Și ei azi sărbătoresc…?

Acum peste 30 de ani cand am plecat în Germania cel mai mare șoc a fost pentru mine faptul că nemții nu știau să se bucure împreună! M-am gândit ca e un lucru voit de cei care conduc lumea pentru că le era interzis să fie naționaliști, mândri că sunt nemți! Sigur ei au pornit cele două razboaie mondiale, care au adus atâta suferință în lume, dar totuși nu cei de astăzi, care în majoritatea lor au oricum prea puțin sânge comun cu național-socialiștii (majoritatea morți în război, în detenție sau prin America de Sud!) Pe de altă parte francezii aveau voie sa fie mândrii de naționalitatea lor și au făcut și ei destule războaie, italienii, englezii, de ruși, americani, sau evrei, nu mai vorbim!
In timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Germania li s-a dat o scurta „pauză” în care le-a fost permis să fie și să se manifeste ca nemți, după care din nou naționalist însemna teroris, nazist. Oricare străin care venea/ vine ilegal în Germania o duce mai bine și are mai multe drepturi ca un neamț care muncește de generații! Așa că Germania a reintrat în obișnuita ei tristețe, în izolarea personală, au exclus din nou pe „noi” din viața lor! „Pandemia” și faptul că conducerea Germaniei nu are nici-un interes ca nemților să le meargă mai bine, dimpotrivă, au condus și ele la starea de resemnare în care se află Germania, în care bucuria devine un sentiment necunoscut!
Și iată-mă azi de 1 Mai în România surprins neplăcut să văd ca mare diferență cu Germania nu mai este!
M-am trezit fără fanfara militară care de 1Mai își începea de dimineață programul în Unitatea Militară cu care mă invecinez! Astăzi liniște! Magazinele deschise! Piața Mare la fel! O zi de lucru ca toate zilele, chiar dacă e liberă! De ce să ne bucuram de ea, când putem câștiga ceva bani?
Am plecat cu mașina să „văd” tinerețea mea de 1 Mai, la Curmătură, la Paltiniș! Extrem de puțini oameni ieșiti la iarbă verde, la un grătar!
Nici o muzică, nici-un dans, nici-un grup de copii bătând mingea, nici un râs, nici un zâmbet! Pragmatism și izolare! Fiecare cu colțul lui cu grătarul lui, „mâncăm repede și plecăm”!
Ne-am „civilizat” și am făcut-o atât de bine încât am uitat să mai tăim, să fim români!
Avem o țară ca afară … deja!
Poate la multe înca nu, dar la felul de a (nu) iubi viața, sigur! Afacerile, banii, televizorul, bunăstarea, au făcut ce nu a reușit socialismul, grijile, lipsurile: să ne facă să nu mai știm să ne bucurăm!
Este mare tristețe în Europa și desigur motive sunt destule pentru ea dar când nu au fost motive de tristețe în lume? Și totuși printre griji și lacrimi mai aparea un zâmbet, un hohot de râs! Dacă așa o sa fie de acum încolo mă bucur măcar că eu unul am intrat în linia dreaptă!

1.05.2023

2 gânduri despre „Și ei azi sărbătoresc…?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: