De ce nu cred?

E o întrebare pe care pe mine mă sâcăie, mai ales când văd oameni inteligenți care se declară atei! Culmea lor sunt medicii atei!
Când esti medic nu se poate, mai repede sau mai târziu, sa nu-ti dai seama că „întâmplarea” face constient, ce face!
Înțeleg ca cineva nu poate accepta că a fost făcut din noroi, dar cum poate merge la grădina zoologică în vizită la strămoși și să-i vadă închiși!?
De ce avem o slăbiciune deosebită pentru delfini dar ne lipsește pentru „strămoșii” noștrii?
Nu pot sa cred ca cineva crede ca la niste pescari analfabeti le-a venit ideea unui Mesia si au reusit sa înșele lumea toată! Mai mult, pentru aceasta idee au fost martirizați milioane de oameni! Si mai sunt!
Sau ca cineva crede ca se poate rezista la torturile la care au fost supusi fara „ajutor de sus”!
Dar să ne întoarcem; de ce nu cred* cei ce nu cred, sau doar cred că cred**?
Răspunsul este PENTRU CĂ ASTA ÎNSEAMNĂ UN ALT MOD DE VIAȚA! Respectiv un mod de viață care presupune să nu faci ce este mai ușor, profitabil, sau îți dorești, ci să faci tot timpul ce este bine, corect, de ajutor cuiva chiar daca asta tie îti aduce (și îti aduce!) dezavantaje în lumea aceasta!
Cu cât ești mai credincios cu atat pari lumii mai ciudat, străin, anormal!
Noi oamenii ne dorim efectiv sa ne facem de cap si sa nu fim trași la răspundere! Avem speranța subconștientă (sau poate conștientă unii) ca negându-l pe Dumnezeu vom scapa de Judecata Lui! Ne mințim singuri ca să astupăm gura conștiinței, acest vierme ne-adormit ce strigă din noi: „Nu e bine ce faci!”
Ne declarăm atei in timp ce avem toți alt Dumnezeu (Îmbogătirea, Plăcerile) pentru care facem orice efort!
Nu ne place sa fim uciși 😊 noi sau cei dragi nouă, in timp ce ne omorâm singuri copiii care ne-ar desparti de dumnezeii noștrii!
Nu ne place sa fim înselați, suntem gelosi pe oricine in timp ce ochii noștrii stau fixati pe vecină, pe colegă și ne curg balele!
Propietatea noastra e sfântă, dar un creion, un dosar, cateva foi goale luate de la servici nu o să faca gaură in cer!
Minciunile le-am pus în categorii: mici, mari, de complezență, nevinovate…..
Credința ne cere înfrânare de la rău iar noi dorim desfânare în toate privintele! Libertatea de a face răul ce ne place, oricui, oricând! Practic legile lumesti, aceleasi legi, sunt bune când ne apără de alții si rele când ne acuză!
Acuzăm lumea că este rea dar lumea este oglinda noastră a fiecăruia! Nimeni nu poate sa schimbe lumea dar fiecare se poate schimba pe el și când vom renunta la răul pe care îl iubim o să se schimbe si lumea!
Iar inceputul acestei schimbări este întrebarea: Există Dumnezeu?
O altă intrebare este : „Ce pierd dacă cred/ De ce trebuie să mă lipsesc?” Răspunsurile sunt edificatoare!

(Iertati-mă cei pentru care am fost prea dur, intentia mea a fost bună, capacitatea mea de exprimare însă, nu se ridica la nivelul intenției!)
*prin credința eu inteleg numai cea creștin- ortodoxă
**Sunt doar patru feluri de oameni după parerea mea:
1. Cei care nu-și fac timp voit sa gândească la existența lui Dumnezeu sau cei care nu au capacitatea sa o faca. Primii se numesc atei (nu sunt, au alti dumnezei). Ei bănuiesc, simt, că Dumnezeu exista, dar daca acceptă lucru acesta trebuie să facă ce El le cere!
2. Cei care cred că cred, dar se îndreaptă spre religii, confesiuni, secte, ce le oferă o mântuire mai facilă, sigură și/sau posibilitatea de a nu renunța la anumite desfătări.
3.Cei care cred că cred dar sunt mai inteligenți decât Dumnezeu însuși! Iisus a avut nevoie de Biserică, Taine, post, rugăciune, respectarea Legii, milostenie, sfinți, samd. Ei nu au!
Treaba aia cu „Nu tot cel ce îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în Împărăţia Cerurilor, ci cela ce face voia Tatălui Meu (Mt. VII, 21) îi lasă rece (si mai sunt și altele la fel de clare)!
4. Cei care cred și încearcă după putere să împlinească toată legea.

