Am oprit în curtea unui țăran elvețian, să cumpărăm niște ouă și lapte proaspăt muls, iar parcarea se afla sub ramurile aplecate a unor cireși încărcați de cireșe coapte! Bineînțelesnu m-am oprit să le gust, când am coborât și bineînțeles că numai eu am făcut-o, dintre toți sosiții în respectiva parcare! Cei care doreau să guste, ca și mine cireșele, le cumpărau din magazin, la suta de grame, sau kilogram pentru un preț asemănător celui din România.
Seara am plecat la plimbare pe dealurile din împrejurimi și am trecut pe lângă alt cireș, tot plin de cireșe coapte cu crengile atârnând până jos, numai bune să le culeagă un Nică pofticios! Unde mai pui ca cireșul era la marginea drumului, pe un gazon scurt tuns, nu în cânepă și fară nici un gard protector! Doar că în Elveția nu există se pare nici un Nică, deși e plin de copii din toate neamurile, inclusiv a lui Nică de la Humulești!


https://youtu.be/t62bOLxJZsk?si=wxSeXNEYuCQ-vIEM

Să nu-mi spuneți că cei de aici iși permit oricând și oricâte cireșe ca și pe vremea copilăriei mele era așa, dar asta nu însemna că scăpa vreun cireș din vecinătate „nevămuit„!
Și nu cred că ține de neam, că e plin de copii cu origini românești în vecinătatea cireșului cu pricina (numa eu cunosc vreo trei) a căror părinți s-au „jucat” de-a Nică, vară de vară, toată copilăria!
Problema mea este să înțeleg că este normal (fără nici-o îndoială…dar totuși!) ca un copil să treacă pe lângă un cireș plin fară să-și dorească și să-și umple un sân de cireșe! Eu n-aș fi putut și nici acum când am nepoți nu-mi e ușor să nu întind mâna după un ciorchine de cireșe coapte! Am doar eu o „problemă” ?
Tare m-ar interesa cum vedeți voi lucrurile!

14.06.2024