Porunca postului este dată primilor oameni încă din rai și ca atare ea ramâne valabilă pentru toți oamenii, indiferent de  religiile în care trăiesc, ca urmași ai lui Adam și Eva!
Evreii postesc fie 25 de ore „negru„, fie doar până seara, ca și musulmanii, care posesc tot fară apă și mâncare până la apariția lunii, dar după aceea fac un adevărat ospăț cu familia, prietenii, până dimineața în zori! Presupun că lui Adam și Evei musulmane, sau evreiești, Dumnezeu le-a spus sa nu mănânce din măr, doar pâna seara, sau cel mult 25 de ore!
Noi creștinii nu putem jongla cu postul, nici să schimbăm timpul meselor noaptea, chiar și doar pentru o vreme, fiindcă Domnul nostru Iisus Hristos a postit 40 de zile în șir, El însuși! Noi avem datoria să încercam, după puteri, să-l urmăm în toate!
Dacă cele de mai sus nu ajung, mai este și îndemnul Lui (indirect) când a spus că ucenicii vor posti când „Mirele nu va mai printre ei„! Adică de peste 2000 de ani!
Postul este desigur mai mult decât reținerea absolută, sau selectivă, de la (unele) alimente, apă, pentru o perioadă de timp, dar acest post alimentar, este foarte important dacă ne gândim că părinții consideră că toate păcatele pleacă de la lăcomia pântecelui!
Cum se postește în ortodoxie găsim în Tipicon! Postul ortodox  recomandat este în general „raw-vegan„, având uneori dezlegări la ulei (mâncare gătită) și mai rar la pește și vin. Posturile mai lungi nu se întrerup duminica, dar întotdeauna există dezlegari la ulei, vin și uneori chiar la pește, astfel ca ziua Învierii să nu fie „umbrită” de greutatea postului, dar nici cele 40 de zile să se întrerupă!
Cât de aspru, sau ușor, postește fiecare, este lăsat la alegerea duhovnicului și/sau a credinciosului, funcție de credința, vârsta și starea lui de sănătate! Sigur este că un post mai „aspru” este cu siguranță mai de folos (și) trupului, decât o îmbuibare „ușoară„!
Interesant este că pentru mulți un post „ușor„, pentru suflet, este imposibil, dar un post de 40 de zile doar cu apă, pentru sănătate, nu este o problemă!
La catolici se postește doar de carne (peștele nu este carne!), în timp ce protestanții nu mai postesc de loc! Cu toate aceestea speranța de mântuire e invers proporțională cu severitatea postului; protestanții sunt convinși de mântuire, catolici la fel, da prin purgatoriu, în timp ce ortodocșii se îndoiesc și speră în mila Domnului chiar sau mai ales dacă postesc cum se cuvine! Totuși nu li se pare normal să astepte această mântuire fară vre-un efort! Și nici nu este!
Explicația?
Dumnezeu ne-a cerut tuturor să fim desăvârșiți, să fim ca El și fiecare vede pe măsura credinței sale cât este de departe de desăvârșire!
Să nu recunoști că ești departe poate să te liniștească pe moment, dar este neproductiv și mai ales nu rezolvă nici o problemă! Oricât de puțin faci, pentru desăvârșire, te asemeni celor care au primit un talant (la fel ca cei care au lucrat din plin) deși nu au lucrat de dimineață (în parabola culegatorilor din vie). Doar cei care n-au lucrat de loc nu au primit acel talant ….necesar poate la poarta raiului!
Să luăm aminte!

23.02.2025