30 de gânduri despre „De ce nu cred?

Adăugă-le pe ale tale

 1. Tare obedient mai ești… și gratuit, așa… doar în numele unei idei scornite de niște băieți deștepți ca să-i încalece pe fraieri.
  Și eu sunt uimit că, din epoca de piatră (ce zic eu… încă de dinaintea descoperirii focului) și până azi, procentul de creduli a rămas, practic, constant 😉

  Apreciat de 2 persoane

   1. Și ce-o să-mi facă? Îmi ia boii de la căruță? Dacă era să-mi facă vreo ceva trebuia să facă până acum – într-un sens sau altul – dar a fost o liniște deplină.
    Apoi… de văzut n-o să mai văd pentru că nu o să mai am ochi; de auzit nu voi mai auzi că nu voi mai avea urechi; de simțit nu voi mai simți nimic pentru că nu voi mai avea nervi, iar de gândit nu voi mai avea cu ce pen’că l-au păpat viermii. Așa că …
    Zi mai degrabă că ți-e frică!
    😉

    Apreciat de 3 persoane

   2. Esti convins ca acum ai ochi si vezi, urechi si auzi, nervi….? Eu zic ca nu! De fapt esti , orb, surd si nu gandesti! Nu o spun sa te jignesc! Asta e adevarul! Ca autor de SF esti preocupat de stiinta asa ca stii de cate ori știința a gresit grav…
    Nu pot sa-ti spun mai multe pentru ca nevorbind aceeasi limba nu ai intelege! Am incercat cu zeci/sute NU FUNCTIONEAZĂ!
    De aceea ia-ti o ora două din viața sa-ti dai seama ca esti setat de scoala/lume sa crezi ce crezi! Pune cap la cap lucrurile si vezi cate sunt demonstrate si logice din materialismul tau! Tu crezi fara sa cercetezi nu eu! Nu stiu ce profesie ai la baza dar de exemplu mie genetica mi-a spus clar (si pe atunci nu credeam in Dumnezeu) ca asta cu pierderea cromozomilor de maimuta si transformarea in om e cea mai mare tampenie auzita vreodata! In ultimul curs profesorul nostru (acu cercetator prin SUA) ne-a spus-o direct!
    Eu as lua biologia/microbiologia la studiat in locul tau ca sa inteleg ca nu pot face un organism din ciorba de perisoare! Nu-i tarziu!

    Apreciat de 1 persoană

   3. Absolut! Se vede cu ochiul liber că oamenii (nu toți), au fost „altoiți” (probabil în scopuri mercantile) pe o structură preexistentă, am scris câteva povestiri pe tema asta, ceea ce conduce la ideea unui manipulator, căci ar fi ridicol să credem că suntem buricul pământului ( la noi viața a apărut cândva acum 4 miliarde de ani, dar poate că alții au fost mai grăbiți…), dar asta nu duce nicăieri, doar ce rostogolește bolovanul un pic mai departe…
    Într-un final, tot la întâmplare și haos ajungem fie că mergem în sus , sau în jos.
    😉

    Apreciază

   4. Haos? Din haos se poate naste (oare?) orice dar nu ordinea, perfectiunea care exista in natura incepand de la unicelulare si terminand cu sistemul planetar, universul….
    Acum ca a fost o ciorba de vacuta sau una alien problema ramane aceeasi: nu se poate din ciorba sa faci vaca cu pasune si cireada!

