von Siemens! Și dacă vrea sa meargă cu propriul automobil, trebuie să le mulțumească la alți doi „naziști” Gottlieb Daimler și Carl Benz!
Radiografia i-o datorează lui  Wilhelm Conrad Röntgen! Televizorul lui Manfred von Ardenne! Energia atomică lui Otto Hahn! Computerul lui Konrad Zuse. Cipul Helmut Gröttrup! Și lista cu „tâmpiți” poate continua cu Johann Wolfgang von Goethe, Johann Sebastian Bach, Richard Wagner, Friedrich Schiller, Immanuel Kant, Bertolt Brecht, Thomas Mann, Albert Einstein și multi, mulți, alții!
Trăiesc între ei, de peste 30 de ani și de un lucru sunt sigur: numai tâmpiți nu sunt! Diferența cu noi „geniile și poeții din Carpați” este că nu se pricep la toate, ci sunt specializați fiecare pe ceva anume!
La ei munca trebuie întâi de toate să „placă” (Spaß machen) nu „să se merite” ca la noi! Da, sunt altfel! Dar altfelul ăsta i-a facut să fie unde sunt și asta nu înseamnă în nici-un caz… că ar fi tâmpiți!

9.12.2022

7 gânduri despre „Despre tâmpiții de nemți…

Adăugă-le pe ale tale

 1. Și la noi au fost și sunt genii dar, spre deosebire de nemţi, ori statul rimân nu i-a sprijinit, ori tocmai din cauză că au fost români nu li s-au recunoscut invenţiile, fiind ulterior atribuite unor… occidentali. Dau exemplu doar Paulescu și Vuia. Noi, ca români, avem și astăzi printre noi conaţionali cu minţi sclipitoare dar peste tot în lume suntem etichetaţi cu apelativelw „hoţi”, „ţigani”, „înapoiaţi” etc. deși mulţi dintre noi au făcut cariere frumoase în ţările care i-au adoptat sau au contribuit la creșterea prosperităţii acelor state.

  Așa cum tu te-ai simţit ofensat de etichetele neadevărate lipite pe frunţile nemţilor, pe bună dreptate revoltat, la fel mă simt și eu când văd cum sunt trataţi/caracterizaţi românii de niște derbedei occidentali.

  Și mai tare mă doare când însăși românii își urăsc ţara și conaţionalii. Suntem cel mai dezbinat popor și singurul din lume care-și renegă și urăște rădacinile neamului său.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Pai eu traiesc pe pielea proprie cum este sa fi roman in Germania dar am inteles intre timp ca asa e peste tot! Asa traiesc ungurii, tiganii in Romania! Nemtii in Franta samd. Intotdeauna o minoritate o sa fie discreditata de majoritatea țarii (pe drept sau nu nici nu conteaza)!
   Si da si noi avem multe nume dar nu asta e tema articolului ci faptul ca uitam rapid ce datoram cuiva in schimb ii punem in spinare ce a facut unul din neamul lui!
   De cate ori nu am auzit ” Românii tai!”
   Suntem un neam ciudat ! Cel mai scindat pe care il cunosc eu si traiesc intre f. multe neamuri ca asta e Germania azi un amestec de diaspore!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: