Mi s-a stricat mașina, până aici nimic neobișnuit, cu toate că să ardă cablurile în ea, după nici 5 ani de folosință, nu mi se pare chiar „normal„!
Nu, nu e un autoturism electric, că astea ard, când ard, complet!
Mi-am cumpărat o mașină produsă în Germania tocmai pentru cazul unei eventuale reparații, gândindu-mă că lucrul acesta ar fi mai simplu și mai ieftin decât cu o mașină, coreană, japoneză! Am plătit anii trecuți 1000 de euro pentru un cap de bară” (practic o bucata de fier) la o Kia Picanto care a costat toată și nouă cât 9 astfel de bări și m-am lecuit!
Ce nu am luat eu în calcul este ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani cu Germania, cu lumea!
O mașină „Made in Germany” înseamnă cel mult, între timp, că sediul firmei respective este aici,  sau aici sunt asamblate parțile componente, produse peste tot în lume! Cu cât mai departe de Germania, cu atât mai bine! Mai bine pentru producător, pentru că pentru cumpărător asta nu înseamnă că produsul final o să fie și el mai ieftin și nici piesele de schimb. Ca să nu mai vorbim de cât durează să le primești! De câtă poluare produce această globalizare a industriei numai prin transport să nu mai vorbim!
În cazul meu un cablu (un mănunchi de sârme izolate) a venit într-o lună. O lună  întreagă am așteptat anterior „diagnosticul” pentru ca în Germania nu mai sunt mecanici auto! Da, Merkel a adus un milion jumătate de tineri în țară și de atunci tot vin, dar să lucreze nu i-am văzut! Trăiesc foarte bine și fară! Să învețe o meserie unii dintre ei poate că doresc, însă este greu să ajungi medic, pilot, dacă ești deja spre 20 de ani, analfabet și nu vorbești nici germana! (nu-o spun eu a spus-o seful sindicatelor polițistilor și a plătit cu vârf și îndesat pentru asta)
Mecanic auto nu vrea oricum niciunul!
Unde sunt tinerii germani? Majoritatea în nici un caz la muncă! Se pot face bani pe internet, sau din politica verde/antifa! Te duci și te lipești de o șosea, sau participi la demonstrații/bătăi plătite! Sau daca ești complet apolitic, iei un împrumut și faci in 10-15 ani o facultate! Vezi lumea cu rusacul în spate…
Oricum mecanic-auto nu-i o meserie chiar așa dorită pentru că între timp necesită foarte multe cunoștințe, ai multe ore suplimentare de făcut și nu este nici foarte curată!
Acum după ce cablul a venit, mai am încă o lună până îl montează și dacă totul funcționează după aceea, îmi primesc mașină înapoi!
Deci o reparație de 8 ore dureaza în Germania de astazi… 3 luni! Nu știu cât o fi ajuns motorina între timp și dacă îmi mai permit ca pensionar să fac plinul!
Acuma eu stau și mă gândesc că în ultimii ani de globalizare mașinile au devenit foarte complexe…dar nu consumă mai puțin ca primul meu diesel!
Se produc în țări unde muncitorul nu-i plătit nici pe departe ca cel din Germania…dar prețul autoturismelor  s-a dublat!
Luăm tot felul de măsuri să oprim poluarea astfel încât un diesel nou scoate pe eșapament un aer mai curat decât cel pe care îl absoarbe din atmosferă pentru ardere, dar nimic nu se mai produce local, ci undeva prin lume iar asta inseamnă o poluare imensă!
Ne războim între noi deși nici-o națiune nu se mai poate descurca singură, poate cu excepția Chinei, SUA și a Rusiei!
Mie îmi este clar că globalizarea este o greșală pe care o plătim și o vom plăti și mai scump! Îmi este clar de multă vreme și probabil la foarte multa lume le este la fel de clar, dar ce putem face împotriva ei?  Singurul remediu ar fi poate unul de natură …homeopatică! Stiu o sa spuneți că tocmai eu care spun ca homeopatia e escrocherie, sau cel mult dracească m-am găsit să o recomand! Pai în cazul globalizarii s-ar potrivi ca principiu: „drac pe drac să scoată„! Adică dacă globaliștii au făcut din întregul pământ locul lor de producție ar trebui si noi să facem aceleași legi de impozitare, salarizare, peste tot, ca sa-i „vindecăm” de parazitare!

16.03.2024