    Apreciat de 2 persoane

   5. Apăi… dacă mă iei de la ’48 încoace, ăl de-a făcut universul a făcut treabă bună, ăstălaltul tre’ să fie vre-un copchil din flori și fără de talent care s-a jucat și el prin noroi, iar când a văzut că nu-i iese a făcut precum un răzgâiat: a aruncat cu jucăriile în toate părțile. În loc să încerce să dreagă busuiocul el, supărăcios, dă vina tot pe creațiile lui.
    Uită-te și tu în jurul tău: îți place ce vezi? Și cică suntem după chipul și asemănarea lui…
    Las’ că vine el tat’su și vede ce prostii a făcut ș-atunci să te ții zbierete și țipături!
    😀

    Apreciat de 1 persoană

   6. Dupa chipul si asemănarea LUI LIBERI SA DECIDEM!!! Ca noi suntem cum suntem e din cauza ca nu-L luam pe El model si nici ce ne-a spus sa facem. „Norocul” e ca nu este cum spui tu ci îndelung rabdator!
    Dar oricum nu poti critica ceva care dupa tine nu exista decat daca esti dus cu pluta asa ca explica-mi de ce copii tai nu sunt exact cum ti-ai dorit? De ce nu e ce tine de tine cum iti doresti? De ce nu ai luat premiu intai la concursul SF? Pentru ca ceilalti au dreptul sa aleaga! Din acelasi motiv nu crezi tu si cam toata lumea in El pentru ca nu sunteti jucariile Lui ci oameni liberi care pot alege! Cum alegem se vede!
    Sa nu ne fi lasat liberi? Pai atunci sa auzi nemultumire!
    Esti tare drăguț; ai sarat borsul tau moldovenesc de a devenit imposibil de mancat si acum dai vina pe sotia care nu-o ai! Nu te uita in jur, ci uita-te la tine: ce te opreste sa fi mai bun?Ce ma opreste pe mine? Dumnezeu? Universul? Noi! Noi nu dorim! Noi dorim sa fim rai si tot noi ne plângem ca lumea e rea! Daca nu intelegi asta un adevar elementar degeaba cauti prin stele dupa adevar!
    Te-au suparat randurile mele? Stiu! De aceea au fost scrise: o rana cronicizata trebuie zgandarita! De fiecare data cand fac asta macar unul dintre atei este atat de deranjat incat incepe sa se revolte in scris! De ce? Daca sunt prostii ce scriu ar trebui sa va lase reci! Faptul ca va deranjaza inseamna ca undeva in voi recunoașteți ca s-ar putea sa am dreptate!
    Am dreptate si nu conteaza ca mi-o recunoaste cineva sau nu !
    Hai prietene arunca toate prejudecatile, teoriile de rahat si vezi ce ramane!

    Apreciază

   7. Păi… dacă D-zeu e omnisciént, îi binecuvântează pe credincioși și-i pedepsește pe păcătoși, atunci biserica ce treburi mai învârte p’aci? E vreo agenție de spionaj, iar popii un fel de Bond! James Bond! meticulos care contabilizează spovedaniile și luni, că-i mai liber pe NET, trimite un mail lui D-zeu:
    Doamne, Ion a înșelat-o pe Măria cu Vasilica a lu’ Plesnitu’ din Crăcăneala Dealului. Dăi, Doamne, o blenoragie ca să-i intre mințile-n cap, sau
    Marghioala iar a mâncat de dulce-n postu’ mare, dăi un ulcer să se învețe de minte!
    😀

    Apreciat de 1 persoană

   8. Matale ti-l închipui pe Dumnezeu ca pe Iliescu cu barba acționând cu politica salamului: ma alegeți va dau nu o faceti va pedepsesc!😂😂😂
    Daca citesti Vietiile Sfintilor ai sa vezi de cata binecuvantare au avut parte! De ce ar face-o? Ca de spus a spus si cand vom face totul se ne consideram slugi nevrednice! Răsplata nu e aici si acum! Daca ar fi asa, daca Dumnezeu ar lucra cu politica salamului, toti fara exceptie ar fi credinciosi! Cat de prost ar trebui sa fii sa nu fii? Nu prietene El ne da libertatea sa alegem cu salamul in fata nu am mai fi liberi!
    Iar intrebarea cu popii, biserica e puerila; la ce mai trebuie medici chirurgi specialisti cand fiecare dintre noi stim citi si avem un cutit acasa?

