Am făcut „greșala” să amintesc unui specialist în bucătaria de post că în postul acesta este mai greu cu gătitul fiindcă că până sâmbătă se mănânca uscat și dacă tot gătim trebuie fără ulei, lucru care complică mult lucrurile! Știu, trebuia să-mi țin gura, dar testam dacă mi se interzic toate comentariile pe TikTok, sau doar cele politice!
Reacțiile au fost puternice, de surprindere maximă, de parcă am spus o mare noutate și mi s-a imputat chiar că aș fi un fanatic religios!
Sunt învățat cu astfel de reacții pentru că de felul meu sunt un curios care nu acceptă lucruri pe motivul „că așa face toată lumea!” Eu unul trebuie să știu de ce face așa toată lumea, dacă trebuie să facem așa sau nu și care este motivul sau evoluția unui gest, tradiții!
Biserica ortodoxă are și ea canoanele, legile ei, după care funcționează, dar foarte puțini le cunosc, foarte puțini le respectă, pe diferite motive, nu neapărat întemeiate! Aplicarea acriviei, sau a iconomiei, joacă un mare rol, dar uneori se exagerează cu una, sau cu alta, iar în cazul posturilor mai ales cu iconomia!
Sincer eu nu prea cred că postul este periculos cuiva, la vreo întreagă clasă de oameni (batrâni, bolnavi, copii) ci doar anumitor indivizi din grupul acela, de aceea cum postește fiecare se discută cu propria conștiință și cu duhovnicul, nu cu vecinul de strană!
Nu cred nici că munca de astăzi nu e compatibilă cu postul, dar cea de acum 150, 500, 1000 de ani, ar fi fost! In plus oferta de fructe și legume astăzi, e infinit mai mare ca acum 50 de ani, ca să nu vorbim de timpuri mai îndepărtate!
Dar să ne întoarcem la Canoane!
Posturile de peste săptămână, miercuri și vineri sunt toate fără ulei, dacă aceste zile nu au dezlegari specificate în calendarele ortodoxe, pe care fiecare creștin le consultă oricum zilnic! „Dezlegare „nu înseamnă însă „obligare” nici la ulei, nici la vin și cu atât mai puțin la pește, lucru care pe mine cel puțin în privința peștelui, chiar mă bucură!
Cum se țin diferitele zile de post, când sunt dezlegări, sau zile de harț, găsim în Regulile Tipiconale! La multe carți de rugăciune acestea sunt trecute spre sfârșitul cărții.
Ca să închei am să copiez regulile tipiconale pentru postul Mare (al Învierii) din cartea mea de rugăciuni de la Schitul Lacu, Chilia Buna Vestire, din Muntele Athos, editată in 2012.
Vă doresc un post binecuvântat!