    Apreciază

   9. Ha! Îi tare comparația asta 🙂 Păi, cu-așa „specialiști” îți moare pacientul pe masă, ș-apoi, dacă el e peste tot și-n toate, la ce mai are nevoie de ei, de ajutorul unor amărâți de muritori? De ce nu vine în persoană să-ți zică părintește ce-ai greșit și lasă pe niște intermediari să-i spele rufele murdare? căci până acum n-am văzut nici o judecată „divină”, tot oamenii au săvârșit și continuă să facă cele mai oribile crime în numele religiei.
    Eu îi dau un sfat prietenesc: să-și facă mai întâi curățenie în propria ogradă ș-apoi să se uite la mine-n bătătură!

    Apreciază

   10. Revenim din nou la salam si libertatea de alegere! Dumnezeu a venit o data a vindecat orbii, paraliticii, a înviat mortii, a înviat El insusi unii au crezut altii nu ca si acum cand nu apare! Cand o sa vina din nou o sa creada toti dar o sa fie prea tarziu. Reformulez cand o sa dam ochii cu El o sa fie prea tarziu sa mai schimbam ceva!
    Asta cu in numele religiei e o tampenie! Noi facem ce facem intotdeauna dupa vointa noastra si credem ca o face in numele cuiva sau ceva! Pentru asa ceva trebuie sa fi numit! Nici Papa nici Patriarhul nu au fost numiti de Dumnezeu sa-L apere sau sa apere credinta pentru ca nu are nevoie sa fie aparat de cineva! Sa duca credinta mai departe in duhul lui da! Dar cu iubire nu cu sabia si a spus-o clar!
    Si cand a facut Dumnezeu ordine in ograda ta? Libertatea ta nu-i permite!

    Apreciază

   11. Nu pricep asta nici în ruptul capului: a venit, a plecat, da’ ce-i aici? alba-neagră?
    Suntem într-un purgatoriu? La ce bun toată bâlbâiala asta? Ba-i sucită, ba-i învârtită…
    Până n-o să dau mâna cu el și-o să stăm la o discuție serioasă, ca de la bărbat la bărbat, eu rămân și voi rămâne același Toma Necredinciosul!
    🙂

    Apreciază

 2. Frumos. Oricum, Dumnezeu ne oferă fiecăruia dintre noi „prilejuri” pentru a Îl descoperi, dar depinde de om cât este de atent la toate „întâmplările”.
  Ăia care se trag din maimuță, slabe șanse să fie atenți,dorința lor este animalică, din păcate..

  Apreciat de 2 persoane

 3. O singura remarca as avea la ceea ce ai scris:credinta nu inseamna doar religia crestin-ortodoxa. Inseamna si religia catolica, budhista, musulmana si care-or mai fi ca nu le stiu pe toate 🙂 Daca vrem ca noi sa fim acceptati de altii este de bunacuviinta sa-i acceptam si noi la fel de bine. Este cam ca la referndumul ala cu familia traditionala…
  In plus, nu cred ca exista vreo religie care sa te indemne sa furi, sa minti, sa pornesti razboaie, sa invidiezi, sa fii rapace si sa tot aduni bunuri de-a lungul vietii…lista-i lunga. Exista un Dumnezeu acolo, sus, doar ca fiecare-l numim altfel si avem moduri diferite de a ne arata credinta in El.

  Apreciat de 3 persoane

  1. Da credinta ca cuvant e ce spui tu insa Credinta e numai una! Catolicii au ucis ortodocsi tot timpul pentru ca Papa e Dumnezeul lor! Protestantii au ucis catolici pentru ca nu cred decat in ce vor La musulmani exista termenul de razboi sfant „cihad” in numele caruia au facut si fac razboaie samd!
   Eu ii respect pe toti pentru ravna lor, ca oameni dar credinta lor este falsa!
   Cine vrea sa fie acceptat! Iisus a spus ca nu o sa fim ca lumea o sa ne urasca!

   Apreciat de 1 persoană

   1. Toate razboaiele si prigonirile facute in numele religiei au avut cu totul alte cauze, nu pentru ca religia respectiva ar fi indemnat la asa ceva…sa nu fim ipocriti. Razboiul sfant al musulmanilor este cu totul altceva decat terorismul. Dar deja este o alta poveste.
    Eu m-as bucura daca fiecare dintre noi ar crede intr-o putere care-i dincolo de intelegerea noastra, oricum s-ar numi puterea asta. Lumea ar fi mai buna, mai miloasa, mai darnica..
    P.S. si rusii sunt crestini-ortodocsi…sa mai pomenesc de Siberia?

    Apreciază

   2. Nu te mai mintii singur!
    Si la musulmani sunt aceleasi categorii enumerate; cei care cred fac ce le spune coranul! Si ca venii vorba de categorii tu iti doresti lumea in categoria a 3-a si ii critici pe rusii care fac razboaie ca sunt in aceasta categorie!

    Apreciază

   3. Cred ca una din cele 10 porunci este sa-ti iubesti aproapele…nu stiu sa scrie sa-ti iubesti aproapele doar daca este crestin. Ar fi grozav daca ne-am accepta unii pe altii…cu bune, cu rele…cu religii diferite, orientari sexuale diferite..cu copii, fara copii…toti suntem oameni si-avem loc toti pe pamantul asta.

    Apreciat de 1 persoană

   4. Puteam paria ca o sa vii cu „iubirea aproapelui”! In familia mea am neamuri foarte apropiate care nu sunt ortodocsi, am colegi cu care ma inteleg bine musulmani, traiesc intr-o tara neortodoxa sigur ca i accept si pe unii ii iubesc chiar DAR ASTA NU SCHIMBA CU NIMIC FAPTUL CA SUNT PE O CALE GRESITA!

    Apreciază

  2. Uite indemnuri din coran si trezeste-te!😉

   Coran: sura 33, vers etul 26: ”Și trebuie să-i faceți să iasă din fortărețele lor pe acei oameni ai cărții care s-au aliat, și trebuie să semănați groaza în rândurile lor; pe unii dintre ei să-i omorâți, pe alții să-i faceți prizonieri.”

   Coran: sura 47, versetul 4: “Prin urmare, atunci când te întâlnești cu cei care nu cred, lovește-le gâturile. Apoi, când îi stăpânești strânge-le lațul.”
   Coran: sura 9, verset 5: “ Cand luna sacră s-a sfarșit ucideți-i pe necredincioși oriunde ii veți găsi. Faceți-i prizonieri …

   Apreciază

   1. Eu am cunoscut musulmani care n-aveau nicio treaba cu niciun razboi sfant si care spuneau ca aceasta interpretare a Coranului este una rau-voitoare, o traducere total aiurea. Si chiar am prieteni musulmani…ei cu religia lor, eu cu a mea..

    Apreciază

   2. Categoria 3! Mai destepti (in cazul asta chiar sunt!) decat Allah.
    Coranul meu e primit de la ei si il pot citii singur; nu ai ce interpreta in pasajele acelea!

    Apreciază

 4. Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. (Ioan 14,6)

  Omul sufletesc nu primeşte cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie şi nu poate să le înţeleagă, fiindcă ele se judecă duhovniceşte. (I Corinteni 2,14)

  Trei lucruri nu înţeleg: o credinţă adogmatică, un creştinism nebisericesc, un creştinism fără nevoinţă.
  (Arh. Sofronie Saharov – Nevoinţa cunoaşterii lui Dumnezeu)

  Dacă scoatem dogmele din cadrele vieţii liturgice şi ale nevoinţei, nu sunt decât nişte aberaţii… Care-i criteriul teologiei ortodoxe? Succesul. La ce-i bună dogma ortodoxă dacă nu călăuzeşte pe nimeni la curăţire şi luminare?
  (Ioannis Romanidis – Dogmatica Empirică, vol. I)

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: